Βαγγέλης
Θάνος

Ακόμα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται να μπουν στην “παραγωγή” τους επόμενους μήνες. Σε μιά δύσκολη συγκυρία και με έναν χειμώνα ο οποίος θα είναι ρευστός όσον αφορά την ροή φυσικού αερίου, στο ελληνικό ενεργειακό τοπίο δύο ακόμα φωτοβολταϊκά θα ολοκληρώσουν την κατασκευή τους.

Η αβεβαιότητα των επόμενων μηνών θέτει σε ένα θολό τοπίο την ηλεκτροπαραγωγή και την ευστάθεια του συστήματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάθε μονάδα που μπορεί να προσφέρει στο σύστημα αποτελεί πολύτιμο όπλο.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με συνολική ισχύ 250 MW. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο ypodomes.com, η εξέλιξη των εργασιών βρίσκεται σταθερά εντος χρονοδιαγράμματος και μέχρι το τέλος του έτους και τα δύο πάρκα θα κόψουν κορδέλα.

Επιπλέον, οι δύο υποδομές θα συμβάλουν ακόμα περισσότερο στη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί. Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα τέλη του 2022, το 50% της ενέργειας που καταναλώνεται θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Η εταιρεία εκτός από τις μονάδες που βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής, προετοιμάζει και διαγωνισμούς για άλλα πρότζεκτ ανανεώσιμων πηγών.

Το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

Η πρώτη και μεγαλύτερη υποδομή της εταιρείας, ισχύος 200 ΜW βρίσκεται στην Κοζάνη. Τις εργασίες κατασκευής για λογαριασμό της ΔΕHΑΝ τις έχει αναλάβει η Mytilineos. Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ αγγίζει τα 100 εκατ. Ευρώ .

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα σχέδια θα καταλαμβάνει μια έκταση σχεδόν 5.000 τ.μ.

Από τη λειτουργία του πάρκου εκτιμάται πως θα παράγονται 352 GW καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος, οι οποίες αντιστοιχούν στις ενεργειακές ανάγκες 75000 νοικοκυριών.

Το φωτοβολταϊκό στη Μεγαλόπολη

Το δεύτερο πάρκο με ισχύ 50 MW, υλοποιείται στη Μεγαλόπολη, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για δύο πάρκα με ισχύ 39 και 11 MW. Ανάδοχος του έργου είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο αρχικός προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεπερνούσε τα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Οι υποδομές θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις που έχει απαλλοτριώσει η ΔΕΗ με σκοπό να εγκατασταθούν τα πάρκα.

Με τη θέση σε λειτουργία και αυτού του πάρκου εκτιμάται πως θα παράγονται 100 GW καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ως κύριο πυλώνα των επενδύσεων της την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου πράσινης ενέργειας που αγγίζει τα 500 MW.

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία τρέχει παράλληλα πρότζεκτ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 64,9 MW και προϋπολογισμό 39 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Προσωρινός ανάδοχος του έργου έχει αναδειχθεί η ΑΒΑΞ.

Την ίδια στιγμή έχει προκηρύξει και διαγωνισμό για τέσσερις φωτοβολταϊκούς σταθμούς  συνολικής ονομαστικής ισχύος 93,9 MW. Οι υποδομές θα κατασκευαστούν στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης, στην Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Επιπροσθέτως έχει στο κάδρο την ανάπτυξη και άλλων φωτοβολταϊκών υποδομών  στη Δυτική Μακεδονία, με κύριο σημείο τις λιγνιτικές περιοχές.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV