fbpx
Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Στην κυκλοφορία ο δυτικός άξονας της περιφερειακής οδού Κατερίνης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιφερειακή Οδός Κατερίνης

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα οδικής υποδομής στην Κεντρική Μακεδονία παρέδωσε σήμερα στην κυκλοφορία ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πρόκειται για τον δυτικό άξονα της περιφερειακής οδού Κατερίνης, που αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα κι από τα μεγαλύτερα έργα της Περιφέρειας, εξυπηρετώντας όχι μόνον τους κατοίκους και επισκέπτες της Κατερίνης, αλλά και όσους κινούνται στην οδική ραχοκοκαλιά της Ελλάδας, τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

«Κάθε έργο που ολοκληρώνουμε και παραδίδουμε, κάνει καλύτερη την καθημερινότητα και τη ζωή των συμπολιτών μας. Αυτή άλλωστε, είναι η πραγματική ουσία της διοίκησης: Να σχεδιάζεις, να υλοποιείς και να ολοκληρώνεις έργα που δίνουν λύσεις, απτές και ουσιαστικές.

Να έχεις πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη. Κάθε φορά που πετυχαίνουμε το στόχο μας, και εμείς ως διοίκηση, αλλά και συνολικά ως κοινωνία, παίρνουμε δύναμη και συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, πιο αποφασισμένοι, πιο σίγουροι, για να κατακτήσουμε τους στόχους που βάζουμε, έχοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα, τον τόπο μας», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο δυτικός άξονας της περιφερειακής οδού Κατερίνης συνδέει την Κατερίνη με το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ξεκινώντας από το νότιο ανισόπεδο κόμβο του ΠΑΘΕ και καταλήγοντας στη σύνδεση με την παλαιά εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας.

Ουσιαστικά, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, ο δυτικός άξονας περιφερειακής οδού Κατερίνης αποτελεί:

– Πρώτον, τη συλλεκτήρια οδό όλων των κινήσεων από την πόλη της Κατερίνης προς όλους τους οδικούς άξονες, που συνδέονται με την πόλη.

– Δεύτερον, τη συλλεκτήρια οδό όλων των κινήσεων προς την πόλη της Κατερίνης, τόσο από το εθνικό οδικό δίκτυο και το δευτερεύον εθνικό δίκτυο παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κατερίνης και Κατερίνης – Αγίου Δημητρίου – Ελασσόνας, όσο και από το επαρχιακό δίκτυο που συνδέει την πόλη της Κατερίνης με τους όμορους Δήμους της Πιερίας.

– Τρίτον, αποτελεί τη σύνδεση όλων των δικτύων μεταξύ τους, χωρίς την χρήση του αστικού οδικού δικτύου της πόλης Κατερίνης.

Πρόκειται για έναν άξονα 5,5 χιλιομέτρων, με δυο πλήρως ηλεκτροφωτισμένους κόμβους, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η πλήρης σύνδεση με την επαρχιακή οδό Κατερίνης – Νέας Εφέσου, που είναι κομβική για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων εντός του αστικού ιστού της Κατερίνης.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και τριών ακόμα, μεγάλων και σύνθετων τεχνικών έργων:

1. Οι δύο μεγάλες γέφυρες με δύο ανεξάρτητους κλάδους, άνωθεν και εγκάρσια του Ποταμού Πέλεκα, με μήκος 140 μέτρα και 110 μέτρα αντίστοιχα.

2. Το μεγάλο τεχνικό έργο μήκους 400 μέτρων κάλυψης της Περιφερειακής Αντιπλημμυρικής Τάφρου Κατερίνης, την οποία τέμνει διαγωνίως η περιφερειακή οδός Κατερίνης.

3. Οι τρεις μεγάλες κάτω διαβάσεις τοπικών οδών με πλάτος 10 μέτρα.

Επίσης, έχουν κατασκευαστεί δεκάδες αγωγοί για την υδραυλική ασφάλεια του έργου και της περιοχής, οι οποίοι συνδέονται με πλήρες αποστραγγιστικό και αποχετευτικό δίκτυο το οποίο και αυτό έχει ολοκληρωθεί.

«Με το έργο που παραδίδουμε στους συμπολίτες μας, διαμοιράζεται και διανέμεται η κυκλοφορία εκτός της πόλης της Κατερίνης, περιορίζεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο ήδη βεβαρυμμένο εσωτερικό οδικό δίκτυο, εκτρέπονται εκτός πόλης τα φορτηγά και τα βαρέα οχήματα χωρίς να εγκλωβίζονται στις περιορισμένου πλάτους αρτηρίες της πόλης, αυξάνεται το επίπεδο οδικής ασφάλειας, καθώς σε ολόκληρο το μήκος της περιφερειακής οδού Κατερίνης τοποθετείται διαχωριστικό μεταλλικό στηθαίο ασφαλείας, περιορίζονται οι χρόνοι μετακίνησης από και προς το επαρχιακό δίκτυο της Πιερίας, τον ΠΑΘΕ και τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις περιμετρικά της πόλης, και διευκολύνεται η πρόσβαση από το επαρχιακό δίκτυο προς τον ΠΑΘΕ.

Με απλά λόγια: αποφορτίζουμε την πόλη της Κατερίνης, διασφαλίζουμε, καλύτερες, ταχύτερες και πιο ασφαλείς μετακινήσεις, διαμορφώνουμε συνθήκες απρόσκοπτης εκτέλεσης της μεταφορικής δραστηριότητας, διευκολύνουμε τις μετακινήσεις των επισκεπτών και χιλιάδων τουριστών που χρησιμοποιούν το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο από και προς την Κατερίνη, βελτιώνουμε την καθημερινή ζωή και την οικονομική δραστηριότητα στον αστικό ιστό, το κέντρο και οι γειτονιές της πόλης γίνονται πιο ανθρώπινες και πιο ασφαλής», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας όμως ανακοίνωσε και την έναρξη κατασκευής του υπόλοιπου άξονα της περιφερειακής οδού στην Κατερίνη, τονίζοντας ότι «ήδη, όπως προβλέπεται, έχει διενεργηθεί ο ανοιχτός διαγωνισμός, έχει αναδειχθεί ανάδοχος, έχει επίσης ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος και υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εντός του 2019 θα ολοκληρωθούν οι προσυμβατικές διαδικασίες, θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση και θα ξεκινήσει το έργο.

Το συνολικό έργο θα περιλαμβάνει 10,3 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και λωρίδες έκτακτης ανάγκης, καθώς και σύγχρονη διαχωριστική νησίδα. Επίσης, παράπλευρο δίκτυο για την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και των κατοίκων, και πέντε ισόπεδους κόμβους πλήρους λειτουργικότητας, οι οποίοι διασφαλίζουν την ασφαλή σύνδεση της περιφερειακής οδού με το επαρχιακό δίκτυο».

Αναφερόμενος στα έργα που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Πιερία ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Γι’ ακόμα μία φορά αποδεικνύουμε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξέρει και μπορεί να είναι αποτελεσματική, να παράγει έργο.

Ο δυτικός άξονας περιφερειακής οδού Κατερίνης, τα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και βελτίωσης που υλοποιούμε σε χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας και φυσικά της Πιερίας, τα έργα προστασίας από τη διάβρωση των ακτών στο Δήμο Κατερίνης και στην Ακτή Πλαταμώνα, τα έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, η δημιουργία χώρων πρασίνου και οι ποδηλατόδρομοι, τα μεγάλα αποχετευτικά έργα, τα έργα εξασφάλισης καλύτερης ποιότητας και ποσότητας νερού σε όλους τους Δήμους, η νέα υπερσύγχρονη νοσηλευτική μονάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, ο εκσυγχρονισμός των σχολείων και των αθλητικών εγκαταστάσεων, το νέο σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο Καρίτσας, ο εξοπλισμός των ειδικών σχολείων στην Πιερία και ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, είναι έργα που υπηρετούν τον άνθρωπο, τον τόπο, το κοινωνικό σύνολο.

Έργα που κάνουν την Πιερία και την Κεντρική Μακεδονία πολύ πιο σύγχρονη, που δίνουν αληθινή προοπτική, που και κυριολεκτικά και μεταφορικά ανοίγουν νέους δρόμους, στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τις εξαγωγές, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις τοπικές μας οικονομίες. Είναι έργα που κάνουν πιο ανθρώπινες τις πόλεις, τις γειτονιές, την καθημερινότητά μας, με καλύτερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι το έργο του δυτικού άξονα περιφερειακής οδού Κατερίνης είναι ένα ξεχωριστό παράδειγμα συνεργασίας και ολοκλήρωσης, ένα έργο που δίνει ανάσα σε μια ολόκληρη πόλη, σε μια κομβική περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Βουλευτή και πρώην Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, για τη στενή συνεργασία του με την Περιφέρεια και τη σημαντική συμβολή του για να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, ενώ εξήρε και τη συμβολή του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που στην προηγούμενη θητεία του είχε την προνοητικότητα και το αληθινό ενδιαφέρον να εντάξει αυτό το σπουδαίο έργο, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση και ολοκλήρωσή του.

Επίσης ευχαρίστησε για τη συμβολή τους την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και μέχρι πρότινος και Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Γιάννη Γιώργο, όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Περιφερειακού Ταμείου και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, που δούλεψαν με συνέπεια και επαγγελματισμό, όπως και την ανάδοχο εταιρία.

«Ο δυτικός άξονας περιφερειακής οδού Κατερίνης, πέρα από σπουδαία συγκοινωνιακή αναβάθμιση, πέρα από το γεγονός ότι κάνει καλύτερη την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις όλων των συμπολιτών μας, αποτελεί και τον πιο ισχυρό συμβολισμό, ότι ο τόπος μας αλλάζει, ότι προχωράμε μπροστά, ότι κάνουμε σταθερά βήματα στο μέλλον.

Συνεχίζουμε και τα επόμενα χρόνια με δουλειά, σχέδιο και συνεργασία. Συνεχίζουμε γιατί κάθε συμπολίτης μας, κάθε ένας από εμάς, έχει το δικαίωμα να ζει σε μία Περιφέρεια όπως του αξίζει και όπως τη θέλει. Συνεχίζουμε και θα το πετύχουμε», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

image_pdfimage_print

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

Στη Β`φάση του διαγωνισμού οι πέντε μνηστήρες του οδικού ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΒΟΑΚ, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το μεγάλο οδικό έργο-ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, ένα από τα σημαντικότερα νέα μεγάλα έργα που μπαίνουν σε σειρά υλοποίησης. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκρίθηκαν και τα πέντε σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Πρόκειται για τους: Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την κοινοπραξία Acciona Concesiones – Μυτιληναίος. Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται σε 312,23εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 251,8εκατ.ευρώ). Η εκκίνηση του διαγωνισμού είχε πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου 2019.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, οι πέντε διεκδικητές θα συνεχίσουν στην Β1 φάση που είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος. Εκεί θα προκύψει το τεχνικό αντικείμενο του έργου, θα συνταχθεί και εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη και θα συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης. Στην Β2 φάση θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές και θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Μετά από την ανακήρυξη του θα ακολουθήσει η διαδικασία ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων και η υπογραφή της σύμβασης που θα ενεργοποιήσει τους χρόνους.

Η διάρκεια της σύμβασης της ΣΔΙΤ θα είναι 360 μήνες (30 χρόνια) και η χρηματοδότηση του δεν προβλέπει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας ή άλλες τμηματικές καταβολές, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο-ΣΔΙΤ που ξεπερνά σε αξία ακόμα και εκείνο του τμήματος του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη και το οποίο συγκέντρωσε υψηλή συμμετοχή (τα ΣΔΙΤ μας έχουν συνηθίσει πλέον σε πολύ επιτυχημένους διαγωνισμούς).

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΟΔΙΚΟ ΣΔΙΤ

Πρόκειται για ένα έργο έκπληξη, καθώς δεν υπήρχε ψηλά στην ατζέντα μέχρι και ένα χρόνο πριν και είναι το δεύτερο κατά σειρά έργο-ΣΔΙΤ μετά από το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη. Από ότι γίνεται αντιληπτό, η πόρτα των ΣΔΙΤ ανοίγει στα μεγάλα οδικά έργα και δίνει διέξοδο στην έλλειψη χρηματοδότησης νέων έργων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ακόμα ένα έργο που γίνεται με τη συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ που έδωσε τις απαραίτητες λύσεις για να μπορέσει το συγκεκριμένο έργο να φτάσει σε διαγωνιστικό επίπεδο.

Ο νέος άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη θα είναι μία συνέχεια ουσιαστικά του Αυτοκινητόδρομου Μορέα και η χρονοαπόασταση αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, ενώ εκτιμάται αντίστοιχα ότι θα ανέβει σε υψηλά επίπεδα η οδική ασφάλεια σε ένα δρόμο που σήμερα χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος.

Στο πλαίσιο της σύμβασης σύμπραξης, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) καλείται να αναλάβει τα ακόλουθα:

α) εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών, για την κατασκευή του έργου, με βάση τις διατιθέμενες από την αναθέτουσα αρχή μελέτες, τον οριστικό σχεδιασμό του έργου που θα προκύψει, κατά τη διαδικασία ανάθεσης και την περιβαλλοντική αδειοδότησή του·

β) κατασκευή του συνόλου των εργασιών, οι οποίες προβλέπονται στις μελέτες του κατασκευαστικού σχεδιασμού του έργου, με στόχο την πλήρη λειτουργική απόδοση και ετοιμότητα του έργου·

γ) χρηματοδότηση του έργου, όπως θα προκύψει, βάσει του οριστικού σχεδιασμού·

δ) συντήρηση, λειτουργία του οδικού τμήματος «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη», όπως αυτό θα προβλέπεται στον οριστικό σχεδιασμό, για όλη τη διάρκεια της σύμπραξης·

ε) επιστροφή του έργου στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος τής συμβατικής περιόδου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Προδικαστική προσφυγή της GD INFRASTRUTTURE για τον διαγωνισμό της Αμβρακίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αυτοκινητόδρομος Αμβρακίας Οδού

Κατατέθηκε χθες, 20.1.2020, η πρώτη προδικαστική προσφυγή της εταιρείας GD INFRASTRUTTURE στην Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατά της εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πρωτοφανούς και μη νόμιμης «μη αποδοχής» της παράτασης ισχύος της Προσφοράς και της Εγγυητικής Επιστολής Συμμετοχής της εν δυνάμει Αναδόχου Εταιρείας στον διαγωνισμό για το έργο της Αμβρακίας Οδού.

Εντός της εβδομάδος η Εταιρεία θα καταθέσει και δεύτερη προδικαστική προσφυγή ενώπιον της ίδιας Αρχής κατά της επίσης μη νόμιμης απόφασης του Υπουργού Υποδομών για την ακύρωση του διαγωνισμού ολοκλήρωσης του οδικού έργου της Αμβρακίας Οδού, γεγονός που όπως ήταν αναμενόμενο θα καθυστερήσει την εξέλιξη ανάθεσης του έργου και κατά συνέπεια εκκίνησης των εργασιών και ασφαλώς θα καθυστερήσει το πολυαναμενόμενο τέλος των σχεδόν καθημερινών σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και σε αυτόν τον οδικό άξονα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Καραμανλής: Προτεραιότητα η Παράκαμψη Αμφιλοχίας στο Άκτιο-Αμβρακία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδροομος ΛΕΑ

Προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της παράκαμψης Αμφιλοχίας όταν υπογραφεί η νέα σύμβαση για το Άκτιο-Αμβρακία υποσχέθηκε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλή στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Υποθαλάσσιας Ζεύξης, τις τελευταίες εξελίξεις με την Αμβρακία Οδό, το δρόμο Βόνιτσα-Λευκάδα και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον νομό. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γεώργιος Καραγιάννης και ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, κ. Ιωάννης Καρνέσης.  Επίσης για την Άνοιξη τοποθέτησε το υπουργείο την υπογραφή του έργου της διπλής σύνδεσης Λευκάδας με το Άκτιο-Αμβρακία ενώ θα ανακινηθεί εκ νέου το θέμα της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας.

ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ

Σε ό,τι αφορά την οδό Άκτιο – Αμβρακία, ο Βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του έργου, με δεδομένο ότι η κοινοτική χρηματοδότηση σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2023, ενώ επεσήμανε ότι η διευκόλυνση και η ασφάλεια των οδηγών επιβάλουν την επιδίωξη της ολοκλήρωσής του πολύ νωρίτερα. Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού, η οποία είναι απαραίτητη για να τελειώσει εμπρόθεσμα το έργο, θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και μάλιστα με κατ’αποκοπή τίμημα, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στην παράκαμψη της Αμφιλοχίας, η οποία είναι κατά 70% ολοκληρωμένη.

ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σε ό,τι αφορά τη διπλή σύνδεση Λευκάδας (Βόνιτσα – Λευκάδα και Άκτιο – Άγιος Νικόλαος), ο Βουλευτής ενημερώθηκε ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο θα έχει υπογραφεί μέχρι τον Απρίλιο και αμέσως μετά θα εκκινήσει το έργο. Τέλος, ο κ.Καββαδάς ζήτησε την υποστήριξη του Υπουργείου για την ολοκλήρωση απαραίτητων εργασιών (ασφαλτόστρωση, επιδιορθώσεις κ.α.) στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Λευκάδας. Ο Υπουργός τον ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα το Υπουργείο Υποδομών θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για οδικά έργα, μέρος των οποίων θα διατεθούν και στην Λευκάδα.

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΕΥΞΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Σχετικά με την Υποθαλάσσια, ο Βουλευτής ενημέρωσε εκ νέου τον κ. Υπουργό για την εντεινόμενη ανάγκη υλοποίησής της, καθώς στα ήδη γνωστά προβλήματα που δημιουργούνται, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις τεράστιες ουρές και την πολύωρη αναμονή οχημάτων και σκαφών, σύντομα θα προστεθεί η ανάγκη αντικατάστασης της υφιστάμενης, πεπαλαιωμένης πλωτής γέφυρας, η οποία θα κοστίσει περί τα 10-15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη το κόστος συντήρησής της είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ κατ’ έτος.

Επιπλέον, ο κ. Καββαδάς τόνισε ότι η τουριστική περίοδος στην Λευκάδα αναμένεται να επιμηκυνθεί, με αξιοποίηση των σημαντικών μνημείων της και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ώστε ο κυκλοφοριακός φόρτος στην πλωτή γέφυρα αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη διερεύνηση λύσεων για την ζεύξη. Επέμεινε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η υποθαλάσσια, καθώς μακροπρόθεσμα είναι η λιγότερο παρεμβατική λύση στο περιβάλλον της και στο τοπίο. Επεσήμανε ακόμη ότι το έργο έχει καθυστερήσει πέρα από κάθε όριο, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της απόφασης της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, η οποία στις 31/5/2016 ακύρωσε το διαγωνισμό για την υποθαλάσσια, έπειτα βέβαια και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας.

Ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις για την ζεύξη, κάποιες έχουν απορριφθεί ως ανέφικτες, ενώ παραμένουν στο τραπέζι δύο: της υποθαλάσσιας, στη θέση που είναι γνωστή εδώ και χρόνια, και μιας υπέργειας γέφυρας λίγο νοτιότερα. Μόλις το Υπουργείο Πολιτισμού απαντήσει με τη σχετική «Έκθεση Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης επί των δύο βασικών εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται για την υλοποίηση του έργου Υποθαλάσσια Οδική Ζεύξη Λευκάδας», ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ανατεθεί εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και σκοπιμότητας του έργου.

Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι η ολιγωρία των προηγούμενων ετών σημαίνει ότι το έργο δεν έχει καμία μελετητική ωριμότητα και ότι η τεκμηρίωση της σκοπιμότητας της υποθαλάσσιας ζεύξης είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για την μελλοντική χρηματοδότηση και υλοποίησή της. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης, η οποία θα χρειαστεί περίπου έξι μήνες, και ανάλογα με τα συμπεράσματά της, θα γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ παράλληλα θα προετοιμάζονται τα τεύχη του διαγωνισμού, διαδικασία η οποία θα απαιτήσει επιπλέον 6-12 μήνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα