Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Στην κυκλοφορία ο δυτικός άξονας της περιφερειακής οδού Κατερίνης

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιφερειακή Οδός Κατερίνης

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα οδικής υποδομής στην Κεντρική Μακεδονία παρέδωσε σήμερα στην κυκλοφορία ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πρόκειται για τον δυτικό άξονα της περιφερειακής οδού Κατερίνης, που αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα κι από τα μεγαλύτερα έργα της Περιφέρειας, εξυπηρετώντας όχι μόνον τους κατοίκους και επισκέπτες της Κατερίνης, αλλά και όσους κινούνται στην οδική ραχοκοκαλιά της Ελλάδας, τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

«Κάθε έργο που ολοκληρώνουμε και παραδίδουμε, κάνει καλύτερη την καθημερινότητα και τη ζωή των συμπολιτών μας. Αυτή άλλωστε, είναι η πραγματική ουσία της διοίκησης: Να σχεδιάζεις, να υλοποιείς και να ολοκληρώνεις έργα που δίνουν λύσεις, απτές και ουσιαστικές.

Να έχεις πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη. Κάθε φορά που πετυχαίνουμε το στόχο μας, και εμείς ως διοίκηση, αλλά και συνολικά ως κοινωνία, παίρνουμε δύναμη και συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, πιο αποφασισμένοι, πιο σίγουροι, για να κατακτήσουμε τους στόχους που βάζουμε, έχοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα, τον τόπο μας», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο δυτικός άξονας της περιφερειακής οδού Κατερίνης συνδέει την Κατερίνη με το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ξεκινώντας από το νότιο ανισόπεδο κόμβο του ΠΑΘΕ και καταλήγοντας στη σύνδεση με την παλαιά εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας.

Ουσιαστικά, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, ο δυτικός άξονας περιφερειακής οδού Κατερίνης αποτελεί:

– Πρώτον, τη συλλεκτήρια οδό όλων των κινήσεων από την πόλη της Κατερίνης προς όλους τους οδικούς άξονες, που συνδέονται με την πόλη.

– Δεύτερον, τη συλλεκτήρια οδό όλων των κινήσεων προς την πόλη της Κατερίνης, τόσο από το εθνικό οδικό δίκτυο και το δευτερεύον εθνικό δίκτυο παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κατερίνης και Κατερίνης – Αγίου Δημητρίου – Ελασσόνας, όσο και από το επαρχιακό δίκτυο που συνδέει την πόλη της Κατερίνης με τους όμορους Δήμους της Πιερίας.

– Τρίτον, αποτελεί τη σύνδεση όλων των δικτύων μεταξύ τους, χωρίς την χρήση του αστικού οδικού δικτύου της πόλης Κατερίνης.

Πρόκειται για έναν άξονα 5,5 χιλιομέτρων, με δυο πλήρως ηλεκτροφωτισμένους κόμβους, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η πλήρης σύνδεση με την επαρχιακή οδό Κατερίνης – Νέας Εφέσου, που είναι κομβική για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων εντός του αστικού ιστού της Κατερίνης.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και τριών ακόμα, μεγάλων και σύνθετων τεχνικών έργων:

1. Οι δύο μεγάλες γέφυρες με δύο ανεξάρτητους κλάδους, άνωθεν και εγκάρσια του Ποταμού Πέλεκα, με μήκος 140 μέτρα και 110 μέτρα αντίστοιχα.

2. Το μεγάλο τεχνικό έργο μήκους 400 μέτρων κάλυψης της Περιφερειακής Αντιπλημμυρικής Τάφρου Κατερίνης, την οποία τέμνει διαγωνίως η περιφερειακή οδός Κατερίνης.

3. Οι τρεις μεγάλες κάτω διαβάσεις τοπικών οδών με πλάτος 10 μέτρα.

Επίσης, έχουν κατασκευαστεί δεκάδες αγωγοί για την υδραυλική ασφάλεια του έργου και της περιοχής, οι οποίοι συνδέονται με πλήρες αποστραγγιστικό και αποχετευτικό δίκτυο το οποίο και αυτό έχει ολοκληρωθεί.

«Με το έργο που παραδίδουμε στους συμπολίτες μας, διαμοιράζεται και διανέμεται η κυκλοφορία εκτός της πόλης της Κατερίνης, περιορίζεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο ήδη βεβαρυμμένο εσωτερικό οδικό δίκτυο, εκτρέπονται εκτός πόλης τα φορτηγά και τα βαρέα οχήματα χωρίς να εγκλωβίζονται στις περιορισμένου πλάτους αρτηρίες της πόλης, αυξάνεται το επίπεδο οδικής ασφάλειας, καθώς σε ολόκληρο το μήκος της περιφερειακής οδού Κατερίνης τοποθετείται διαχωριστικό μεταλλικό στηθαίο ασφαλείας, περιορίζονται οι χρόνοι μετακίνησης από και προς το επαρχιακό δίκτυο της Πιερίας, τον ΠΑΘΕ και τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις περιμετρικά της πόλης, και διευκολύνεται η πρόσβαση από το επαρχιακό δίκτυο προς τον ΠΑΘΕ.

Με απλά λόγια: αποφορτίζουμε την πόλη της Κατερίνης, διασφαλίζουμε, καλύτερες, ταχύτερες και πιο ασφαλείς μετακινήσεις, διαμορφώνουμε συνθήκες απρόσκοπτης εκτέλεσης της μεταφορικής δραστηριότητας, διευκολύνουμε τις μετακινήσεις των επισκεπτών και χιλιάδων τουριστών που χρησιμοποιούν το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο από και προς την Κατερίνη, βελτιώνουμε την καθημερινή ζωή και την οικονομική δραστηριότητα στον αστικό ιστό, το κέντρο και οι γειτονιές της πόλης γίνονται πιο ανθρώπινες και πιο ασφαλής», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας όμως ανακοίνωσε και την έναρξη κατασκευής του υπόλοιπου άξονα της περιφερειακής οδού στην Κατερίνη, τονίζοντας ότι «ήδη, όπως προβλέπεται, έχει διενεργηθεί ο ανοιχτός διαγωνισμός, έχει αναδειχθεί ανάδοχος, έχει επίσης ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος και υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εντός του 2019 θα ολοκληρωθούν οι προσυμβατικές διαδικασίες, θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση και θα ξεκινήσει το έργο.

Το συνολικό έργο θα περιλαμβάνει 10,3 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και λωρίδες έκτακτης ανάγκης, καθώς και σύγχρονη διαχωριστική νησίδα. Επίσης, παράπλευρο δίκτυο για την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και των κατοίκων, και πέντε ισόπεδους κόμβους πλήρους λειτουργικότητας, οι οποίοι διασφαλίζουν την ασφαλή σύνδεση της περιφερειακής οδού με το επαρχιακό δίκτυο».

Αναφερόμενος στα έργα που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Πιερία ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Γι’ ακόμα μία φορά αποδεικνύουμε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξέρει και μπορεί να είναι αποτελεσματική, να παράγει έργο.

Ο δυτικός άξονας περιφερειακής οδού Κατερίνης, τα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και βελτίωσης που υλοποιούμε σε χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας και φυσικά της Πιερίας, τα έργα προστασίας από τη διάβρωση των ακτών στο Δήμο Κατερίνης και στην Ακτή Πλαταμώνα, τα έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, η δημιουργία χώρων πρασίνου και οι ποδηλατόδρομοι, τα μεγάλα αποχετευτικά έργα, τα έργα εξασφάλισης καλύτερης ποιότητας και ποσότητας νερού σε όλους τους Δήμους, η νέα υπερσύγχρονη νοσηλευτική μονάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, ο εκσυγχρονισμός των σχολείων και των αθλητικών εγκαταστάσεων, το νέο σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο Καρίτσας, ο εξοπλισμός των ειδικών σχολείων στην Πιερία και ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, είναι έργα που υπηρετούν τον άνθρωπο, τον τόπο, το κοινωνικό σύνολο.

Έργα που κάνουν την Πιερία και την Κεντρική Μακεδονία πολύ πιο σύγχρονη, που δίνουν αληθινή προοπτική, που και κυριολεκτικά και μεταφορικά ανοίγουν νέους δρόμους, στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τις εξαγωγές, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις τοπικές μας οικονομίες. Είναι έργα που κάνουν πιο ανθρώπινες τις πόλεις, τις γειτονιές, την καθημερινότητά μας, με καλύτερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι το έργο του δυτικού άξονα περιφερειακής οδού Κατερίνης είναι ένα ξεχωριστό παράδειγμα συνεργασίας και ολοκλήρωσης, ένα έργο που δίνει ανάσα σε μια ολόκληρη πόλη, σε μια κομβική περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Βουλευτή και πρώην Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, για τη στενή συνεργασία του με την Περιφέρεια και τη σημαντική συμβολή του για να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, ενώ εξήρε και τη συμβολή του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που στην προηγούμενη θητεία του είχε την προνοητικότητα και το αληθινό ενδιαφέρον να εντάξει αυτό το σπουδαίο έργο, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση και ολοκλήρωσή του.

Επίσης ευχαρίστησε για τη συμβολή τους την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και μέχρι πρότινος και Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Γιάννη Γιώργο, όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Περιφερειακού Ταμείου και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, που δούλεψαν με συνέπεια και επαγγελματισμό, όπως και την ανάδοχο εταιρία.

«Ο δυτικός άξονας περιφερειακής οδού Κατερίνης, πέρα από σπουδαία συγκοινωνιακή αναβάθμιση, πέρα από το γεγονός ότι κάνει καλύτερη την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις όλων των συμπολιτών μας, αποτελεί και τον πιο ισχυρό συμβολισμό, ότι ο τόπος μας αλλάζει, ότι προχωράμε μπροστά, ότι κάνουμε σταθερά βήματα στο μέλλον.

Συνεχίζουμε και τα επόμενα χρόνια με δουλειά, σχέδιο και συνεργασία. Συνεχίζουμε γιατί κάθε συμπολίτης μας, κάθε ένας από εμάς, έχει το δικαίωμα να ζει σε μία Περιφέρεια όπως του αξίζει και όπως τη θέλει. Συνεχίζουμε και θα το πετύχουμε», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

image_pdfimage_print

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Άκτιο-Αμβρακία: Ακόμα μία προσφυγή στο ΣτΕ, πόσο επηρεάζει το έργο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Aktio-Amvrakia

Προχωρά η προσυμβατική περίοδος του διαγωνισμού για την εργολαβία-σκούπα του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία καθώς με χθεσινή του απόφαση το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε και τα δικαιολογητικά της Μυτιληναίος, κάνοντας ακόμα ένα βήμα.

Ωστόσο οι εκπλήξεις για το έργο δεν έχουν πάψει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ προχώρησε σε μία ακόμα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτή τη φορά με αίτηση ακύρωσης για την αρνητική απάντηση που έλαβε στην προδικαστική προσφυγή προς την ΑΕΠΠ.

Παράγοντες κοντά στην υπόθεση σημειώνουν πως η προσφυγή αυτή τη στιγμή που δεν αφορά αναστολή της διαδικασίας του διαγωνισμού, δεν συνιστά πρόβλημα και η προετοιμασία για την υπογραφή του έργου αλλά και το χρονοδιάγραμμα που καταρτίζεται, παραμένουν ως έχουν.

Η Μυτιληναίος, που αναλαμβάνει το έργο με ποσοστό έκπτωσης 39,63%, εισέρχεται για πρώτη φορά στα μεγάλα οδικά έργα της χώρας και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και συνέχεια.

Η …ταλαιπωρημένη εργολαβία

Η …ταλαιπωρημένη εργολαβία-σκούπα που ολοκληρώνει την μετατροπή του άξονα “καρμανιόλα” Άκτιο-Αμβρακία, σε ασφαλή κλειστό αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων, έχει πίσω της δέκα χρόνια ιστορίας και μόλις 15 από τα συνολικά 48χλμ στην κυκλοφορία.

Πλέον στο ΥΠΟΜΕ τρέχουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού με τα βήματα να είναι πολύ συγκεκριμένα. Αμέσως επόμενο βήμα είναι η ανακήρυξη της Μυτιληναίος ως οριστικής αναδόχου με στόχο το έργο να υπογραφεί μέχρι τα τέλη του Φθινοπώρου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Όταν εγκριθεί, θα περάσει από τη Βουλή (καθώς θεωρείται μεγάλο έργο) και κατόπιν να υπογραφεί η σύμβαση. Η χρονική διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 30 μήνες.

Η παράκαμψη Αμφιλοχίας προτεραιότητα

Πρώτη προτεραιότητα είναι η παράκαμψη Αμφιλοχίας, που έχει χρονοδιάγραμμα 15 μήνες από την έναρξη της σύμβασης. O αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία, μήκους 48,5χλμ έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2+2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και ανισόπεδους κόμβους και με τη λειτουργία του αναμένεται να αυξήσει γεωμετρικά τα επίπεδα οδικής ασφάλειας σε ένα δρόμο που κάθε χρόνο θρηνούμε την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών.

Το κόστος είναι 150εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 120.967.741,94 ευρώ). Επιπλέον υπάρχει ένα ποσό 10,5εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 8.467.741,94 ευρώ) για προαιρετικά έργα και και θα αφορά την εκτέλεση εργασιών για την απευθείας σύνδεσης της απόληξης του οδικού άξονα «Ακτίο – Αμβρακία», με την «Ιόνια Οδό» τμήμα από Χ.Θ 48+497 έως Χ.Θ 48+940. Το δικαίωμα της προαίρεσης μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε εντός δύο ετών, από τη σύναψη της Σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Αποτελεί έργο phashing του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το έργο-φάντασμα είχε δημοπρατηθεί το 2009 σαλαμοποιημένο σε 4 τμήματα. Οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί τον Μάρτιο του 2010. Αποτέλεσμα της κατάτμησης ήταν το έργο να μπλοκάρει πολλές φορές και τελικά μετά από πολλές προσπάθειες να παραδοθούν στην κυκλοφορία 15 από τα 48χλμ. του αυτοκινητόδρομου. Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στο έργο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί έστω και εντός στενών χρονικών πλαισίων ενώ αποτελεί και μία μεγάλη επιτυχία για την Μυτιληναίος που κάνει μπάσιμο στα μεγάλα έργα της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Δ. Μακεδονία και Θεσσαλία διεκδικούν νέα οδικά και σιδητοδρομικά έργα

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κοινό μέτωπο για τη διεκδίκηση νέων έργων στους τομείς των οδικών και σιδηροδρομικών διαπεριφερειακών υποδομών, του πολιτισμού και του τουρισμού συγκροτούν οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο «όμορος» Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης που τον επισκέφτηκε στη Λάρισα, έθεσαν από κοινού το νέο πλαίσιο διεκδίκησης που ανοίγει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την επικοινωνία, τις εμπορικές συναλλαγές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο Περιφερειών.

Μετά την επιτυχή συνεργασία και παρέμβαση τους στην Ευρώπη και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που οδήγησε στο ξεμπλοκάρισμα του βόρειου τμήματος του Ε65 οι δύο Περιφερειάρχες διεκδικούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης την οδική ένωση Θεσσαλίας – Δυτικής Μακεδονίας με το δρόμο Ελασσόνα-Κοζάνη-Γρεβενά, την σιδηροδρομική ένωση Καλαμπάκας – Κοζάνης αλλά και την ανάδειξη της Βλαχόστρατας, της διαδρομής που οδηγούσε τους Βλάχους της Θεσσαλίας, μέσω της Μακεδονίας, στην Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη

«Είχαμε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον αγαπητό φίλο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για θέματα κοινού ενδιαφέροντος που άπτονται του τομέα της ανάπτυξης. Ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουμε μεγάλα όρια συνόρων με τη Θεσσαλία. Συζητήσαμε τις ενέργειες που μπορούμε από κοινού να κάνουμε προς όφελος της τοπικής και διαπεριφερειακής ανάπτυξης. Τέτοιου είδους υποδομές είναι οδικές, σιδηροδρομικές και τουριστικές.

Συζητήσαμε για τον άξονα Ε 65, για τον οποίο έχουμε από καιρό συνεργαστεί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Καθώς επίσης και για την οδική σύνδεση Κοζάνης – Λάρισας. Αυτή η διαδρομή έχει ένα βαθμό ετοιμότητας τόσο στα όρια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όσο και στα όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παράλληλα προωθούμε τη σιδηροδρομική ένωση της Δυτικής Μακεδονίας με τη Θεσσαλία. Είχαμε επιπλέον μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για δράσεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού που σχετίζονται με το θρησκευτικό τουρισμό και τον οικοτουρισμό.

Θα εξειδικεύσουμε αυτές τις προτάσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τις υποβάλλουμε από κοινού στα αρμόδια όργανα της κεντρικής κυβέρνησης και Υπουργείων και θα τις υποστηρίξουμε από κοινού. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, τη γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε. Είμαι σίγουρος ότι θα τελεσφορήσουν αυτά τα σημαντικά έργα προς όφελος και των δυο Περιφερειών αλλά και της πατρίδας μας συνολικά. Το χρονικό διάστημα των επόμενων δυο – τριών ετών θα είναι κρίσιμο αλλά και ικανό για να παρουσιάσουμε ένα μεγάλο βαθμό όχι μόνο ωριμότητας αλλά και εκτέλεσης αυτών των έργων».

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστού

«Με τον Γιώργο Κασαπίδη μας συνδέει μια μακρά, δημιουργική φιλία. Όπως φιλία συνδέει και τις δύο Περιφέρειες, μέσα από επαγγελματικές σχέσεις, ανταλλαγές και επισκέψεις. Από καιρό ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον των Περιφερειών μας. Η πρώτη θετική διεκδίκηση έγινε με την παρέμβασή σας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ε65. Πιέσαμε να ξεμπλοκάρει το βόρειο τμήμα, που είναι το ουσιαστικότερο τμήμα του νέου οδικού άξονα και το πετύχαμε. Ευχαριστώ τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τους συνεργάτες που ανταποκρίθηκαν και με σωστό τρόπο διεκδίκησης πετύχαμε να ξεμπλοκάρουμε το έργο.
Έχουμε και άλλα στοιχήματα να κερδίσουμε:

-Το δρόμο Λάρισα-Ελασσόνα-Κοζάνη -Γρεβενά. Ένας δρόμος που χρειάζεται για την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων, λόγω των εμπορικών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο περιοχές. Είναι ένα αναπτυξιακός δρόμος. Ηρθε η ώρα του Υπουργείου να ξεκινήσει τη διαδικασία αναμόρφωσης των μελετών που έχει κάνει μέχρι σήμερα για να εντάξει το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης

-Μετά τη σιδηροδρομική σύνδεση Παλαιοφάρσαλου-Καλαμπάκας που έχει δημοπρατηθεί και προχωρά, προωθούμε τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας-Κοζάνης. Το έργο έχει μελετηθεί στο παρελθόν και υπήρχε σχεδιασμένη η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει της δύο Περιφέρειες. Χρειάζεται τώρα να υλοποιηθεί, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το μεγάλο Διευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τους Σιδηροδρόμους, που ενώνει τη Βόρεια Ευρώπη με την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό έργο, που το διεκδικούμε για να πετύχουμε και τη σιδηροδρομική ένωση των δύο Περιφερειών.

-Υπάρχουν κοινές αναφορές στον πολιτισμό, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους απελευθερωτικούς αγώνες και τον θρησκευτικό τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε τη Βλαχόστρατα, στην παλιά Εγνατία Οδό, που οδηγούσε τους Βλάχους στην Ευρώπη, μέσω Κοζάνης και Γρεβενών. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αυτές τις εμπορικές και πολιτιστικές διαδρομές. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και μέσα από βιώματα ισχυροποιούμε και αναβαθμίζουμε την εθνική μας αυτογνωσία».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Η Περιφέρεια Κρήτης υπέγραψε σύμβαση έργων για τη βελτίωση του δικτύου Χανιών-Ρεθύμνου

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Την σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού του Εθνικού Δικτύου στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου» με προϋπολογισμό 1,29 εκ. ευρώ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Η παρέμβαση εντάσσεται στο συνολικό έργο που πραγματοποιεί η Περιφέρεια για την «Βελτίωση-Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κρήτης».

Στην υπογραφή της σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη παρόντες ήταν επίσης ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Ψαρουδάκης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας που θα υλοποιήσει την παρέμβαση Βασίλης Σίσκος.

Το έργο αφορά την βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των διερχομένων οχημάτων σε όλο το πρωτεύων και δευτερεύων εθνικό δίκτυο σε Χανιά και Ρέθυμνο με την συντήρηση όλου του μήκους του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
Κύριο αντικείμενο της εργολαβίας είναι:

• Συντήρηση υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων με αντικατάσταση των οργάνων του φωτιστικού.
• Συντήρηση ηλεκτρικών πινάκων διανομής με αντικατάσταση ελαττωματικού ή κατεστραμμένου υλικού
• Αντικατάσταση κατεστραμμένου καλωδίου ή κατασκευή διακλάδωσης σε περίπτωση κοπής καλωδίου.
• Προμήθεια και εγκατάσταση νέου υπόγειου δικτύου καλωδίων οδοφωτισμού.
• Επισκευή υπογείων καλωδίων φωτεινής σηματοδότησης.
• Αντικατάσταση μέρους παλαιών φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας με νέα τύπου LED.
• Εκτέλεση γενικά κάθε άλλης εργασίας που θα κριθεί αναγκαία για την ομαλή λειτουργία των δικτύων ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα