Newsroom

Την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη να μεταφέρει την αρμοδιότητα της διαχείρισης του μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» από το υπουργείο στην Περιφέρεια Αττικής, χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης οι όμοροι Δήμοι Ιλίου και Αγ. Αναργύρων – Καμτερού θα συμμετέχουν στη διαχείριση, έχοντας ορατό και διακριτό ρόλο.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Κατά την κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή και των Δημάρχων Ιλίου Ν. Ζενέτου και Αγ. Αναργύρων-Καματερού Σ. Τσίρμπα, ο κ. Πατούλης επισήμανε πως πρόκειται για μία απόφαση στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης η οποία αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης, με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής εστίασε στην ανάγκη να δοθούν πόροι παράλληλα με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων προκειμένου, όπως ανέφερε, να είναι εφικτός ο στόχος της λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης του Πάρκου και σημείωσε: «Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διαδικασία αξιοποίησης του Πάρκου προκειμένου να γίνει ένα «κόσμημα» για την Αττική και τους πολίτες της».

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως η Περιφέρεια Αττικής θα στηριχθεί χρηματοδοτικά, για τη διαχείριση του Πάρκου και πρόσθεσε πως το υπουργείο θα συνδράμει υποστηρικτικά, όπου απαιτείται.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη προσωπικά, αλλά και τον Πρωθυπουργό καθώς η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει ότι έγινε αντιληπτό ότι το κράτος για να ενισχύσει τον επιτελικό του ρόλο, απαιτείται αποκέντρωση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πόρους και αρμοδιότητες.

Σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους θα διαμορφώσουμε ένα σχέδιο για την αναβάθμιση και την ενίσχυση του μητροπολιτικού χαρακτήρα του πάρκου, προς όφελος των πολιτών. Η λύση της συνδιαχείρισης από την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Ιλίου και Αγ. Αναργύρων-Καματερού είναι η βέλτιστη για να αλλάξει πρόσωπο το Πάρκο Τρίτση, που τώρα παρουσιάζει μία εικόνα παρακμής.

Προτεραιότητά μας είναι να γίνει η Αττική, Περιφέρεια υγείας, ευζωίας και να είμαστε σε θέση να δίνουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να επωφελούνται των κοινόχρηστων χώρων, σε ένα υγιές και λειτουργικό περιβάλλον.

Θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρεμβάσεις προκειμένου το Πάρκο να γίνει λειτουργικό, χώρος αναψυχής, αλλά και κέντρο εκπαίδευσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών μας, για τους κατοίκους των όμορων Δήμων αλλά και για τους πολίτες όλης της Αττικής, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και ακολουθώντας ευρωπαϊκές πρακτικές».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Στα τέλη Αυγούστου, όταν επισκέφθηκα το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και είδα την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είπα ότι θα βρεθεί μέσα στο Σεπτέμβριο μία καθαρή λύση για αυτό το θέμα. Και σήμερα ανακοινώνουμε ακριβώς αυτή την καθαρή λύση.

Το Πάρκο Τρίτση παύει να είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Με ορατή και διακριτή συμμετοχή των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Η δουλειά των υπουργείων δεν είναι να είναι διαχειριστές πάρκων. Τα υπουργεία έχουν επιτελικό ρόλο. Δεν αποκτούν ειδικό βάρος οι υπουργοί όταν φορτώνονται αρμοδιότητες και ειδικά τέτοιου είδους αρμοδιότητες. Ειδικό βάρος οι υπουργοί και τα υπουργεία αποκτούν όταν επιτελούν τον επιτελικό τους ρόλο.

Είναι κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσουμε έμφαση ιδιαίτερη στο περιβάλλον, αλλά για να έχουμε αποτελέσματα, πρέπει να υιοθετήσουμε και μια νέα φιλοσοφία. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι ακολουθώντας προσωπικά το δρόμο που ακολούθησαν προκάτοχες κυβερνήσεις με τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, θα καταλήξω προσωπικά σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Πρέπει να υιοθετήσουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Η συμμετοχή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των πάρκων είναι κομβικής σημασίας και έχει σίγουρα προστιθέμενη αξία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV