Connect with us

Ιόνια Οδός

Στην κυκλοφορία όλη η Ιόνια Οδός, ιστορική μέρα για την Ήπειρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποστολή στα Ιωάννινα: Νίκος Καραγιάννης

Όταν πριν από 12 χρόνια ξεκινούσε ο διαγωνισμός για την κατασκευή και παραχώρηση της Ιόνιας Οδού, του αυτοκινητόδρομου που ξεκινά από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, έκανε τους κατοίκους και αυτούς με κατάγωγή από την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο να ονειρεύονται ότι κάποια στιγμή θα αποκτήσουν τον δικό τους αυτοκινητόδρομο.

Σήμερα, αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα καθώς μετά από μία σειρά παραδόσεων τμημάτων του άξονα, ήρθε η ώρα για την λειτουργία του τελευταίου τμήματος, από την Πέρδικα μέχρι τα Ιωάννινα και συνολικά όλης της Ιόνιας Οδού.

Η λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου θα μεταμορφώσει άμεσα τις οδικές μεταφορές σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, θα μειώσει γεωμετρικά τις χρονοαποστάσεις και θα αναδείξει περιοχές που μέχρι σήμερα παρέμεναν “ερμητικά” κλειστές στον κόσμο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά από σχεδόν 10 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης στις 27 Δεκεμβρίου 2016, λειτούργησε το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 26χλμ από τον Κουβαρά μέχρι την Αμφιλοχία. Στις 22 Φεβρουαρίου 2017 λειτούργησε το δεύτερο τμήμα Καμπή-Πέρδικα μήκους 37χλμ. Στις 12 Απριλίου λειτούργησε το τμήμα Κλόκοβα-Κεφαλόβρυσο. Την 1η Ιουνίου λειτούργησε το τμήμα Αντίρριο-Κλόκοβα.

Στις 24 Ιουλίου λειτούργησε το προτελευταίο τμήμα Αμφιλοχία-Σελλάδες και σήμερα 3 Αυγούστου το Πέρδικα-Ιωάννινα. Ο δρόμος των 196χλμ θα μπορεί να καλύπτεται σε μόλις 100 λεπτά, όταν για την ίδια απόσταση μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη απαιτούνταν τουλάχιστον 3 ώρες και 30 λεπτά.

Η παράδοση του τελευταίου τμήματος αλλά και συνολικά της Ιόνιας Οδού πραγματοποιήθηκε στην περιοχή “Αβγό”, από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, παρουσία του Περιφερειάρχη κ.Καχριμάνη, βουλευτών, δημάρχων και φορέων της περιοχής.

ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Με τη λειτουργία όλου του άξονα θα τεθούν σε λειτουργία και οι σταθμοί διοδίων. Το ταξίδι για το σύνολο της Ιόνιας Οδού θα κοστίζει 12,45 ευρώ, ενώ από την Αθήνα το ποσό αυτό εκτοξεύεται σε 37,25 ευρώ.

Οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων που θα συναντούν οι οδηγοί στην Ιόνια Οδό, στη διαδρομή από Αντίρριο έως Ιωάννινα είναι στην παρούσα φάση δυο: α) Κλόκοβας και β) Αγγελοκάστρου, καθώς επί της ουσίας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι 2 από τις συνολικά 4 ζώνες χρέωσης του αυτοκινητοδρόμου.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, με τη λειτουργία των μετωπικών σταθμών Μενιδίου και Τερόβου και των πλευρικών Γαβρολίμνης, Άρτας και Γοργόμυλου θα ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης της Ιόνιας Οδού.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος της χώρας ενώνεται στο νότιο άκρο του με τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και κατ`επέκταση με την Ολυμπία Οδό και στο βόρειο άκρο του με την Εγνατία Οδό δημιουργώντας ένα συνεχόμενο δίκτυο αυτοκινητόδρομων που μαζί με τον Αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη δημιουργεί το βασικό οδικό δακτύλιο της χώρας, καλύπτοντας όλες τις Ηπειρωτικές Περιφέρειες, εκτός από την Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης.

ΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΔΙΚΑ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Το τμήμα που παραδίδεται σε κυκλοφορία διαθέτει ανά κατεύθυνση, όπως και το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού, δυο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), ενώ στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του συναντάμε τη δίδυμη σήραγγα της Αμπελιάς μήκους 900 μ., τη Γέφυρα του Κρυβοφού μήκους 280 μ., 11 άνω & κάτω διαβάσεις, καθώς και 51 οχετούς.

Στα 14 αυτά χιλιόμετρα θα λειτουργούν δυο Ανισόπεδοι Κόμβοι: i) Α/Κ Αβγού στο 192,7ο χλμ. για να συνδέει την Ιόνια Οδό με τους κύριους οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή και ii) Α/Κ Εγνατίας στο 201ο χλμ. μεταξύ των χωριών Κοσμιρά και Πεδινά, ανατολικά της σήραγγας Δωδώνης της Εγνατίας Οδού. Με την παράδοση τους σε κυκλοφορία, η διάρκεια της διαδρομής από Πέρδικα Ιωαννίνων έως την Εγνατία Οδό στο κόμβο Ιωαννίνων, μειώνεται στο μισό και δε θα ξεπερνά τα δέκα λεπτά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑ–Α/Κ ΕΓΝΑΤΙΑΣ

Το τμήμα ξεκινά στο 188 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου (περιοχή Πέρδικα) και φτάνει έως το πέρας της Ιόνιας Οδού στον Ανισόπεδο Κόμβο Εγνατίας στα Ιωάννινα. (201 χλμ.)

Το τμήμα είναι διπλής κατεύθυνσης με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση. Στην κεντρική νησίδα εφαρμόζεται αμφίπλευρο στηθαίο ασφαλείας τύπου NewJersey.Το συνολικό πλάτος της διατομής είναι 22,00 μ. συμπεριλαμβανομένου του αμφίπλευρου στηθαίου ασφαλείας τύπου NewJersey:

– 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, συνολικού πλάτους 14,50 μ. [2x(3,50+3,75)].

– 1 λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) με την αντίστοιχη εξωτερική λωρίδα καθοδήγησης ανά κατεύθυνση, συνολικού πλάτους 5,00 μ. [2x(2,25+0,25)].

– Κεντρική νησίδα συνολικού πλάτους 2,50 μ.

Σήραγγα Αμπελιάς  (μήκους 900 μ.)

Tunnel 2 κλάδων, έκαστος  πλάτους 11,00 μ. Ο δεξιός κλάδος  έχει μήκος 845 μ. & ο αριστερός  887 μ.  Καθαρό εσωτερικό ύψος 5 μ. Μέθοδος κατασκευής δια εκσκαφής (drillingandblasting) και προσωρινή υποστήριξη με εκτοξ. σκυρόδεμα (shotcrete). Κατασκευή τελικής επένδυση με χρήση φορείων PERI μήκους 12.00 μ. Προηγήθηκε τοποθέτηση γεωυφάσματος καθώς και στεγανωτικής μεμβράνης.

Σε κάθε κλάδο κατασκευάστηκε κεντρικός αγωγός αποστράγγισης (διάτρητη σωλήνα σκυροδέματος D400) & και πλευρικά κανάλια ΗΜ. Πλευρικοί αγωγοί αποστράγγισης από διάτρητους σωλήνες HDPE D250 σε κάθε κλάδο.

Γέφυρα Κρυφοβού (μήκους 280μ.)

 Γέφυρα με 2 ανεξ.κλάδους μήκους 280 μ., διαμήκης κλίση 5% και εγκάρσια κλίση 6.00%. Μέθοδος κατασκευής: προεντεταμένο μονοκύψελο κιβώτιο ύψους 3,00 μ. Πάχος άνω πλάκας 30 εκ. στο μέσον του ανοίγματος (έγχυτο σκυρόδεμα επί τόπου) και πάχος κάτω πλάκας 25 εκ. στο άνοιγμα και 40 εκ. στις στηρίξεις. Κάθε κλάδος αποτελείται από 6 ανοίγματα (40+4Χ50+40).

Σύνολο βάθρων 5 τα οποία θεμελιώνονται σε επιφανειακή θεμελίωση (πέδιλα) πάχους 2,50-3,00 μ. Τα πέδιλα των βάθρων Μ4 & Μ5 κατασκευάζονται επί μικροπασσάλων Φ40, μήκους (βάθους) 7,00-12,00 μ. Πλάτος κάθε κλάδου 13,61 μ.

Περιγραφή του Ανισόπεδου Κόμβου Αβγού

Ο ανισόπεδος κόμβος Αβγού βρίσκεται στη Χ.Θ. 192+700 και η μορφή του είναι αριστερή τρομπέτα σε επίχωμα.

Περιγραφή του Ανισόπεδου Κόμβου Εγνατίας

Ο Α/Κ Εγνατίας είναι τύπου τρομπέτας και βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κοσμιρά και Πεδινή, ανατολικά της σήραγγας Δωδώνη της Εγνατίας Οδού.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ
Συνολικά όλος ο αυτοκινητόδρομος των 196 χλμ. περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:
-4 σήραγγες διπλής κατεύθυνσης, συνολικού μήκους 11,2 χλμ.
-4 γέφυρες, συνολικού μήκους περίπου 7 χλμ.
-77 κάτω & 24 άνω διαβάσεις
-3 Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης

Από σήμερα το δρομολόγιο Αθήνα-Ιωάννινα (405χλμ) θα καλύπτεται σε μόλις 3 ώρες και 30 λεπτά (έναντι 6 ωρών), το Πάτρα-Ιωάννινα (207χλμ) σε μόλις 100 λεπτά, το Θεσσαλονίκη-Πάτρα (500χλμ) σε 4 ώρες και 30 λεπτά ενώ Ναύπακτος, Μεσσολόγγι, Αγρίνιο, Άρτα, Ιωάννινα, γίνονται προαστιακές αποστάσεις αλλάζοντας τα δεδομένα.

Μεγάλη οφελημένη και η Ηγουμενίτσα με το λιμάνι της που πλέον θα απέχει από την Αθήνα μόλις 4 ώρες δημιουργώντας νέες συνθήκες ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Η Ιόνια Οδός, διαθέτει σε όλο της το μήκος 2 λωρίδες κυκλοφορίας +ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας, ΣΕΑ (που ακόμα δεν λειτουργούν), χώρους προσωπικής υγιεινής, 24ωρη οδική βοήθεια κ.α.

Το μεγαλύτερο τεχνικό έργο είναι η Σήραγγα Κλόκοβας μήκους 3χλμ, με τη διάνοιξη να γίνεται στο χρόνο ρεκόρ των 13 μηνών, το γρηγορότερο στην Ελλάδα και έναν από τους γρηγορότερους χρόνους στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο (ως οδική σήραγγα).

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΠΙΡΤΖΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Καλησπέρα σας,

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, κύριε Περιφερειάρχα, αγαπητοί συνάδελφοι.

Σήμερα είναι ιδιαίτερη μέρα γιατί παραδίδεται σε κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα της Ιόνιας Οδού, που ολοκληρώνει το έργο. Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις, η περίοδος κατασκευής τελειώνει στις 30 Αυγούστου. Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη περνάμε στην περίοδο λειτουργίας και εκείνες τις ημέρες θα εγκαινιάσει το σύνολο του έργου ο Ηπειρώτης Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας στην πόλη σας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους συντελεστές των έργων, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στην κατασκευή του έργου και να πούμε ότι δεν είναι υπόσχεση, τις επόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες η ολοκλήρωση αυτού του έργου δεν σημαίνει κάτι για τις θέσεις εργασίας, σημαίνει ότι ανοίγουμε νέα έργα, νέα μέτωπα, τόσο στον Ε65, όσο και στα συνοδά έργα τις Εγνατίας, στις συνδέσεις με τα αστικά κέντρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί στην Παρα-Ιόνια και βέβαια στην ωρίμανση και στην έναρξη του έργου της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού και της Εγνατίας με την Αλβανία.

Είναι κάτι που το χρωστάμε και στην Ήπειρο και στην ολοκλήρωση των οδικών αξόνων που επιτέλους μπορούμε να λέμε σαν χώρα ότι έχουμε ένα στοιχειώδες ικανό σε εύρος δίκτυο, για να κινούμαστε με ασφάλεια και για να αναβαθμίσουμε και τις αστικές μεταφορές και τις εμπορευματικές μεταφορές.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους δημόσιους λειτουργούς, τους νομικούς συμβούλους, την υπηρεσία, τους τεχνικούς συμβούλους, που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω διαχρονικά και τους φορείς της πόλης. Είναι πολλά στελέχη και της εταιρείας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, που από άλλες θέσεις που υπηρετήσανε έχουν συμβάλλει με τις προτάσεις τους στον σχεδιασμό και στο να κρατηθούν τα έργα ζωντανά, όταν είχανε προβλήματα.

Πιστεύω ότι είναι κοινός τόπος, κοινός στόχος όλων να περάσουμε την κρίση, σε έναν χρόνο να βγούμε από τα μνημόνια και για να το πετύχουμε αυτό να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, αλλά για να το περάσουμε και πιο ανώδυνα δεν φτάνει η έξοδος στις αγορές. Πρέπει να φτιάξουμε την δική μας αγορά, να κάνουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει τη δική του αξία για να το πετύχουμε αυτό. Κινούμαστε στο στρατηγικό σχεδιασμό των υποδομών για να υπηρετήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε αυτό το παραγωγικό κομμάτι της χώρας και το πρώτο που έχει είναι το ανθρώπινο δυναμικό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Σταύρο Καλογιάννη, που είναι σήμερα εδώ και έχει συμβάλλει στο έργο. Μπορεί να διαφωνούμε στο σύστημα των έργων και σε πολλά πολιτικά, αλλά θα ήθελα να τονίσω με την ευκαιρία ότι τα έργα δεν ανήκουν, σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα υπουργό,  σε κανένα περιφερειάρχη ή δήμαρχο, ανήκουν στον ελληνικό λαό που τα πληρώνει και όλοι όσοι έχουμε περάσει από αυτές τις θέσεις κρινόμαστε και συμβάλλουμε με την ολοκλήρωση των έργων.

Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα χαράς, για όσους έχουνε συμβάλλει και στην έναρξη και στην ολοκλήρωση και στο ενδιάμεσο των έργων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο του Ypodomes.com από την πρώτη «βόλτα» στα τελευταία 14 χλμ. της Ιόνιας Οδού. Απολαύστε.

 

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα