Μαρίνα
Ξυπνητού

Στην τελική ευθεία οδεύει το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, καθώς όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, μέχρι τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους οι κατασκευαστικές εργασίες που απομένουν.

Την σκυτάλη θα πάρει αμέσως μετά, δηλαδή στις αρχές του 2025 η δοκιμαστική φάση που θα κρατήσει περίπου τρεις μήνες προκειμένου έως τον Ιούνιο το έργο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. 

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης σηματοδοτεί την πλήρη ένταξη της Κρήτης στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, καθώς με το καλώδιο Κρήτη – Πελοπόννησος, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, καλύπτεται το 30% περίπου των αναγκών του σε ρεύμα.

Σε σχέση με την πρόοδο των εργασιών, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε αυτή τη φάση ολοκληρώνεται το χερσαίο τμήμα της διασύνδεσης ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών και οπτικών καλωδίων.

Αναφορικά με τη πρόοδο στους σταθμούς μετατροπής, η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων έχει ολοκληρωθεί στο σκέλος της Αττικής, με το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού έχει παραχθεί και δοκιμαστεί στα εργοστάσια των αναδόχων.

Ταυτόχρονα, έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες θεμελίωσης των κτιρίων και στα δύο άκρα της διασύνδεσης, ενώ η ανέγερσή τους βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Σε σχέση με το χερσαίο καλωδιακό τμήμα, στην Αττική «τρέχει» η κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη, όπου έχει ολοκληρωθεί το 90% περίπου της υποδομής και το 70% της τοποθέτησης των καλωδίων. 

Αντίστοιχα, στην Κρήτη, η πρόοδος των εργασιών οδοποιίας έχει ξεπεράσει το 60%, ενώ οι εργασίες υποδομής για τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα έχουν προχωρήσει σε ποσοστό άνω του 35%.

Τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης 

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, μεταφορικής ικανότητας 1.000 MW με καλώδιο συνεχούς ρεύματος, αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ενέργειας στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα αυτού του είδους στον κόσμο που χρησιμοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία VSC (Voltage Source Converters) για την μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές. Το έργο αντλεί σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Παράλληλα, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών στην Κρήτη.

Οφέλη θα υπάρξουν και για τους ίδιους τους κατοίκους, οι οποίοι μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, θα δουν το νησί να μπορεί πλέον να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του σε ρεύμα από το ηπειρωτικό σύστημα.

Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και αποτελεί τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Η πρώτη φάση υλοποιήθηκε με το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου. 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV