Βαγγέλης
Θάνος

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε ακόμα ένα πρότζεκτ πράσινης ενέργειας την αδειοδοτική διαδικασία και βρίσκεται στην τελική ευθεία για στήσιμο εργοταξίων και την κατασκευή του.

Πρόκειται για αιολικό σταθμό ισχύος 37,8 MW, ο οποίος ετοιμάζεται να πάρει σάρκα και οστά. Το τελευταίο κομμάτι που κούμπωσε στο παζλ είναι η πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ενημερώνει τον φορέα του έργου  ότι δύναται να επέμβει σε δάσος, δασική έκταση , συνολικού εμβαδού 212.991 τ.μ., επί των οποίων η επέμβαση εγκρίθηκε με την ΑΕΠΟ του  πρότζεκτ.

Πρακτικά η παραπάνω απόφαση ανάβει το πράσινο φως στην εταιρεία ούτως ώστε να ξεκινήσει τις εργασίες. Το έργο βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της «ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μ.Α.Ε.», συγγενική της ΕΝΤΕΚΑ. Το σχέδιο έχει εξασφαλίσει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων περίπου ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2022.

Η επέμβαση πραγματοποιείται κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος χρήσης από πλευράς της εταιρείας ενώ έχει αναλάβει και την υποχρέωση αναδάσωσης έκτασης ίδιου εμβαδού με εκείνης της έκτασης που θα καταλάβει ο αιολικός σταθμός.

Ταυτότητα έργου

Το έργο προβλέπει την κατασκευή αιολικού σταθμού στη θέση “Σκιαδοβούνι”, που βρίσκεται εντός των ορίων των Δήμων Ερυμάνθου και Αρχαίας Ολυμπίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για έργο που περιλαμβάνει την εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών και ετήσιας παραγωγής ενέργειας 86,259 GWh/έτος περίπου.

Τεχνικά στοιχεία του έργου

Το αιολικό πάρκο περιλαμβάνει: την κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Πάρκου συνολικής ισχύος 37.8 ΜW αποτελούμενο από 9 Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 4,2 MW η κάθε μία, τύπου V 136 της εταιρίας VESTAS WIND SYSTEMS A/S.

Την κατασκευή νέας οδοποιίας πρόσβασης συνολικού μήκους 9.902 μ και τη βελτίωση της υφιστάμενης οδοποιίας συνολικού μήκους 4.001 μ.

Την κατασκευή υπόγειας γραμμής μέσης τάσης για την σύνδεση του Α/Π με τον Υ/Σ ‘’Σκιαδα’’ συνολικού μήκους 15.600, από τα οποία τα 7.500 μ. αποτελούν την εσωτερική διασύνδεση (από τις Α/Γ έως τον Οικίσκο Ελέγχου) και τα υπόλοιπα 8.100μ. είναι η εξωτερική διασύνδεση (από τον Οικίσκο Ελέγχου έως τον Υ/Σ).

Την κατασκευή νέας εναέριας υψηλής Γραμμής Μεταφοράς (ΓΜ) Υψηλής Τάσης ηλεκτρικής ενέργειας 150kV η οποία θα συνδέσει τον ανωτέρω Υ/Σ με τη Γραμμή Μεταφοράς  Υψηλής Τάσης 150kV «Πάτρα ΙΙ – Πύργος Ι».

Όπως υπογραμμίζεται πολλές φορές από ανθρώπους της αγοράς, τα έργα ΑΠΕ αποτελούν μοχλό ανάπτυξης. Παράλληλα τονώνουν την τοπική κοινωνία ενώ είναι μονόδρομος για ένα “καθαρό” ενεργειακό κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο,  στα σχέδια του σταθμού ο αριθμός των απασχολούμενων για την κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε τριάντα ) άτομα στους οποίους θα περιλαμβάνονται μηχανικοί, εργολάβοι, εργάτες κ.α., για την λειτουργία του Α/Π θα απαιτηθούν 4-5 άτομα τα οποία θα απασχολούνται πλήρως.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV