Βαγγέλης
Θάνος

Η ολοκλήρωση και η εκκίνηση της λειτουργίας για ακόμα έναν αιολικό σταθμό είναι γεγονός, έτσι άλλο ένα αιολικό πάρκο έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες υποδομές ΑΠΕ. Μάλιστα η λειτουργία του ξεκίνησε σε μια κομβική χρονική στιγμή πριν από το χειμώνα, όπου η ζήτηση για ενέργεια συνήθως αυξάνεται. Πρόκειται για έργο που ανήκει στον ενεργειακό κολοσσό Iberdrola.

Τα σχέδια, οι επιδιώξεις και το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για κατασκευή έργων ΑΠΕ αποτελούν ιδιαίτερα αισιόδοξους παράγοντες για το μέλλον.

Ωστόσο αυτό που έχει ουσία είναι ποια από αυτά τα έργα θα ολοκληρωθούν και θα μπουν στη μάχη της παραγωγής ενέργειας.

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές η αδειοδοτική οδός για μια υποδομή πράσινης ενέργειας παραμένει αρκετά σύνθετη και περίπλοκη στην Ελλάδα. Οπότε κάθε σχέδιο που τερματίζει με επιτυχία αυτόν το δρόμο και κατασκευάζεται, αποτελεί μια ευχάριστη είδηση. Στη “μάχη” για την ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα τέτοια όπλα αποδεικνύονται πολύτιμα.

Το αιολικό “Ασκιό 3”

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του το αιολικό πάρκο της Iberdrola, Ασκιό 3. Η υποδομή βρίσκεται στην περιοχή της Γαλατινής, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το πάρκο έχει εγκατεστημένη ισχύς 50 MW, και σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να παρέχει φθηνή και καθαρή ενέργεια, καλύπτοντας τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες για περισσότερα από 50.000 νοικοκυριά.

Το σήκωμα των 12 ανεμογεννητριών και τα έργα σύνδεσης με το δίκτυο ολοκληρώθηκαν στο, εντυπωσιακά, μικρό χρονικό διάστημα των έξι μηνών.

Το γεγονός αποδεικνύει πως τα έργα έχουν τα περιθώρια να ολοκληρωθούν γρήγορα, εφόσον υπάρχει θέληση, αποφασιστικότητα, προγραμματισμός και κεφαλαιακή επάρκεια.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πολλές εργασίες πραγματοποιήθηκαν παράλληλα. Η μεταφορά των υλικών, οι εργασίες επί του πεδίου και συναρμολόγηση των α/γ ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και ολοκληρώθηκε σε διάστημα έξι μηνών. Όπως αναφέρει η Iberdrola,  στόχος τους ήταν να ολοκληρώσουν το πρότζεκτ πριν από το χειμώνα καθώς η έλευση του θα επέφερε καθυστερήσεις εξαιτίας και της υψηλής χιονόπτωσης σε αυτό το σημείο καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Τέτοιες κατασκευές εκτός από τα οφέλη προς το περιβάλλον προσφέρουν και πολλά θετικά στις τοπικές κοινωνίες. Το αιολικό Ασκιό 3 δημιούργησε μέχρι 150 νέες θέσεις εργασίας, που καλύφθηκαν κυρίως από ντόπιο πληθυσμό.

Υπόλοιπα πρότζεκτ στην Ελλάδα

Με την ολοκλήρωση το αιολικού Ασκιό 3, η Iberdrola φτάνει τα 365 MW εγκατεστημένης ισχύος στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του αιολικού Ασκιό 2, ισχύος 38 MW. Μάλιστα το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής καθώς έχει ξεκινήσει η συναρμολόγηση των ανεμογεννητριών.

Το Ασκιό 2 θα έχει κοινό σημείο σύνδεσης στο δίκτυο με το Ασκιό 3. Το γεγονός μειώνει περαιτέρω τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς δεν χρειάζονται επιπλέον εργασίες ενώ διευκολύνεται και η θέση του σε λειτουργία με την υπάρχουσα σύνδεση.

Επιπλέον, κατασκευαστικές εργασίες εκτελούνται και για άλλο ένα αιολικό, ισχύος 18 MW κοντά στην Αττική.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως η Iberdrola ανακοίνωσε επενδύσεις σε ΑΠΕ ύψους 17 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι το 2025. Από αυτά, περίπου 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε χώρες της ΕΕ. Το μεγαλύτερο ποσό ( 4,2 δισ.) θα χρηματοδοτήσει χερσαία αιολικά. Έτσι ο όμιλος θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ , ξεπερνώντας τα 52,000 MW μέχρι το 2025.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV