Βαγγέλης
Θάνος

Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα που δρομολογούνται στην Ελλάδα. Μάλιστα θα περίμενε κανείς πως το έργο ανήκει στο χαρτοφυλάκιο κάποιου εκ των μεγάλων παικτών, με εμπειρία σε τέτοιου είδους υποδομές. Ωστόσο το συγκεκριμένο πρότζεκτ προωθείται από μια εταιρεία η οποία δεν είναι και τόσο γνωστή στα “ενεργειακά στέκια”.

Πρόκειται για την ΜΑΓΚΝΑ ΕΝΕΡΓΚΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε (MAGNA ENERGIA S.A) που προωθεί μια από τις μεγαλύτερες υποδομές φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 311 MW.

Το έργο βρίσκεται πολύ κοντά στην εκκίνηση καθώς με πρόσφατη απόφαση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κήρυξε αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης στη οποία θα κατασκευαστεί το έργο.

Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ δημοσίου και με δαπάνη της εταιρείας που προωθεί το έργο.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η εταιρεία οφείλει να καταθέσει σε προθεσμία τριών μηνών από την κοινοποίηση της  απόφασης απαλλοτρίωσης, εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένου πιστωτικού ιδρύματος η οποία θα αντιστοιχεί στο 20% της προβλεπόμενης δαπάνης.

Το πρότζεκτ της εταιρείας έχει εξασφαλίσει βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ την Άνοιξη του 2021. Επιπροσθέτως, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, κατοχύρωσε και το πιο σημαντικό κομμάτι στην αδειοδοτική διαδικασία, αφού το ΥΠΕΝ άναψε το “πράσινο φως”, σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους του πάρκου.

Ταυτότητα έργου

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 311 MW στην περιοχή Όρος Μενοίκιο,  της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, που αποτελείται από δύο κοντινά αγροτεμάχια.

Συγκεκριμένα, αποτελείται από μια εγκατάσταση ισχύος 220,83 MW σε αγροτεμάχιο έκτασης 3.189 στρεμμάτων και μια εγκατάσταση ισχύος 90,59 MW σε αγροτεμάχιο έκτασης 911,31 στρεμμάτων.

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού θα βρίσκονται στο αγρόκτημα Ν. Σουλίου και στο αγρόκτημα Αγίου Πνεύματος στο όρος Μενοίκιο, στους Δήμους Εμμανουήλ Παππά και Σερρών, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η υποδομή περιλαμβάνει και συνοδά έργα όπως 16 υποσταθμούς ανύψωσης τάσης. Ακόμα, για τις ανάγκες διασύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού με την υπερυψηλή τάση θα κατασκευαστούν δύο υποσταθμοί ανύψωσης τάσης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΑΔΜΗΕ.

Η διασύνδεση του σταθμού με το δίκτυο Υψηλής Τάσης θα καθοριστεί από τον ΑΔΜΗΕ, μετά από σχετική μελέτη η οποία θα εκπονηθεί σε επόμενη φάση του έργου.

Η μεγάλης έκτασης υποδομή θα περιλαμβάνει και οδικό δίκτυο με στόχο την εξυπηρέτηση του σταθμού. Τα έργα οδοποιίας που θα κατασκευαστούν θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του φωτοβολταϊκού σταθμού τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής (πρόσβαση στο έργο για την μεταφορά και εγκατάσταση των τμημάτων του σταθμού), όσο και κατά το στάδιο της λειτουργίας (συντήρηση και αποκατάσταση πιθανών λειτουργικών προβλημάτων) με μήκος που ξεπερνάει τα 7 χλμ.

Magna Energia

Το πρότζεκτ της Magna Energia να προκαλεί εντύπωση όσον αφορά την ισχύ και την έκταση του, καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα. Η εταιρεία, όπως ήδη αναφέραμε, μοιάζει “άγουρη” στο χώρο των ΑΠΕ, ωστόσο φαίνεται πως βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα ενός έμπειρου παίκτη όπως είναι η Maximus Terra. Τα δύο νομικά πρόσωπα φέρεται να συνδέονται μεταξύ τους. Μάλιστα η κυρία Βασιλική Μαρκίδου, είναι το πρόσωπο που σχετίζει τις δυο εταιρείες καθώς κατέχει ρόλο Αντιπροέδρου & Διευθύνουσας Συμβούλου στην Magna Energia, ενώ εμφανίζεται και στο διοικητικό συμβούλιο της Maximus Terra, με χρέη προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου.

Η Maximus Terra κατέχει εμπειρία και τεχνογνωσία στην ενέργεια και τις ΑΠΕ καθώς δραστηριοποιείται στον κλάδο με πρότζεκτ φωτοβολταϊκών, αιολικών και βιομάζας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV