Connect with us

Σιδηρόδρομοι

Στις 11 Ιουλίου οι υπογραφές για τα έργα Β`φάσης στον Κεντρικό Σταθμό Αθηνών

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικά έργα
Σιδηροδρομικά έργα, Πηγή:ypodomes.com

Τον δρόμο της κατασκευής παίρνει το σιδηροδρομικό έργο που θα αναβαθμίσει τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας. Στις 11 Ιουλίου στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ θα υπογραφεί η σύμβαση με το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ, για τα λεγόμενα έργα Β`φάσης. Πρόκειται για μια εργολαβία η οποία έχει διττό σκοπό. Από την μία θα ολοκληρώσει την αναβάθμιση των -συνολικά 11- αποβαθρών του Κεντρικού Σταθμού και από την άλλη θα κάνει δυνατή την υπόγεια απευθείας σύνδεση με τον σταθμό του Μετρό “Σταθμός Λαρίσης”.

Η κατασκευή τριών σύγχρονων αποβαθρών θα συμπληρώσει την εικόνα που ξεκίνησε να δημιουργείται από το 2017 όταν λειτούργησαν οι 3 δυτικές αποβάθρες του σταθμού. Θα διαθέτουν όπως και οι υπόλοιπες ανελκυστήρες αλλά και κυλιόμενες σκάλες για να είναι προσβάσιμες σε όλους και όλες. Η ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο περιβάλλον στην αναμονή του επιβάτη για τα σιδηροδρομικά του ταξίδια, όχι όμως και η εικόνα του κτιρίου του σταθμού που δεν περιλαμβάνεται στην τρέχουσα εργολαβία.

Πως έτρεξε ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της 11ης Ιουλίου, θα ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ των 8 και κάτι μηνών από την έναρξη του. Είχε ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2021.  Μέσα από την διαγωνιστική διαδικασία, επικράτησε το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ με ποσοστό έκπτωσης 7,5%. Είναι το δεύτερο σιδηροδρομικό έργο που αναλαμβάνει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ύστερα από εκείνο της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Λάρισα-Βόλος το οποίο είναι σε φάση κατασκευής. 

Με αυτό το έργο λύνεται ένα μεγάλο λειτουργικό και πρακτικό πρόβλημα καθώς το Μετρό της Αθήνας θα συνδεθεί υπογείως με τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της πρωτεύουσας.  Η υπόγεια σύνδεση του σταθμού Μετρό “Σταθμός Λαρίσης” με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό θα σταματήσει ένα παράδοξο δύο δεκαετιών. Από την έναρξη λειτουργίας του Μετρό, δεν προβλέφθηκαν σε καμία έξοδο ανελκυστήρες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επιβατών με βαλίτσες από και προς τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Η ΕΡΓΟΣΕ που είναι η αναθέτουσα αρχή προχώρα την υλοποίηση αυτής της εργολαβίας, η οποία περιλαμβάνει και την κατασκευή τριών νέων αποβαθρών, την τοποθέτηση ηλεκτροκίνησης αλλά και σημαντικές εργασίες σε διάφορα σημεία του σταθμού. Στα έργα δεν συμπεριλαμβάνεται κάποια αναβάθμιση του κτιρίου του σταθμού καθώς αυτό θα γίνει ως ξεχωριστό έργο, πιθανότατα από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Ενα μεγάλο έργο

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 42,14 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 33,99 εκατ. ευρώ). Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις η νέα εικόνα των γραμμών και η υπόγεια σύνδεση με το Μετρό θα έχει επιτευχθεί μέχρι το 2025. Στη συνέχεια θα υπάρξει μια περίοδος 36 μηνών συντήρησης του έργου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και θα ολοκληρωθεί ως έργο γέφυρα από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι από το 2017 στον Σταθμό της Αθήνας λειτουργούν σύγχρονες αποβάθρες με ηλεκτροκίνηση, στη δεξιά πλευρά του ακινήτου, όμως η γενική εικόνα του σημαντικότερου σταθμού της χώρας, είναι σαφώς κατώτερη σε σχέση με τα σύγχρονα standards και το βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Επί της ουσίας με την νέα αυτή εργολαβία, το “σιδηροδρομικό” προσώπου του σταθμού θα έχει ανακαινιστεί και εκσυγχρονιστεί πλήρως και αυτό που θα απομένει είναι τι μέλλει γενέσθαι με το κτίριο το οποίο δεν μπορεί να να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες ενός σύγχρονου τερματικού σιδηροδρομικού σταθμού.

Το αντικείμενο των έργων

Συνοπτικά το αντικείμενο του υπό δημοπράτηση Έργου αφορά:

-Πλήρης κατασκευή τριών νέων αποβαθρών και των στεγάστρων τους και κατασκευή της θεμελίωσης των μελλοντικών εγκαταστάσεων του επιπέδου +1+2.

– Ολοκλήρωση της κατασκευής της μεγάλης υπόγειας πεζοδιάβασης του Σ.Σ. Αθηνών περί την Χ.Θ. 10+300 κάτω από τις κατασκευαζόμενες νέες αποβάθρες Νο 1, 2 & 3 συμπεριλαμβανομένου του κελύφους των καταστημάτων εντός της υπόγειας διάβασης, τις κλίμακες, τις κυλιόμενες κλίμακες, τους ανελκυστήρες και την σύνδεση με το Σταθμό «Λαρίσης» της Αττικό Μετρό Α.Ε.
– Κατασκευή της Νότιας εισόδου του Σ.Σ. Αθηνών και σύνδεση με το Αττικό Μετρό. Για την κατασκευή απαιτείται να προηγηθεί η καθαίρεση μέρους του υπάρχοντος κτιρίου του Σ.Σ. Αθηνών (κατάστημα ΟΠΑΠ) και αποκατάσταση της πλαϊνής όψης του κτιρίου μετά τις αναγκαίες παρεμβάσεις καθώς και καθαίρεση του πέτρινου τοίχου κατά μήκος της οδού Δηληγιάννη -κλειδουχείου (κτίριο Νο 3-τέλος της αποβάθρας 1) και κατασκευή νέων περιφράξεων κατά μήκος της οδού Δηληγιάννη κ κατά μήκος της γραμμής Νο1 από τεχνικό οδού Πέλοπος έως αποβάθρες.

Στα έργα περιλαμβάνεται επίσης αποχετευτικός αγωγός, ράμπα εισόδου από την οδό Κων/πόλεως (πλακόστρωση, φωτισμός). κατασκευή τριών νέων μεταλλικών άνω πεζοδιαβάσεων , τεχνικο κάτω διάβασης της οδού Σεπολίων με σκοπό την ολοκλήρωση των εργασιών υποδομής επί του σιδηροδρομικού διαδρόμου και την απρόσκοπτη εγκατάσταση της επιδομής και της ηλεκτροκίνησης.

Η παλια υπόγεια πεζοδιάβαση κάτω από τις αποβάθρες 1, 2 & 3 θα καθαιρεθεί και θα πραγματοποιηθεί κατασκευή νέας μικρής υπόγειας πεζοδιάβασης με κλίμακες και τους ανελκυστήρες.

Τέλος περιλαμβάνονται γραμμές, ηλεκτροκίνηση συνολικά 7χλμ, κυλιόμενες κλίμακες, ανελκυστήρες, πυρόσβεση, ηλεκτροφωτισμός κλπ) με τις υφιστάμενες λειτουργούσες εγκαταστάσεις κ.α.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα