Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες που θα διανοίξουν τη σήραγγα της νέας γραμμής 4 στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα κομμάτια του μηχανήματος έχουν φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά και τις επόμενες ημέρες σε συνεννόηση με την Αττικό Μετρό, θα ξεκινήσει με ειδικά φορτηγά η μεταφορά τους στο φρεάρ ΚΑΤΕΧΑΚΗ.
Ο χώρος εκεί είναι έτοιμος να υποδεχθεί το βαρύ μηχάνημα. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συναρμολόγηση του η οποία προβλέπεται να διαρκέσει περίπου μέχρι τις γιορτές. Στόχος της κοινοπραξίας είναι να ξεκινήσει το ταξίδι του μετροπόντικα στις αρχές του έτους, ιδανικά τον Ιανουάριο. Εδώ είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος καθώς και σε προ καιρού δηλώσεις του ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής, είχε μιλήσει για εκκίνηση της διάνοιξης τις αρχές του 2023.
Ο δεύτερος μετροπόντικας βρίσκεται στο εργοστάσιο της Γερμανίας, πλήρως συναρμολογημένος και σε διαδικασία συντήρησης. Το σημείο κλειδί για να αποσυναρμολογηθεί και να ξεκινήσει το ταξίδι του με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά είναι να αποδοθεί στην κοινοπραξία κατασκευής ο χώρος υποδοχής του μηχανήματος στο εργοτάξιο του ΑΛΣΟΥΣ ΒΕΙΚΟΥ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αυτό θα γίνει εντός Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να ξεκινήσουν εκσκαφές που θα κάνουν δυνατή την μεταφορά του αποσυναρμολογημένου μηχανήματος και κατόπιν να γίνει η συναρμολόγηση και θέση σε εκκίνηση και του δεύτερου μηχανήματος. Η έναρξη του ταξιδιού του δεύτερου μετροπόντικα τοποθετείται την Άνοιξη.
Tα …αθόρυβα ΤΒΜ
Τα ΤΒΜ κατασκευάστηκαν και συναρμολογήθηκαν στο εργοστάσιο της Herrenknecht AG στη Γερμανία.
Έχουν μήκος 100 μέτρα και διάμετρο που ξεπερνά τα 9 μέτρα. Το βάρος τους είναι 1.500 τόνοι ανά μηχάνημα και διαθέτουν ότι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η σχετική τεχνολογία.
Το σημαντικότερο για την Αθήνα είναι πως τα δύο μηχανήματα έχουν ειδικά διαμορφωμένες μηχανές με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσουν για πρώτη φορά μηδενική όχληση κατά τη διάρκεια της διάνοιξη της σήραγγας της νέας γραμμής 4.
Αξίζει να σημειώσουμε πως μετά από 20 χρόνια έρχονται καινούργια ΤΒΜ στα έργα Μετρό της χώρας. Στις επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας αλλά και της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης χρησιμοποιήθηκαν μεταχειρισμένα ΤΒΜ.
Οι παράγοντες για τη διάνοιξη της σήραγγας
Η ταχύτητα διάνοιξης της σήραγγας συνήθως εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι το είδος του υπεδάφους που θα συναντήσει. Συνήθως τα ΤΒΜ δυσκολεύονται από σαθρά, σπηλαιώδη εδάφη ή από ιδιαίτερα σκληρά. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ταχύτητα κατασκευής των σταθμών.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα έργα μετρό, το μηχάνημα σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορεί να περνά από κάθε σταθμό χωρίς να έχει εξασφαλιστεί πως θα έχει ολοκληρωθεί το όρυγμα του σταθμού, δηλαδή οι εκσκαφές να έχουν φτάσει μέχρι τον πυθμένα του. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε breakthrough το ταξίδι θα συνεχίζεται απρόσκοπτα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έτοιμους σταθμούς αναμένεται να βρουν οι μετροπόντικες στο κέντρο της πόλης που θα είναι άλλωστε και οι τελευταίοι που θα διανοιχθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως θα έχουμε διάνοιξη σήραγγας Μετρό από ΤΒΜ ύστερα από χρόνια. Ήταν το 2017 όταν ο μετροπόντικας στην επέκταση προς Πειραιά έφτανε στο Δημοτικό Θέατρο και λίγο αργότερα στον επίσταθμο. Έξι χρόνια αργότερα ο πρώτος μετροπόντικας θα ξεκινήσει το υπόγειο ταξίδι του προς τα ανατολικά προάστια και τελικά το κέντρο.
Ο σταθμός ΓΟΥΔΗ θα είναι ο πρώτος που θα συναντήσει στην πορεία του και στη συνέχεια θα περάσει από ΖΩΓΡΑΦΟΥ και ΙΛΙΣΙΑ. Αυτοί οι δύο σταθμοί βρίσκονται σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αντίστοιχα ο δεύτερος μετροπόντικας θα ξεκινήσει από τον επίσταθμό μέχρι τον τερματικό σταθμό ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ και θα προχωρήσει μέσω των σταθμών ΓΑΛΑΤΣΙ και ΕΛΙΚΩΝΟΣ.
Σύμφωνα με τον προγραμματτισμό της Αττικό Μετρό, ως σημείο συνάντησης και εξόδου των δύο μηχανημάτων είναι στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Για να φτάσουν εκεί θα χρειαστεί το πρώτο ΤΒΜ να περάσει επίσης από ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ και να φτάσει στο κέντρο. Ο δεύτερος θα συνεχίσει το ταξίδι τους περνώντας από τους σταθμούς ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ.
Τα δύο μηχανήματα θα δώσουν ραντεβού στο εργοτάξιο Ευαγγελισμός από όπου θα αποσυναρμολογηθούν, θα εξέλθουν για να επαναχρησιμοποιηθούν και πάλι σε κάποιο άλλο έργο.
Οι πρόδρομες εργασίες
Αυτή την εποχή συνεχίζονται οι πρόδρομες εργασίες στους σταθμούς της γραμμής 4 που εκτελούνται από την ΕΡΕΤΒΟ. Εργοταξιακή κατάληψη έχει γίνει σε 14 από τους 15 σταθμούς και μένει η κατάληψη του εργοταξίου στον Ευαγγελισμό. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει η παράκαμψη των δικτύων κοινής ωφέλειας.
Αρχαιολογικές εργασίες εκτελούνται στους σταθμούς: Α.ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ.
Σε κάθε σταθμό που ολοκληρώνεται η διαδικασία θα παραδίδεται στην κοινοπραξία κατασκευής που είναι το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM για να προχωρήσει στα κυρίως έργα.
Οι σταθμοί της γραμμής 4 θα είναι όλοι πλευρικοί, με θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες, με συρμούς αυτόματους που θα κινούνται και θα ελέγχονται μέσω ενός κέντρου ελέγχου. Οι αποβάθρες με μήκος 80 μέτρα θα είναι μικρότερες από τις τις γραμμής 2 και 3 που είναι 110 μέτρα, τα δρομολόγια όμως θα μπορούν να είναι μέχρι και κάθε 90 δευτερόλεπτα λόγω της τεχνολογίας που διαθέτουν.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV