Νίκος
Καραγιάννης

Στην τελική ευθεία περνά πλέον η έκδοση για την οικοδομική άδεια για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com εκτιμάται πως η έκδοση της είναι πλέον θέμα χρόνου και είναι πολύ πιθανόν να βγει μέσα στον επόμενο μήνα. Η οικοδομική άδεια είναι ίσως το σημαντικότερο ορόσημο στην πορεία προς την έναρξη της κατασκευής.

Τούτο λεχθέντος, μπορεί να μην έχουμε ακόμα το κυρίως έργο, ξεκίνησε όμως η επιπρόσθετη εργολαβία απορρύπανσης του ακινήτου στο οποίο θα κατασκευαστεί το γήπεδο. Το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΕΤΚΑ που έχει αναλάβει το έργο, ξεκίνησε την απομάκρυνση και απορρύπανση στην περιοχή και ουσιαστικά είναι η πρόβα για το κυρίως κατασκευαστικό αντικείμενο.

Με την παραλαβή της άδειας θα μπορούν τόσο τα έργα απομάκρυνσης, όσο και οι χωματουργικές εργασίες που είναι το πρώτο βήμα στην κατασκευή να τρέχουν παράλληλα. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος βέβαια καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό αλλά ο στόχος είναι κοινός, δηλαδή να ολοκληρωθεί το γήπεδο εντός του 2026.

Η διάρκεια των έργων που υπεγράφη πέρυσι έχει οριστεί σε 36 μήνες και μεγάλος στόχος είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού να λειτουργήσει το 2026. Το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων και αποτελεί μέρος της Διπλής Ανάπλασης. Στο έργο περιλαμβάνεται και ποσό 3 εκατ. ευρώ ως προαίρεση για την κατασκευή πεζογέφυρας προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 123 εκατ. ευρώ (99,19 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Το έργο υλοποιείται με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής. Το έργο χρηματοδοτείται για ποσό 115 εκατ.ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ένα από τα μεγαλύτερα αναλογικά ποσά που δίδεται για τη δημιουργία μιας υποδομής) και για ποσό 8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ανατροπή στους διαγωνισμούς για τα έργα της Διπλής Ανάπλασης

Το γήπεδο στον Βοτανικό είναι όπως είναι γνωστό, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, αυτού της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού-Αλεξάνδρας. Στα πλαίσια της μεγάλης ανάπλασης της περιοχής του Βοτανικού πέρα από το project του γηπέδου, τρέχουν από τον Δήμο Αθηναίων αυτή την εποχή ακόμα δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος αφορά τα έργα υποδομών και ο δεύτερος το πράσινο και την τελική μορφή της αναπλασμένης περιοχής. Αμφότεροι οι δύο διαγωνισμοί που έχουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σε εξέλιξη.

Στον διαγωνισμό για τα έργα υποδομής είχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com υπήρξε ανατροπή στον ανάδοχο καθώς ενώ αρχικά είχε ανακηρυχθεί η εταιρεία ΖΙΤΑΚΑΤ με 32,60%, υπήρξε προδικαστική προσφυγή από τον δεύτερη κατά σειρά μειοδότρια του διαγωνισμού, ΟΔΟΣ ΑΤΕ που έδωσε έκπτωση 30,53%. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η προσφυγή της ΟΔΟΣ ΑΤΕ στην ΕΑΔΗΣΥ έγινε δεκτή και ο Δήμος Αθηναίων προχωρά με νέα απόφαση σε ανακήρυξη της ως νέου προσωρινού αναδόχου.

Το  έργο περιλαμβάνει τα έργα οδοποιίας και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης στην περιοχή του Ελαιώνα. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 37,45 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 30,2 εκατ. ευρώ).  Τεχνικός Σύμβουλος της ωρίμανσης του έργου είναι η ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Σχεδόν το ίδιο συμβαίνει και στον δεύτερο διαγωνισμό που αφορά την ανάπλαση της περιοχής του Βοτανικού. Σε αυτόν σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com  επίσης έχει αναδειχθεί ως μειοδότρια η ΖΙΤΑΚΑΤ και υπάρχει επίσης προδικαστική προσφυγή από την ΟΔΟΣ ΑΤΕ που πρόκειται να συζητηθεί στην ΕΑΔΗΣΥ. Το έργο αφορά στην ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα, την κατασκευή έργων διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σε έκταση που ξεπερνά τα 300.000 m2 θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πρωτεύουσας, ένας νέος πνεύμονας πρασίνου με πολύ ήπιες χρήσεις και σύγχρονες δημόσιες υποδομές. Επιπροσθέτως, στο πάρκο [κάτω από τη σκιά των δέντρων] φιλοξενούνται χώροι αναψυχής, υπαίθριας άθλησης και παιχνιδιού, πλατείες και αναψυκτήρια, παιδικές χαρές, αμφιθέατρο, αστικές καλλιέργειες, πάρκο για σκύλους, καθώς και περισσότερα από 14.000 m2 χλοοτάπητα για διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Η διάρκεια των έργων έχει εκτιμηθεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV