Νίκος
Καραγιάννης

Στην πρίζα μπαίνουν διαγωνισμοί για την ανάπλαση της Ερμού και της Βασιλίσσης Όλγας. Με δύο αποφάσεις στις 14 Μαρτίου, η “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” ενέκρινε τις οριστικές μελέτες που αφορούν στις αναπλάσεις των δύο ιστορικών δρόμων της Αθήνας.  Σύμφωνα με πηγές με γνώση στο θέμα, οι δύο διαγωνισμοί θα τρέξουν ξεχωριστά και στόχος είναι η ανάδειξη τους μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.

Η ανάπλαση της Ερμού

Όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές στο ypodomes.com ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την οδό Ερμού και πιο συγκεκριμένα το τμήμα από την οδό Αθηνάς μέχρι την οδό Ασωμάτων, δηλαδή το νότιο τμήμα του άξονα. Εκεί είχε γίνει παλαιότερα ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ο οποίος αφορούσε της ευρύτερη περιοχή και περιελάμβανε και την οδό Ερμού.

Σε αυτή τη φάση θα τρέξει ο διαγωνισμός ανάπλασης της Ερμού με το κόστος να εκτιμάται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) ο οποίος θα τρέξει από τον Δήμο Αθηναίων. Υπάρχει ήδη εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη και αναμένονται περαιτέρω εγκρίσεις από άλλους φορείς για να μπορέσει να προκηρυχθεί. Η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. χρηματοδότησε την ολοκλήρωση των μελετών με τις παρεμβάσεις να αφορούν την αλλαγή του οδοστρώματος, των φωτιστικών, των στάσεων των μέσων, τον τρόπο κίνησης των πεζών κ.α.

Η ανάπλαση της Βασιλίσσης Όλγας

Η δεύτερη ανάπλαση, αυτή της οδού Βασιλίσσης Όλγας έχει μακρά ιστορία. Η πρώτη μελέτη ξεκίνησε το μακρινό 1997, συνεχίστηκαν άλλες μελέτες το 2011 αλλά συνολικά δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο. Τώρα η Ανάπλαση Αθήνας χρηματοδότησε την ολοκλήρωση των μελετών και θα αναλάβει και τον διαγωνισμός για την ανάπλαση της οδού. Θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο που αναλαμβάνει.

Η χρηματοδότηση για το έργο εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο διαγωνισμός εφόσον δεν έχουμε ανατροπές, προγραμματίζεται όπως αναφέρουν πληροφορημένες πηγές, το καλοκαίρι. Για το συγκεκριμένο έργο, όπως σημειώνεται, έχουν ληφθεί όλες οι εγκρίσεις και πλέον το νερό έχει μπει στο αυλάκι.

Το πρόγραμμα παρεμβάσεων θα σημάνει την χρήση του δρόμου μόνο από μέσα μαζικής μεταφοράς και την ανάδειξη του ως χώρου περιπάτου. Θα συνδεθεί με το χώρο του Ζαππείου Μεγάρου και θα περιλαμβάνει και κάποιες αρχιτεκτονικές διαρρυθμίσεις. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ εκτιμάται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Τα σημαντικά έργα που θα τρέξει η Ανάπλαση Αθήνας

Με σημαντική ατζέντα έργων που στόχο θα έχουν την ανάδειξη της Αθήνας και της ταυτότητας της ως μιας πόλης με την δική της ιστορία, η Ανάπλαση Αθήνας φιλοδοξεί να παίξει ένα σημαίνοντα ρόλο στην πόλη. Αυτή την εποχή έχει γίνει μια προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Πολιτισμού για έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Παράλληλα προχωρά και άλλο ένα πρόγραμμα για την ανακαίνιση του κτιρίου Κάλλας. Το συγκεκριμένο είναι ιδιοκτησία του ΕΦΚΑ και παραδόθηκε κατά χρήση στο ίδρυμα “Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Κάλλας”. Εδώ επιδιώκεται η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και έχει υποβληθεί αίτημα για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και αναμένεται η έγκριση του.

Τέλος στην φάση προετοιμασίας είναι και το φιλόδοξο πρόγραμμα ανακαίνιση όψεων κτιρίων για την πόλη της Αθήνας. Εδώ επιχειρείται ένα “φρεσκάρισμα” της γενικότερης εικόνας των κτιρίων. Η Αθήνα είναι από τις πόλεις που δεν φημίζεται για την τακτική συντήρηση των όψεων των κτιρίων της και τελευταία τέτοια παρέμβαση είδαμε την δεκαετία του 2000.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV