Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Στην κυκλοφορία ο νέος περιφερειακός δρόμος της Λάρισας με 2 κυκλικούς κόμβους

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κυκλικός Κόμβος στην Περιφερειακή Οδό Λάρισας

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε η περιφερειακή οδός της πόλης της Λάρισας από το ύψος της Β’ Γέφυρας του Πηνειού (ΔΕΥΑΛ) μέχρι έως τη Γεωργική Σχολή (Κόμβος Ε.Ο. Λαρίσης-Τρικάλων με την Νότια Περιφερειακή Οδό Λάρισας). Τα εγκαίνια του δρόμου πραγματοποιήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμου.

«Παραδίδουμε στους κατοίκους της Λάρισας και της Θεσσαλίας ένα σημαντικό οδικό έργο. Το έργο μελετήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας», είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός εγκαινιάζοντας το νέο περιφερειακό δρόμο της Λάρισας.

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι «ο νέος περιφερειακός της Λάρισας είναι ένα έργο ουσίας, ένα έργο περιβαλλοντικό, ασφάλειας, αναβάθμισης της περιοχής, ενίσχυσης της ασφαλούς μετακίνησης των ανθρώπινων κοινοτήτων».

«Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης της Λάρισας και οι δυο κυκλικοί κόμβοι που παραδίδουμε σήμερα στη ΔΕΥΑΛ και στη Γεωργική Σχολή έρχονται να προστεθούν στους πέντε συνολικούς κόμβους που έχουμε κατασκευάσει.

Είναι σημαντικά έργα τα οποία δημιουργούν συνθήκες κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης καθώς η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται εκτός του αστικού ιστού της Λάρισας. Παράλληλα αναβαθμίζει περιβαλλοντικά την πόλη καθώς η κίνηση των βαρέων οχημάτων όπως φορτηγών, λεωφορείων κ.λπ. μπορεί να πραγματοποιείται εξωτερικά των κύριων κεντρικών αρτηριών της πόλης.

Οι σχεδιασμοί αυτοί φέρνουν τα αποτελέσματα της δημιουργίας των “έξυπνων” πόλεων. Μια πόλη για είναι “έξυπνη” και βιώσιμη πρέπει να διαθέτει καλούς οδικούς άξονες και σύγχρονες υποδομές. Δημιουργούμε τις συνθήκες ανάπτυξης των “έξυπνων” πόλεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμο Λαρισαίων για τη συνεργασία, καθώς τις υπηρεσίες μας και τους συνεργάτες μας.

Παράλληλα, να ευχαριστήσω τον εικαστικό κ. Α. Καρακωνσταντάκη που φιλοτέχνησε τους «Ακρίτες» στους δύο κυκλικούς κόμβους και τον Μ. Ξηρομερίτη για τη χορηγία της εγκατάστασης. Οι “Ακρίτες” είναι οι άγρυπνοι φρουροί της πόλης μας που στέλνουν το μήνυμα ότι προφυλάσσουμε την πόλη μας και τη Θεσσαλία».

Στη τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο Πρόεδρος τους Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλης Πινακάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Λάρισας και Τρικάλων, Χρήστος Καλομπάτσιος και Χρήστος Μιχαλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πολιτισμού και Δια βίου Μάθησης Νίκος Λιούπας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Έργων Στέλιος Δημότσιος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Λαδόπουλος, Τάνια Δόκου, Ανδρέας Μπρέζας, Κώστας Καλαμπάκας και Ρίζος Κομίτσας.

Στοιχεία έργου

Το έργο περιλαμβάνει κύρια αρτηρία μήκους 1,50 χλμ. περίπου, διαχωρισμένη κυκλοφορία με στηθαίο ασφαλείας δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση. Τη διαμόρφωση κυκλικού κόμβου στην αφετηρία της αρτηρίας, στον υφιστάμενο κόμβο επί της οδού Ιωαννίνων και κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή της αρτηρίας με την οδό Λαγού.

Ακόμη, περιλαμβάνεται η κατασκευή τρισκελούς σηματοδοτούμενου ισόπεδου κόμβου που μέσω της παράπλευρης οδού εξασφαλίζει τη σύνδεση με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ( LIDL κ.λπ. ) και τις παρακείμενες εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες και την κατασκευή τρισκελούς σηματοδοτούμενου ισόπεδου κόμβου (Ι.Κ. ΔΕΥΑΛ), στη Χ.Θ. 1+345, με τον οποίο εξασφαλίζεται η σύνδεση με τη ΔΕΥΑΛ καθώς και η πρόσβαση σε χώρο στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της ΔΕΥΑΛ.

Τέλος, περιλαμβάνεται κατασκευή πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, μεταξύ της αρτηρίας και του αντιπλημμυρικού αναχώματος, συνολικού πλάτους 4,5 μ. και μήκους 1,15 χλμ. περίπου, που εκτείνεται από τον 1ο Ι.Κ. μέχρι τον Ι.Κ. της ΔΕΥΑΛ. Στο έχει γίνει εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού τύπου L.E.D. σε όλο το μήκος της αρτηρίας καθώς και στον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο, όπως και εγκατάσταση Φωτεινής Σηματοδότησης για τη ρύθμιση κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στους κόμβους και έχουν τοποθετηθεί στηθαία ασφαλείας νέου τύπου (Σ.Α.Ο.) σε όλο το μήκος της οδού και η απαραίτητη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση .

Οι Ακρίτες

Πρόκειται για το γλυπτό που φιλοτεχνεί τους νέους κυκλικούς κόμβους. Το έργο είναι μία σύνθεση –εγκατάσταση που αποτελείται από 7 πελταστές, 6 ιππείς και 2 ταγούς , υπό τη μορφήν πεσσών, σε παράταξη αμυντική για να φυλάττουν, ως εντεταλμένοι Ακρίτες τα όρια της πόλης. Το γλυπτό είναι δημιούργημα του εικαστικού Α. Καρακωνσταντάκη και η τοποθέτηση του έγινε με δωρεά του Μάριου Ξηρομερίτη.

image_print

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Ερώτηση στη βουλή για το Άκτιο-Αμβρακία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου-Πρέβεζας

Συνεχίζεται η ζύμωση για την εργολαβία-σκούπα που θα ολοκληρώσει τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία. Μετά την απόφαση της ΑΕΠΠ και τις ανακοινώσεις του υπουργείου ΥΠΟΜΕ αλλά και της εταιρείας που διεκδικεί το έργο (η οποία στη συνέχεια προχώρησε και σε εξώδικο), σειρά έχει ερώτηση στη Βουλή από βουλευτή Λευκάδας με τη Νέα Δημοκρατία κ. Θανάση Καββαδά, σχετικά με την ανάγκη ολοκλήρωσης της Αμβρακίας Οδού.

Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο ιστορικό του πολύπαθου έργου, ενός δρόμου που η κατασκευή του ανατέθηκε το 2011 σε τέσσερις διαφορετικές εργολαβίες, οι οποίες ωστόσο ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Επεσήμανε ότι κατά την κατασκευή παρουσιάστηκαν προβλήματα κατολισθήσεων και αστοχίες σε όλες τις εργολαβίες, για την αντιμετώπιση των οποίων και οι τέσσερις εργολάβοι ζήτησαν συμπληρωματικές συμβάσεις, τις οποίες το υπουργείο δεν είχε τότε την πολιτική βούληση να τις εγκρίνει, και οι οποίες θα κόστιζαν περίπου 5 εκατομμύρια ανά εργολαβία.

Αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που είχε καταθέσει εκείνο το διάστημα προς τον Υπουργό, επισημαίνοντας ότι χωρίς την υπογραφή των συμπληρωματικών συμβάσεων το έργο θα βάλτωνε και τονίζοντας ότι το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετούνταν ούτε από νέο διαγωνισμό, ούτε φυσικά από την μη ολοκλήρωση του έργου – χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση, καθώς η τότε κυβέρνηση πήγε σε νέα εργολαβία σκούπα, με αποτέλεσμα ο δεύτερος κατά σειρά μειοδοσίας συμμετέχων στον διαγωνισμό να προσβάλλει τη νέα διαδικασία.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες ενέργειες της Κυβέρνησης, η οποία στην προσπάθειά της να λύσει τον γρίφο, ματαίωσε τον διαγωνισμό στις 9/1/2020 ώστε να προκηρύξει νέο, με νέους όρους. Ωστόσο, κατά αυτής της απόφασης προσέφυγε πάλι η δεύτερη κατά σειρά μειοδοσίας συμμετέχουσα στο διαγωνισμό εταιρεία προς την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Στις 13 Φεβρουαρίου η ΑΕΠΠ αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού.

Καταλήγοντας, ο Βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου, έπειτα και από τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των έργων και την ολοκλήρωση του οδικού άξονα.

Σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής δήλωσε:

«Η νέα ηγεσία του Υπουργείου βρέθηκε, χωρίς να ευθύνεται, απέναντι σε ένα ιδιαίτερα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση τις επιπτώσεις μιας άστοχης πολιτικής και μιας ιδεοληπτικής και επίμονης άρνησης να προχωρήσει σε συμπληρωματικές συμβάσεις.

Όλο αυτό το διάστημα είμαι σε διαρκή επικοινωνία με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι με είχαν ενημερώσει ότι η Κυβέρνηση θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της ΑΕΠΠ, ώστε να προχωρήσει σε προκήρυξη νέου διαγωνισμού, με άλλους όρους, για τη συντομότερη ολοκλήρωση του έργου εντός της χρηματοδοτικής περιόδου

Ωστόσο, επειδή θεωρώ θέμα ύψιστου δημοσίου συμφέροντος το να προχωρήσει το έργο, καθώς και υποχρέωση τόσο δική μου όσο και της κυβέρνησης την ενημέρωση των πολιτών για ό,τι συμβαίνει, κατέθεσα την ερώτηση ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Όπως αναφέρω και στην ερώτηση, ως εκπρόσωπος των κατοίκων της Λευκάδας αισθάνομαι χρέος να μεταφέρω την αγωνία μας για τους κινδύνους που απειλούν τους οδηγούς στο υφιστάμενο δίκτυο, το οποίο είναι πεπαλαιωμένο, με αλλεπάλληλες στροφές, οδόστρωμα ολισθηρό και σε κακή κατάσταση και θα συνεχίσει να προκαλεί σοβαρά ή ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα.

Το Υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά ότι, καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από την πρώτη δημοπράτηση του έργου, χρειάζονται ριζικές λύσεις, και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για την στρατηγική που θα ακολουθήσει, προκείμενου ο δρόμος να ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας χρηματοδότησης».

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Άκτιο-Αμβρακία: Νέες αντιδράσεις από Βαρεμένο και GD Infrastrutture

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου-Πρέβεζας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το Άκτιο-Αμβρακία. Εχθές το απόγευμα με δελτίο τύπου ο Τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος ο οποίος επιτέθηκε στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή τον οποίο χαρακτήρισε “δικομανή” που “κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως εκείνος που δίνει περισσότερη δουλειά στους νομικούς παρά στον κατασκευαστικό κλάδο”. Αναρωτάται δε αν “θα επιμείνει (σ.σ. ο κ.Καραμανλής) και στην επιλογή του για διάλυση των ήδη υπογεγραμμένων και υλοποιούμενων συμβάσεων στο Πάτρα-Πύργος”.

Επίσης εχθές το απόγευμα εξεδώθη δελτίου και από την GD Infrastrutture στο οποίο αναφέρεται πως δεν ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο non paper και πως ο διαγωνισμός εξακολουθεί να είναι ενεργός. Μάλιστα προσθέτει πως “η Αρχή (σσ η ΑΕΠΠ), έκρινε ότι σε κάθε περίπτωση η προσφορά της εταιρείας μας δεν έχει λήξει αλλά είναι ενεργή, καθότι δεν αποκλείεται από τον νόμο η παράταση της ισχύος της προσφοράς με πρωτοβουλία του διαγωνιζόμενου (όπως και έγινε στην περίπτωση της εταιρείας μας). Όπως δέχθηκε η ΑΕΠΠ, το έγγραφο του Υπουργείου, με το οποίο μας δήλωσε πως δεν δέχεται την παράταση ισχύος της προσφοράς μας, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά εκτελεστή πράξη”.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία χαρακτηρίζει παράνομη την επαναπροκήρυξη του έργου και σε τέτοια περίπτωση απειλεί με νέα προσφυγή στην ΑΕΠΠ αλλά και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Στο ΣτΕ προσφεύγει το υπουργείο Υποδομών για το Άκτιο-Αμβρακία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Aktio-Amvrakia

Το δρόμο του ΣτΕ θα ακολουθήσει για πρώτη φορά μετά από χρονιά, και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να λύσει τον γόρδιο δεσμό του διαγωνισμού για την εργολαβία-σκούπα του Άκτιο-Αμβρακία. Όπως αναφέρεται σε non paper η απόφαση της ΑΕΠΠ δεν δικαιώνει την GD Infrastrutture καθώς η ΑΕΠΠ εξέτασε δύο διαφορετικά ζητήματα. Στο πρώτο και πιο κρίσιμο, δικαιώνει το Υπουργείο και αποφασίζει ότι ορθώς δεν παρατάθηκε η ισχύς της προσφοράς της GD Infrastrutture (απορρίπτοντας, όπως αναφέρει η απόφαση, την με ΓΑΚ 59/21.01.2020 Προδικαστική Προσφυγή).

Στο δεύτερο ζήτημα, πράγματι, η ΑΕΠΠ αναφέρει ότι ο διαγωνισμός δεν έπρεπε να ακυρωθεί με αυτή τη διαδικασία. Δηλαδή, σύμφωνα πάντα με την ΑΕΠΠ, ορθώς έμεινε εκτός διαγωνισμού η GD Infrastrutture, αλλά στη συνέχεια ο διαγωνισμός δεν έπρεπε να ακυρωθεί με αυτόν τον τρόπο.

Όπως σημειώνεται στο non paper, η απόφαση της ΑΕΠΠ δεν σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψουμε στον αρχικό διαγωνισμό. Η GD Infrastrutture, σύμφωνα και με την ΑΕΠΠ, ορθώς έμεινε εκτός διαγωνισμού. Όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες, έχουν αποσύρει τις προσφορές τους. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, ακόμα και αν συνεχιζόταν ο αρχικός διαγωνισμός, θα είχαμε έναν διαγωνισμό χωρίς διαγωνιζόμενους. Άρα σύντομα θα καταλήγαμε στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα –την ακύρωσή του- απλώς με άλλη διαδικασία. Είναι θέμα τύπου και όχι ουσίας.

Μέσα από το κείμενο γίνεται σαφές πάντως πως “η απόφαση της ΑΕΠΠ δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό του Υπουργείου. Όποια και αν ήταν η απόφαση, ήταν δεδομένο ότι το ένα ή το άλλο μέρος (ή ενδεχομένως και τα δύο μέρη, όπως πιθανότατα θα γίνει τώρα) θα προσέφευγε στο ΣτΕ. Αυτό άλλωστε είχε συνεκτιμηθεί εξαρχής από το Υπουργείο στο χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου υπολογίστηκε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού θα σταλεί στην ΕΕ έως τον Μάιο, ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η διαγωνιστική διαδικασία. Δεν αλλάζει κάτι”.

ΣΤΟ ΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Αυτό που θα γίνει τώρα, είναι ότι το Υπουργείο θα προσφύγει στο ΣτΕ κατά του μέρους της απόφασης που αναφέρει ότι δεν έπρεπε να ακυρωθεί με αυτή τη διαδικασία ο διαγωνισμός. (Λογικά το ίδιο θα κάνει και η GD Infrastrutture κατά του μέρους της απόφασης που λέει ότι ορθώς έμεινε εκτός διαγωνισμού.) Για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός δεν χρειάζεται φυσικά το ΣτΕ να έχει βγάλει την απόφασή του. Αρκεί να έχει απορρίψει την Αίτηση Αναστολής της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί, βάσει των προβλεπόμενων από τον νόμο προθεσμιών, έως τα μέσα Απριλίου.

Καταλήγοντας το non paper υπογραμμίζεται πως “το Άκτιο-Αμβρακία είναι πολιτική προτεραιότητα και απόφαση της κυβέρνησης μετά από περιπέτειες 10 ετών να ξεκολλήσει –και θα ξεκολλήσει. Αποτελεί όμως και το πιο εύγλωττο –και θλιβερό- παράδειγμα για το πού οδηγεί ένα έργο η «σαλαμοποίησή» του. Αυτό ήθελαν κάποιοι να συμβεί και στο Πάτρα-Πύργος”.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα