Connect with us

Οδικές - Logistics

Στην τελική ευθεία η έναρξη των έργων Θριάσιο Ι – Πάει προς κύρωση στη Βουλή η νέα σύμβαση παραχώρησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Ακόμα λίγη υπομονή θα χρειαστεί για να ξεκινήσει η μεγάλη επένδυση για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, ευρέως γνωστό ως Θριάσιο Ι. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση παραχώρησης θα ενταχθεί σε ένα νομοσχέδιο σκούπα με σκοπό να εισαχθεί προς ψήφιση και κύρωση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες (υπολογίζεται τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου). Ο ….ατελείωτος διαγωνισμός που ξεκίνησε στο μακρινό 2016 δείχνει πλέον πως οδεύει προς την ολοκλήρωση του ύστερα από πολλές περιπέτειες.

Από την πλευρά της ΓΑΙΑΟΣΕ έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και πλέον αναμένει να περάσει η σύμβαση από τη Βουλή για να προχωρήσει περαιτέρω. Η διαγωνιστική διαδικασία κλείνει και μετά τον λόγο έχουν τα έργα.

Πριν να ξεκινήσει επισήμως η επένδυση θα χρειαστεί το επενδυτικό σχήμα της ΘΕΚ Α.Ε. να προσκομίσει τις χρηματοδοτικές συμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση των επενδύσεων που στο σύνολο τους ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Νέος διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρα σε νέο διαγωνισμό για το ακίνητο γνωστότερο ως Θριάσιο ΙΙ. Μετά από δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς το υπουργείο προκήρυξε και πάλι το έργο με νέα καταληκτική ημερομηνία την 28η Νοεμβρίου 2022. Στόχος είναι πλέον το έργο να γίνει πιο ελκυστικό στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στους δυο προηγούμενους διαγωνισμούς παρά του ότι είχαν εμφανιστεί αρκετοί υποψήφιοι επενδυτές, στο δια ταύτα, δηλαδή στην υποβολή προσφορών δεν υπήρχε τελικά ενδιαφέρον.

Στην Μυτιληναίος τα έργα

Για το Θριάσιο Ι τώρα, η πρώτη φάση περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ. Τα έργα έχει αναλάβει να κατασκευάσει και να παραδώσει η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Αυτά αναμένεται να ενεργοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών μετά την κύρωση της σύμβασης. Τα έργα Α` φάσης αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και πέντε έτη ενώ παράγοντας επιτάχυνσης θα αποτελεί η ζήτηση από την αγορά.

Να θυμίσουμε πως η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα, υπεγράφη στις 30 Μαρτίου 2022 από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στη μελέτη και στην κατασκευή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα και η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Ενώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 έως 5.000 νέων θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων, με την τροποποίηση της σύμβασης, διπλασιάζεται το προβλεπόμενο αντάλλαγμα, ενώ αυξάνεται η ετήσια πληρωμή προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Με την εξέλιξη αυτή ένα έργο που είχε «παγώσει» για πάνω από τρία έτη μπαίνει ξανά στις “ράγες” της υλοποίησης.

Advertisement

Στα σημεία που άλλαξαν στην σύμβαση σε σχέση με το παρελθόν είναι πως διπλασιάστηκε το αντίτιμο για το Ελληνικό Δημόσιο. Το εφάπαξ αντίτιμο αυξήθηκε από τα 10 εκατομμύρια ευρώ στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η ετήσια πληρωμή από 2,51% σε 5%. Και το εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα από 350.000 σε 700.000 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται μηχανισμός κατανομής των κερδών μετά φόρων 50-50 με τον παραχωρησιούχο, όταν η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του υπερβαίνει ένα ποσοστό. Ο χρόνος τη παραχώρησης μειώθηκε στα 37 έτη (με πρόβλεψει να φτάσει στα 60).

Ένα μεγάλο έργο

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, δηλαδή στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση, του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα.

Περιλαμβάνει αποθήκες και υποστηρικτικά κτίρια συνολικής επιφάνειας 235.000 τετραγωνικών μέτρων, εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ.

Ο παραχωρησιούχος θα κατασκευάσει, ειδικότερα, τα κτίρια και εγκαταστάσεις του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου. Θα αναλάβει επίσης τα εσωτερικά έργα υποδομής, όπως οδικά δίκτυα, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και ακαθάρτων, δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και επικοινωνιών και να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του πάρκου, κατά μήκος της νότιας πλευράς, θα κατασκευαστεί σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Κέντρο με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και εσωτερικό οδικό δίκτυο που θα συνδέεται με το εθνικό οδικό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η δυνατότητα ανεφοδιασμού των αποθηκών με συνδυασμό μεταφορικών μέσων, κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει επίσης να δημιουργήσει σταθμό εξυπηρέτησης οχημάτων και αυτοκινητιστών, πρατήριο υγρών καυσίμων, χώρους ανάπτυξης συστημάτων τηλεματικής και πληροφορικής, χώρους στάθμευσης, εγκαταστάσεις τελωνείου και υγειονομικές υπηρεσίες.

Advertisement
Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα