Connect with us

Αττική Οδός

Στις 20 Απριλίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αττική Οδό – Πως εξελίσσονται οι συμμαχίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Αττική Οδός - Πηγή: EUROKINISSI
Αττική Οδός - Πηγή: EUROKINISSI

Στις 20 Απριλίου και ώρα 5 το απόγευμα ξεκινά η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την νέα περίοδο λειτουργίας στην Αττική Οδό. Η “μητέρα” των διαγωνισμών ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες από το ΤΑΙΠΕΔ και όπως είναι λογικό συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας.  Η 2οη Απριλίου  αποτελεί την πρώτη πράξη της δημοπράτησης.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι το πρώτο βήμα για μια μακρά διαγωνιστική διαδικασία στην οποία οι κορυφαίοι όμιλοι της χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν με ποιον (ή ποιους) θα συνασπιστούν. Η αγορά προδικάζει ότι θα είναι ο διαγωνισμός της δεκαετίας λόγω των μεγάλων αποδόσεων της Αττικής Οδού στην τρέχουσα περίοδο παραχώρησης και αυτό δίνει το έναυσμα στο να ξεκινήσουν σενάρια για το τι σχήματα και με ποιες προϋποθέσεις θα δούμε στο μέλλον.

Το βέβαιο είναι ότι ο νέος διαγωνισμός παραχώρησης αφορά μόνο στο σημερινό δίκτυο της Αττικής Οδού. Αυτό αποτελείται από την  Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων μήκους περίπου 52 χιλιομέτρων και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων. Επίσης εντάσσεται τμήμα 5χλμ της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω.

Δεν περιλαμβάνει κατασκευή νέων τμημάτων που σχεδιάζονται όπως η Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης ή οι επεκτάσεις προς Ραφήνα ή Λαύριο που θα δημοπρατηθούν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ως δημόσιο έργο έχει ήδη προκηρυχθεί από το υπ.ΥΠΟΜΕ η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι τον κόμβο Καλυφτάκη μέσω της Λεωφόρου Κύμης.

Οι συμμαχίες

Σε αυτόν τον διαγωνισμό θα δούμε ποιες συμμαχίες θα δημιουργηθούν. Οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι μέχρι σήμερα έχουν επιδείξει ευελιξία ανάλογα με το αντικείμενο και τη σύμβαση στην επιλογή συμμάχων.

Έτσι για παράδειγμα έχουμε δει την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις να συμπράττει με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ για το έργο-ΣΔΙΤ στο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη και στον αντίστοιχο διαγωνισμό για το flyover να κατεβαίνουν μόνες τους.

Στα τέσσερα μεγάλα δημόσια σιδηροδρομικά έργα του Φθινοπώρου είδαμε συμμαχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Μυτιληναίου. Στα έξι ακόμα μεγαλύτερα που ξεκίνησαν την Παρασκευή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να συμμαχεί με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ και την Μυτιληναίος να κατεβαίνει με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Αντίστοιχα έχουμε δει την ΑΒΑΞ να συμμαχεί με τη Μυτιληναίος στο Flyover και στον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Σε αυτή τη μάχη το βέβαιο είναι ότι οι συμμαχίες για τη νέα περίοδο της Αττικής Οδού μπορεί να είναι εμπλουτισμένες ή και ενισχυμένες καθώς πρόκειται για την πλέον επιτυχημένη εμπορικά σύμβαση παραχώρησης.

Τα βασικά συστατικά του νέου διαγωνισμού

Στόχος του νέου διαγωνισμού είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών fund. Ως εκ τούτου αναφέρεται πως θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ η συνολική αξία ενεργητικού υπό διαχείριση. Η Αττική Οδός αποτελεί το βαρύ πυροβολικό του ΤΑΙΠΕΔ και τα κριτήρια είναι ιδιαίτερα υψηλά και για τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστικούς ομίλους.

Όπως αναγράφεται στην προκήρυξη θα πρέπει να έχουν περισσότερα από 400 εκατ.ευρώ σε ενοποιημένα ίδια κεφάλαια. Επίσης θα πρέπει κατά την τελευταία πενταετία να έχουν τουλάχιστον διετή εμπειρία στην συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευσης παρόμοιων κατασκευαστικών έργων κατ` ελάχιστον από ένα μέλος της κοινοπραξίας.

Παράλληλα απαιτείται στην συγκρότηση κοινοπραξιών να υφίσταται ένας μέτοχος με ποσοστό τουλάχιστον 20% που θα καλύπτει τα τεχνικά προσόντα της σύμβασης.

Η νέα περίοδος λειτουργίας της Αττικής Οδού

Αντικείμενο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί η χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου, περιλαμβανομένης της εκτέλεσης τυχόν έργων μικρής κλίμακας που στοχεύουν στην εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου της Αττικής Οδού. Η διάρκεια θα είναι 25ετής με εκκίνηση την επομένη της λήξης της υφιστάμενης σύμβασης που σήμερα λήγει τον Οκτώβριο του 2024.

Η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αττική Οδό και τη νέα περίοδο παραχώρησης που ονομάζεται φάση προεπιλογής (Ά φάση) που όπως αναφέραμε ξεκινά στις 20 Απριλίου και συνεχίζει με τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ φάση).

Η Αττική Οδός που ολοκληρώθηκε το 2003, αποτελεί τον περιφερειακό της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση.

Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Advertisement
SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα