Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης-Αττικής από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αναμένεται να βγει στον αέρα πιθανότατα ακόμη και εντός του Απριλίου.
Σε αυτή τη φάση, θέμα χρόνου επίσης θεωρείται η εκκίνηση της διαδικασίας για την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στην «Αριάδνη Interconnection», τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και κατασκευή του μεγάλου ενεργειακού project το οποίο θα άρει διαπαντός την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης.
Η πρόσκληση για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την είσοδο ενός ή περισσότερων στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, με την απόκτηση ποσοστού έως 39%, έχει ήδη αποσταλεί στη ΡΑΕ με την απαραίτητη έγκριση να αναμένεται πολύ σύντομα.
Προτεραιότητα θα έχουν οι πιστοποιημένοι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς από χώρες της ΕΕ και οι υποψήφιοι επενδυτές που θα προεπιλεγούν, θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές οι οποίες θα περιλαμβάνουν το επιθυμητό ποσοστό απόδοσης της επένδυσής τους.
Είναι πάντως γεγονός ότι δεν πλέον δεν υπάρχει περιθώριο άλλων καθυστερήσεων καθώς η ανάγκη της ταχείας υλοποίησης αυτού του ομολογουμένως σημαντικού ενεργειακού έργου θεωρείται επιτακτική, δεδομένων των αυστηρότερων περιβαλλοντικών περιορισμών που θα τεθούν σε ισχύ, ήδη από το 2020, καθώς και της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα νησί που γνωρίζει σημαντική τουριστική άνθηση χρόνο με το χρόνο, η οποία κορυφώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η πρόσφατη βλάβη στα Λινοπεράματα άλλωστε -που άφησε χωρίς ρεύμα για αρκετή ώρα το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού- κατέδειξε το πόσο ευάλωτο είναι το ηλεκτρικό σύστημα της μεγαλονήσου, καθιστώντας σαφή τη ζωτική συμβολή της μεγάλης διασύνδεσης για της ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας.
Τα οικονομικά οφέλη είναι επίσης υπολογίσιμα εφόσον, μεταξύ άλλων, από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ εκτιμάται ότι θα εξοικονομούνται περίπου 326 εκατ. ευρώ από το πρώτο κιόλας έτος λειτουργίας της διασύνδεσης (2023), ποσό το οποίο θα βαίνει αυξανόμενο, φτάνοντας τα 570 εκατ. ευρώ το 2043. Παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε ένα νησί που απολαμβάνει άφθονη ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες του χρόνου ενώ παράλληλα διαθέτει αξιόλογο αιολικό δυναμικό.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από την ατυχή τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις με την Euroasia Interconnector, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής δρομολογείται να υλοποιηθεί ως εθνικό έργο με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από ίδια και δανειακά κεφάλαια. Στόχευση του ΑΔΜΗΕ είναι η ηλέκτριση της διασύνδεσης έως το Δ’ τρίμηνο του 2022. Η λεγόμενη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης (Ηράκλειο) με την Αττική περιλαμβάνει υποβρύχιο καλώδιο, μήκους 380 χλμ. συνεχούς ρεύματος (2×350 MW).
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας