Νίκος
Καραγιάννης

Στην τελική φάση του του διαγωνισμού περνά το σημαντικό έργο για το αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίου στην Πέλλα. Το έργο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου 2023 και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ A.E., ΘΑΛΗΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ A.E. – ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ A.T.E., ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – INTRAKAT πλέον εισέρχεται στην φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του υπουργείου, ολοκληρώθηκε ο διάλογος που αποτέλσε τη Β` φάση του διαγωνισμού και κήρυξε την ολοκλήρωση του. Πλεόν με αυτή την απόφαση το έργο θα περάσει με νέα απόφαση στην πρόσκληση για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών και να προκύψει ο τελικός ανάδοχος για το σημαντικό αυτό αγροτικό έργο υποδομής.

Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 122,14 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 98,5 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για ένα από τα έργα του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.ο. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που τραβούν χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 300 μήνες ενώ η διάρκεια των έργων υπολογίζεται σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και την εκκίνηση της περιόδου των κατασκευών.

Ποιο είναι το έργο

Το έργο αφορά την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

– την εκπόνηση μελετών κατασκευής και κατασκευαστικών μελετών

– την κατασκευή αρδευτικού δικτύου (αγωγός μεταφοράς από φράγμα Αλμωπαίου, πρωτεύον, δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο) και συνοδών έργων (δεξαμενές, αντλιοστάσια, Η/Μ, συστήματα αυτοματισμών, τηλεελέγχων και τηλεχειρισμών)

– την συντήρηση και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και των συνοδών έργων για 23 έτη

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο αξιοποίησης προβλέπεται η άρδευση με σύγχρονα κλειστά αρδευτικά δίκτυα και βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης του βορειοδυτικού τμήματος της πεδιάδας Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Τα προτεινόμενα εγγειοβελτιωτικά έργα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Το ανατολικό όριο της περιμέτρου της προς άρδευση έκτασης βρίσκεται σε απόσταση 7,5 χλμ δυτικά της πόλης των Γιαννιτσών, το δυτικό όριο 10,4 χλμ ανατολικά της πόλης της Έδεσσας και 1,2 χλμ ανατολικά της πόλης της Σκύδρας. Η ακαθάριστη προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 150.000,00 στρ. περίπου, εκ των οποίων η καθαρή γεωργική γη εκτιμήθηκε αρχικώς σε 120.500,00 στρ περίπου. Η προς αξιοποίηση έκταση υπάγεται στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV