Βαγγέλης
Θάνος

Στην τελική ευθεία για να λειτουργήσει βρίσκεται ο αγωγός IGB  (Gas Interconnection Greece-Bulgaria). Πρόκειται για ένα διακρατικό έργο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που θα μεταφέρει φυσικό αέριο , με αφετηρία τη σύνδεση του στον αγωγό ΤΑΡ που βρίσκεται στην Ελλάδα.
Η λειτουργία του αγωγού είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου 2022. Παρά το γεγονός πως υπήρξαν κάποιες μικρές καθυστερήσεις στις εργασίες , τελικά όλα δείχνουν πως το “κόψιμο της κορδέλας” θα γίνει όπως είχε προγραμματιστεί από την αρχή.

Ο αγωγός IGB

Ο αγωγός θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Το μήκος του αγωγού υπολογίζεται στα 182 χλμ. εκ των οποίων τα 151 χλμ. είναι στη Βουλγαρία και τα υπόλοιπα 31 χλμ. στην Ελλάδα. Η διάμετρος του σωλήνα φτάνει τις 32 ίντσες (813 χιλιοστά).

Η δυναμικότητα του αγωγού φτάνει ετησίως τα 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a), με δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow). Η δυναμικότητα μπορεί να αυξηθεί σε 5 bcm/a με την πρόσθετη εγκατάσταση ενός Σταθμού Συμπίεσης. Το έργο περιλαμβάνει και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

Στην αφετηρία του, στην Ελλάδα, ο αγωγός θα συνδέεται με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και το σύστημα του ΔΕΣΦΑ, ενώ στην κατάληξή του θα συνδέεται με το σύστημα της Bulgartransgaz (διαχειριστής φυσικού αερίου Βουλγαρίας). Παρέχοντας τη δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου από μία επιπλέον πηγή εισόδου, ο IGB θα ενισχύσει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ιστορία του έργου

Οι βάσεις του έργου πηγαίνουν αρκετά πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα το 2009 όταν έπεσαν οι υπογραφές του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας .
Περίπου δέκα χρόνια αργότερα (2019) σε μια ειδική τελετή που έγινε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών η Διακυβερνητική Συμφωνία για την προώθηση του αγωγού. Η Συμφωνία κυρώθηκε από τη Βουλγαρική Βουλή στις 2 Ιουλίου 2020 ενώ τον Ιανουάριο του 2021 το “πράσινο φως” έδωσε και η ελληνική Βουλή.

Γεωπολιτικές ισορροπίες

Το συγκεκριμένο έργο εκτός από τα προφανή οφέλη σε ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο , αναμένεται να αναβαθμίσει και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με ειδικούς επί των θεμάτων, η κατασκευή και λειτουργία του έργου αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας δεδομένου ότι η χώρα καθίσταται πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά από διαφοροποιημένες πηγές και κατά κύριο λόγο από τον TAP.

Επιπλέον, όμως, αξιοποιεί και τον σχεδιαζόμενο πλωτό τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης (FSRU) δεδομένου ότι οι ποσότητες που θα εισάγονται μέσω αυτού προβλέπεται να μεταφέρονται προς Βορρά μέσω IGB. Άλλωστε ο IGB αποτελεί το πρώτο τμήμα του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου», δηλαδή της διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας με σκοπό την εναλλακτική τροφοδοσία των χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Αναμφισβήτα ο αγωγός είναι ένα έργο με πολλαπλές πτυχές που δεν στέκεται αυστηρά στα πλαίσια της ενέργειας.  Η ολοκλήρωση του αναμένεται να προσθέσει ένα επιπλέον όπλο  στη φαρέρτρα της χώρας μας , ειδικά σε μια περίοδο με έντονη την ενεργειακή κρίση.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας