Νίκος
Καραγιάννης

Μετά την επαναφορά του Τραμ στο Σύνταγμα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο επόμενος στόχος είναι η επαναλειτουργία της γραμμής μέχρι το ΣΕΦ και βέβαια η λειτουργία της μεγάλης επέκτασης του μέσου μέχρι το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως αποκάλυψε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Νίκος Χαιρέτας μιλώντας στο ypodomes.com, o απόλυτος στόχος είναι η επαναλειτουργία του Τραμ μέχρι το ΣΕΦ να επιτευχθεί μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, δηλαδή σε περίπου 1,5 μήνα.

Αυτό προέκυψε ύστερα από χθεσινή συνάντηση μεταξύ ΣΤΑΣΥ, Περιφέρειας Αττικής και αναδόχου (ΑΚΤΩΡ). Στη συνέχεια έγινε επιτόπια επιθεώρηση στο έργο και στη γράμμη και τέθηκε ο στόχος να λειτουργήσει στις 17 του επόμενου μήνα. Αυτό πάντα με την αίρεση ότι οι τελευταίες εκρεμμότητες θα τρέξουν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Να σημειώσουμε ότι η λειτουργία της μετατοπισμένης γραμμής λόγω των έργων στο Φαληρικό Όρμο έχει πάρει μέχρι σήμερα τρεις παρατάσεις.

Ο κ.Χαιρέτας σημείωσε πως στις 31 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα παραδοθούν κάποιες τελευταίες μελέτες (υποδομής και επιδομής) και περίπου στις 10 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια στην γραμμή Μπάτης-ΣΕΦ με Τραμ, χωρίς φυσικά επιβάτες. Στη μία αυτή εβδομάδα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθώσεις, ρυθμίσεις και παρεμβάσεις προκειμένου στις 17 του μήνα το Τραμ να ξαναφτάσει μέχρι το Φάληρο.

Η επέκταση στον Πειραιά

O δεύτερος στόχος είναι η λειτουργία μετά από σχεδόν 8 χρόνια από την εκκίνηση των έργων της επέκτασης της νέας μονής κυκλικής γραμμής ΣΕΦ-Πειραιάς-ΣΕΦ. Τα έργα έχουν ολοκληρωθεί από την  Αττικό Μετρό και η μοναδική εκκρεμότητα εδώ, είναι η μερική κατεδάφιση του διατηρητέου κτιρίου επί της Ομηρίδου Σκυλίτση που είχε πιάσει φωτιά πριν από ένα έτος, την οποία θα αναλάβει ο Δήμος Πειραιά να εκτελέσει στις αρχές του έτους, λύνοντας το πρόβλημα και δίνοντας φως στην έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της επέκτασης.

Το ypodomes.com απευθύνθηκε στο Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, ο οποίος σημειώνει πως εδώ και αρκετό διάστημα έχει εκφράσει με πολλούς τρόπους την ανησυχία του για το κτίριο επί της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση και Δεληγιώργη 1.

Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει καταπονηθεί ιδιαιτέρως  τα τελευταία χρόνια, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το σεισμό του 1999, τον σεισμό της 19/7/2019, την πυρκαγιά που προέκυψε από ανθρώπους που διέμεναν σε αυτό τον Ιανουάριο  του 2020, στην οποία δυστυχώς θρηνήσαμε και ένα παιδί καθώς και την γενικότερη καταπόνηση που κάθε κτίριο υφίσταται στο πέρασμα των ετών.

Όπως τονίζει ο κ.Μώραλης “λόγω της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου κτιρίου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο-έργο τέχνης, ο Δήμος δεν είχε αρμοδιότητες σε αυτό, οπότε προσπαθήσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια να κάνουμε όσα άπτονταν των αρμοδιοτήτων μας για την ασφάλεια των πολιτών, δηλαδή τον αποκλεισμό της λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων και του πεζοδρομίου.

Επίσης, ως  Δήμος Πειραιά είχαμε πιέσει εδώ και χρόνια τους ιδιοκτήτες και εν συνεχεία το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο είναι αρμόδιο, να κριθεί το κτίριο  ως κατεδαφιστέο εφόσον έχει χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπο από το αρμόδιο κλιμάκιο του Υπουργείου”.

Η Υπουργός Πολιτισμού εξέδωσε απόφαση (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/ΤΜΑΝΣΜΠΚ/97422/11857/804/200/24.02.2020 (ΑΔΑ:ΩΕ6Γ4653Π4-Ζ5Π) σύμφωνα με την οποία ορίζει την κατεδάφιση τμημάτων του κτιρίου και όχι την ολική κατεδάφιση αυτού και ανέθεσε στο Δήμο Πειραιά τη σύνταξη μεθοδολογίας κατεδάφισης.

Το νέο έτος η καθαίρεση με πρωτοβουλία του Δήμου

Ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωνει στο ypodomes.com πως “εμείς ανταποκριθήκαμε άμεσα και διαβιβάσαμε τη μεθοδολογία κατεδάφισης η οποία και θεωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ως Δήμος και ανεξάρτητα της ασάφειας σε σχέση με το ποιος έχει την αρμοδιότητα σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως μνημεία-έργα τέχνης, προχωρούμε τις διαδικασίες ανάθεσης και ευελπιστούμε με το νέο έτος να ξεκινήσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι εργασίες καθαιρέσεων και είμαστε σε  επικοινωνία και με την Αττικό Μετρό και με τη Θέμελη, λόγω της διέλευσης των γραμμών του ΤΡΑΜ έμπροσθεν του κτιρίου, για ενδεχόμενη συνεργασία”.

Μάλιστα ο κ.Μώραλης υπογραμμίζει πως, “σε κάθε περίπτωση όμως η εκκρεμότητα αυτή που βγάζει στην επιφάνεια μέρος των παθογενειών του Ελληνικού Δημοσίου ΔΕΝ επηρεάζει την έλευση του τραμ, καθώς αν δεν τελειώσουν τα έργα στον Φαληρικό Όρμο το τραμ δεν θα ξεκινήσει”.

Με την ολοκλήρωση της κατεδάφισης, ουσιαστικά είναι θέμα μερικών εβδομάδων για να μπορέσει επίσημα ο Πειραιάς να υποδεχθεί το Τραμ το οποίο θα περνά από κεντρικούς άξονες της πόλης, όπως η Γρ.Λαμπράκη, η Βασιλέως Γεωργίου, η Ακτή Ποσειδώνος, η Ομηρίδου Σκυλίτση.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV