Νίκος
Καραγιάννης

Με ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε πολλά μέτωπα έρχεται ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού για τον ΑΔΜΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, στις 15 Ιουνίου εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για τη «μικρή» διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν κινήσεις για την διευθέτηση της εμπλοκής που έχει προκύψει με την κοινοπραξία του Euroasia Interconnector, σχετικά με την υλοποίηση του έργου της «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Επιπλέον, «προ των πυλών» θεωρείται και η ανάδειξη αναδόχου για το υποέργο της Β’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων: «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων 150kV XLPE για τις Διασυνδέσεις Πάρος–Νάξος και Νάξος–Μύκονος», το οποίο αφορά σε διασύνδεση μήκους περίπου 47,6 χλμ. και προϋπολογισμό 52,08 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο διεκδικούν οι εταιρείες Prysmian και Cenergy. 

Η «μικρή» Κρήτη

Στα της Κρήτης, όπως ήταν αναμενόμενο, ζωηρό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει η υλοποίηση της «μικρής» διασύνδεσης, οι προσφορές για την οποία θα υποβληθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 384,53 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ: 310,10 εκατ. ευρώ) και φορέας υλοποίησης είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 22 μήνες και αν οι εργασίες ξεκινήσουν στις αρχές του 2019, τότε η διασύνδεση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Το καλώδιο θα ξεκινά από την Νεάπολη Βοιών και θα καταλήγει στα Νωπήγεια Χανίων. Το αντικείμενο του τμήματος Β’ περιλαμβάνει ακόμη την προμήθεια, εγκατάσταση, καθώς και δεκαετή εγγύηση καλής λειτουργίας και την ισόχρονη, δεκαετή τεχνική υποστήριξη για όλα τα εγκατεστημένα καλώδια ενός πλήρους συστήματος DTS (Distributed Temperature Sensing) και DCR (Dynamic Cable Rating). Το τελικό μήκος των υποβρυχίων καλωδίων θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας βυθού και την επιλογή της τελικής όδευσης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι όμως η «μικρή» διασύνδεση Κρήτης και από τεχνικής άποψης καθώς σε αυτή θα χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, με μήκος 176 χλμ., «σπάζοντας» το ρεκόρ από το δεύτερο, σε μήκος, αντίστοιχο καλώδιο κατά 33 ολόκληρα χλμ. (143 χλμ.).

 

Ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας