Νίκος
Καραγιάννης

Τέσσερις συνολικά διαγωνισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περνούν στην Β`φάση της διαδικασίας. Πρόκειται για μεγάλα αρδευτικά έργα-ΣΔΙΤ το κόστος των οποίων αγγίζει το μισό δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα με αλεπάλληλες αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εγκρίθηκε η συμμετοχή των σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην Β`φάση των διαγωνισμών.

Και στους 4 διαγωνισμούς , όπως σας είχε ενημερώσει το ypodomes.com, πρόκειται για τα σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΑΒΑΞ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ-THALIS.

Το έργο Μεταφορά-Διανομή Νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης.

Το έργο είναι κόστους 210 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και η εκδήλωση ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αφορά αφενός στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Αφετέρου, το έργο αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν το ~22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων-Φράγμα Αγίου Ιωάννη Λασιθίου

Πρόκειται για σημαντικό έργο-ΣΔΙΤ στην Κρήτη με κόστος 69,31 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου 2023. Η διάρκεια του έργου είναι 300 μήνες και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το υποέργο στα Χοχλάκια περιλαμβάνει:
1) Χωμάτινη Λιμνοδεξαμενή επί της κοίτης του ρέματος Φλέγας, με τις συνοδές της διατάξεις και έργα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας εκτροπής του ρέματος.
2) Τα έργα προσαγωγής στη Λιμνοδεξαμενή, ήτοι το έργο υδροληψίας στην Πηγή Φλέγας και τον Αγωγό Προσαγωγής του νερού από την πηγή στην Λιμνοδεξαμενή D600 & D700, μήκους ~ 1,064 μ
3) Τα έργα προσαγωγής στο υφιστάμενο αρδευτικό του Παλαικάστρου, που αποτελούνται από αντλιοστάσιο Υδροληψίας, την Δεξαμενή Φορτίου, τον αγωγό Προσαγωγής Αντλιοστασίου – Δεξαμενής Φορτίου D500, μήκους ~ 524 μ, τον Αγωγό Προσαγωγής Δεξαμενής Φορτίου – υφιστάμενης Δεξαμενής Δ3 D500, μήκους ~ 6,403 μέτρα.

Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίας Πέλλας

Το έργο αφορά την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου. Το κόστος του έργου φτάνει τα 122,14 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου. Η διάρκεια της ΣΔΙΤ είναι 300 μήνες.

Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει:
– την εκπόνηση μελετών κατασκευής και κατασκευαστικών μελετών
– την κατασκευή αρδευτικού δικτύου (αγωγός μεταφοράς από φράγμα Αλμωπαίου, πρωτεύον, δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο) και συνοδών έργων (δεξαμενές, αντλιοστάσια, Η/Μ, συστήματα αυτοματισμών, τηλεελέγχων και τηλεχειρισμών)
– την συντήρηση και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και των συνοδών έργων για 23 έτη

Αρδευτικό Δίκτυο Υπέρειας Λάρισας-Ορφανών Καρδίτσας

Πρόκειται για σημαντικό έργο στην περιοχή της Θεσσαλίας. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ είναι 132,98 εκατ. ευρώ και η εκδήλωση ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου 2023. Η διάρκεια του έργου είναι 300 μήνες και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο αποτελεί ΣΔΙΤ και περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας. Τα δίκτυα θα αρδεύουν ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση 67.780 στρεμμάτων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV