Connect with us

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αποκτά η Αθήνα με 13,8 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Δημοσιεύτηκε και στην ευρωπαϊκή εφημερίδα δημοσίων συμβάσεων η σύμβαση για ένα σημαντικό έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, το οποίο θα εισέλθει το επόμενο διάστημα σε φάση υλοποίησης. Το πρόσφατα συμβασιοποιημένο έργο αφορά στην κατασκευή του κεντρικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του Ελαιώνα και προβλέπεται να εξυπηρετεί και τους όμορους Δήμους της Δυτικής Αττικής.

Ως ανάδοχος του έργου έχει αναδειχθεί η ΗΛΕΚΤΩΡ, εταιρεία του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία διαθέτει αξιόλογη δραστηριοποίηση σε περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα σε 7 χώρες, στα πλαίσια μίας διαγωνιστικής διαδικασίας στην οποία παρελήφθησαν συνολικά 7 προσφορές. Η κατασκευαστική περίοδος έχει οριστεί σε 18 μήνες (12 μήνες αφορούν την κατασκευή και 6 μήνες την δοκιμαστική λειτουργία). Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 10.839.005,15 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 13.845.302,00)

Κύριος του έργου είναι ο ΕΔΣΝΑ και Προϊσταμένη/Αναθέτουσα Αρχή για την κατασκευή του ΣΜΑ είναι ο Δήμος Αθηναίων. Η ποσότητα των απορριμμάτων που θα δέχεται ανέρχεται στους 400 τόνους ημερησίως (300 τόνοι από τον Δήμο Αθηναίων και 100 τόνοι από τον Δήμο Αιγάλεω).

Το έργο

Το έργο στοχεύει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο Λεκανοπέδιο, δεδομένου ότι στο χώρο που θα διαμορφωθεί, τα απορριμματοφόρα θα εκφορτώνουν τα στερεά απόβλητα σε ειδικά ημιρυμουλκούμενα containers, σε διαφορετικές διατάξεις, με σκοπό τη μείωση του χρόνου μεταφοράς των απορριμμάτων, της όλης κυκλοφορίας των οχημάτων και συνεπώς του ενεργειακού αποτυπώματος σε διοξείδιο του άνθρακα.
Ο κεντρικός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) εντάσσεται στη βασική υποδομή του Περιφερειακού Σχεδίου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας έργο, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική, με βάση τις σύγχρονες νομοθετικές και κοινωνικές απαιτήσεις.

Όπως περιγράφεται και στη γνωστοποίηση της συναφθείσας σύμβασης, το έργο τελικά θα βοηθήσει στο να αυξηθεί ο όγκος των απορριμμάτων που δέχονται οι χωματερές χάρη στη συμπίεση ενώ θα εκφορτώνονται και «πράσινα απορρίμματα» σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΣΜΑ.

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τον ΣΜΑ είναι έκτασης 19.029,61 τ.μ. (περί τα 20 στρέμματα) και βρίσκεται σε ιδιόκτητο ακίνητο (εντός σχεδίου πόλεως) του ΕΔΣΝΑ, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αιγάλεω.

Η Ηλέκτωρ

Η ΗΛΕΚΤΩΡ κατέχει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου που παράγεται στους ΧΥΤΑ, όπως στην περίπτωση της Φυλής (Αττική), δυναμικότητας 30 MW -από τις μεγαλύτερες στον κόσμο- και της Μαυροράχης (Κεντρική Μακεδονία), με παρουσία σε πολλά ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα όπως η μονάδα βιομάζας στο Αμύνταιο, η λειτουργία του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης στην Κέρκυρα και φυσικά στο εμβληματικό έργο της βραβευμένης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στη Δυτική Μακεδονία, η οποία ήταν και η πρώτη του είδους της που λειτούργησε στη χώρα.

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα