Νίκος
Καραγιάννης

Την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB. Πράγματι, με την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, η εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης θεωρούνταν ως το αμέσως επόμενο βήμα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και στην πράξη. 

Η τελετή θα λάβει χώρα στο χωριό Κίρκοβο της Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να παραστεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Μπόικο Μπορίσοφ. 

Η έναρξη της κατασκευαστικής φάσης του έργου αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμη ορόσημο για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή καθότι σηματοδοτεί τη διάνοιξη ενός νέου διαδρόμου φυσικού αερίου μείζονος σημασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε συνδυασμό με άλλα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται στη Βόρεια Ελλάδα (βλ. TAP, FSRU Αλεξανδρούπολης, Υπόγεια Αποθήκη Νότιας Καβάλας κ.ά.), ο IGB αποτελεί μια ενεργειακή υποδομή που έρχεται να ενισχύσει το ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή των Βαλκανίων καθώς επίσης και την ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φ.α. της Βουλγαρίας, η οποία πρακτικά εξαρτάται αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο, μέσω της Gazprom.

Όπως είχε γραφτεί πάλι μέσα στην εβδομάδα, με την ανάδειξη της ΑΒΑΞ σε οριστικό ανάδοχο στο σκέλος του EPC, έναντι τιμήματος 144,85 εκατομμυρίων ευρώ, της Σωληνουργεία Κορίνθου για την κατασκευή και προμήθεια των σωλήνων του αγωγού, έναντι 58,2 εκατ. ευρώ και της βουλγαρικής TIBEI ως Owner Engineer με 5,67 εκατ. ευρώ, γίνεται φανερό ότι το έργο θα έχει έντονο «άρωμα Ελλάδας».

Με μήκος 182 χιλιομέτρων, ο αγωγός θα συνδέσει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία και θα μεταφέρει 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως από τη Κομοτηνή στη γειτονική χώρα, με δυνατότητα αναβάθμισης της χωρητικότητας σε 5 δισ. κ.μ. Ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το Β΄εξάμηνο του 2020.

Πηγές χρηματοδότησης του IGB, με συνολικό κόστος που αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ, είναι η άμεση στήριξη της κοινοπραξίας ICGB AD, εταιρεία στην οποία συμμετέχει κατά 50% η ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (κατά 50% θυγατρική της ΔΕΠΑ και κατά 50% της Ιταλικής Edison) και η Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ), με 46 εκατ. ευρώ, ενώ θα λάβει επιπλέον 45 εκατ. ευρώ από το European Energy Programme for Recovery (EEPR), 110 εκατ. ευρώ από δάνειο της ΕΤΕπ και 39 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καινοτομία και Ανάπτυξη» 2014-2020 της Ε.Ε., μέσω του Βουλγαρικού προϋπολογισμού.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV