Connect with us

Αττική Οδός

Στη Β`φάση ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια πέρασαν όλα τα σχήματα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο σύνολο τους πέρασαν στη Β`φάση του διεθνής διαγωνισμού για την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού-δορυφορικού συστήματος διοδίων στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. Σε αυτή τη φάση πρόκειται να έχουμε την κατάθεση τεχνικών και οικονομικών προσφορών που τελικά θα μας οδηγήσει στην ανάδειξη του αναδόχου του συμβολαίου προμήθειας και λειτουργίας.  

Να σημειώσουμε ότι η Α`φαση του διαγωνισμού για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2018 με τον τίτλο  «Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση».

Στο ηλεκτρονικό διαγωνισμό πέρασαν εταιρείες με αναγνωρισμένη διεθνώς εμπειρία στην εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων καθώς επίσης και ελληνικές εταιρείες οι οποίες, μέσω αυτής της σύμπραξης, θα αποκτήσουν εμπειρία στην εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων.

1.Άκτωρ – Intrakat – Ιntrasoft Inl- Autostrade (Ιταλία)
2.Μυτιληναίος-Nusz (Ουγγαρία)
3Τερνα – Vinci – Kapsch Traffic Com (Γερμανία)
4.ΟΤΕ- T-Systems International GmbH, (που είναι επίσης θυγατρική του ομίλου Deutsche Telekom)
5.STRABAG- SkyToll (Σλοβενία)

 

Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία είναι πως  Εγνατία Οδός και Αττική Οδός δεν εξαιρούνται το σχεδιασμό για τα ηλεκτρονικά διόδια. Όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερο δελτίο τύπου σχετικά με την εφαρμογή των νέων ηλεκτρονικών διοδίων το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος για την αναλογική χρέωση διοδίων τελών σε κάθε αυτοκινητόδρομο της ελληνικής επικράτειας πλεονεκτεί σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύστημα χρέωσης καθόσον εξασφαλίζει τη χρέωση του χρήστη αποκλειστικά με βάση τη διανυόμενη χιλιομετρική απόσταση, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο αφενός την προσαρμογή προς την ισχύουσα σχετική κοινοτική νομοθεσία και αφετέρου τη μέγιστη δυνατή κοινωνική αποδοχή της.

Σύμφωνα με το συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς διοδίων, με μετωπικούς σταθμούς, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω των συχνών στάσεων ανά 30-40 χλμ περίπου και με δίκαιες διαμαρτυρίες από τους χρήστες λόγω της μη αναλογικής χρέωσης, θα αντικατασταθεί από πλήρες Σύστημα Ηλεκτρονικών Διοδίων με το οποίο θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση της διανυθείσας απόστασης και μόνο, με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου Αντιρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, στις οποίες όμως επίσης θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διοδίου τέλους.

Να θυμίσουμε πως το νεο σύστημα επιβολής διοδίων χωρίζεται στα δύο ήτοι:

1. Τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit-OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS),

2. Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading-ANPR).

Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις καταγράφεται με ακρίβεια η χιλιομετρική απόσταση που τα οχήματα διανύουν στους αυτοκινητοδρόμους, και χρεώνονται αναλογικά με την χιλιομετρική αυτή απόσταση. Ειδικότερα η καταγραφή της διαδρομής των επαγγελματικής χρήσεως οχημάτων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εφαρμογές (όπως στη διαχείριση στόλου αυτοκινήτων, την επιτήρηση χρήσης στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, κ.α).

Για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα θα καταγράφεται μόνο η διανυθείσα απόσταση στον αυτοκινητόδρομο ώστε το σύστημα να καλύπτει όλες τις προδιαγραφές προστασίας προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Νίκος Καραγιιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Αττική Οδός

Αττική Οδός: Η ΠΝΠ φεύγει, ο διάλογος έρχεται

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κόμβος Αττικής Οδού

Σε εξομάλυνση φαίνεται ότι οδηγείται η κρίση που έφερε το θέμα της αύξησης της τιμής των διοδίων στην Αττική Οδό. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com, το Υπουργείο Υποδομών ως κίνηση καλής θέλησης δεν θα προχωρήσει η ψήφιση της προεκλογικής ΠΝΠ. Από εκεί και έπειτα αναμένεται να πράξει το ίδιο και η παραχωρησιούχος κοινοπραξία προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος για το θέμα.

«Δεν μπορούν να ζητούν από το Υπουργείο να λυθεί ένα θέμα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες την στιγμή που με τον προηγούμενο Υπουργό υπήρχαν διαπραγματεύσεις που διήρκησαν για μήνες και στο τέλος κατέρρευσαν» λένε χαρακτηριστικά στο ypodomes. Όπως επισημαίνουν είναι ένα σύνθετο θέμα το οποίο χρήζει λεπτών χειρισμών και σίγουρα όχι βιαστικές αποφάσεις από κάθε πλευρά.

Αναφορικά με την τύχη της ΠΝΠ, όπως προαναφέρθηκε παραπάνω δεν μπορεί να αποσυρθεί, καθώς πρόκειται για νομοθέτημα, αλλά μπορεί με τη λήξη της να μην ψηφιστεί και έτσι να παύσει η ισχύς της. Αυτό υπολογίζεται περίπου γύρω στα τέλη του μήνα.

Βέβαια όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αυτό σε καμία περίπτωση δεν εκφράζεται σε αδυναμία ή υποχώρηση απέναντι στο θέμα της αύξησης των διοδίων μιας και μπορούν να εφαρμοστούν σειρά από μέτρα που μπορούν να την αποτρέψουν.

«Στόχος είναι να ξεκινήσουν συζητήσεις που θα λύσουν το θέμα που δημιουργήθηκε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης» σημειώνουν σκωπτικά. Οι ίδιοι πάντως υποστηρίζουν ότι μία νέα κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει σε αυξήσεις διοδίων, όταν αυτό δεν συνέβη επί τόσα χρόνια.

Η ΠΝΠ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ

Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές και με τις διαπραγματεύσεις να έχουν καταρρεύσει, η Αττική Οδός ανακοίνωνε αυξήσεις σε δύο δόσεις, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις. Ως απάντηση η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, έφερε την ΠΝΠ, με την οποία η όλη ευθύνη διαχείρισης του θέματος πέρασε στη ΝΔ.

Η αντίδραση ήταν άμεση και από τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, που δήλωσε σε όλους τους τόνους την αντίθεση σε «μονομερείς ενέργειες». Επίσης όμως και από την πλευρά της η Αττική Οδός είχε μιλήσει για «μονομερή ενέργεια» για το θέμα της ΠΝΠ καθώς οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η προεκλογική ΠΝΠ, σηκώνει πολλή κουβέντα καθώς πέραν τούτου, είναι αμφίβολη η νομιμότητα της.

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Εφόσον βρεθεί ένας κοινός τόπος διαλόγου, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης με το θέμα των διοδίων. Άλλωστε υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν, τόσο για την Αττική Οδό, όσο και για άλλες παραχωρήσεις.

Αυτό επιβεβαιώνει και προηγούμενο άρθρο του ypodomes.com όπου είχε αναφερθεί ότι και η Αττική Οδός επιζητά τον δρόμο του διαλόγου ως το καλύτερο μέτρο για να λήξει η πολύκροτη υπόθεση.

Σήμερα έχουμε ως τελικό έτος της παραχώρησης το 2024, δηλαδή σε λιγότερο από 5 χρόνια από σήμερα. Το πακέτο των επεκτάσεων, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα περιλαμβάνει έργα που ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ.ευρώ και ο σχετικός διαγωνισμός, αν τελικά επαληθευθεί το σενάριο της λήξης της παραχώρησης και του παράλληλου διαγωνισμού είναι βέβαιο ότι θα φέρει νέες κινήσει στον κατασκευαστικό χώρο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αττική Οδός

Αυτοσυγκράτηση για τις αυξήσεις της Αττική Οδού, σύστησε ο Καραμανλής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταθμός διοδίων

Να δείξουν όλοι αυτοσυγκράτηση για τις αυξήσεις της Αττικής Οδού, σύστησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Αυτό, σε χθεσινή του εμφάνιση στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Όπως εκτίμησε η παραχώρηση της Αττικής Οδού έχει προ πολλού αποσβεστεί και έδειξε τους όρους της σύμβασης ως υπαίτιους για τη μη επιστροφή της στο Δημόσιο.

Ο κ.Καραμανλής ήταν κατηγορηματικός σε ενδεχόμενο παράτασης της σύμβασης της παραχώρησης (λήγει το 2024) ως αντίμετρο για να μην αυξηθούν τα διόδια. «Το 2024 το αργότερο λήγει η σύμβαση και θα βγει νέος διαγωνισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον διαγωνισμό των ηλεκτρονικών διοδίων ο Υπουργός Υποδομών, τον έθεσε σε «γκρίζα ζώνη», υποστηρίζοντας όμως την συνέχεια και ολοκλήρωση του. Όπως είπε «πρέπει βέβαια να έρθουμε σε διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους, που δεν θα το δεχθούν εύκολα, γιατί η κυβέρνηση προκήρυξε έναν διαγωνισμό χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τις κοινοπραξίες, ο απόλυτος παραλογισμός».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αττική Οδός

Την πόρτα του διαλόγου για τα διόδια ανοίγει η Αττική Οδός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταθμός διοδίων

Σε αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγηθεί το «καυτό» θέμα της αύξησης διοδίων στην Αττική Οδό.

Πηγές κοντά στο θέμα δηλώνουν στο ypodomes.com πως είναι ανοιχτοί σε συζήτηση και διάλογο με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και σε κλίμα καλής θέλησης. Όπως σημειώνουν το θέμα είναι καθαρά οικονομικό καθώς η προβλεπόμενη απόδοση του 13% δεν έχει πιαστεί ποτέ και είναι «κολλημένη» στο 6,5%.

ΕΥΠΕΠΤΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

Σχετικά με τη φημολογία περί υπερκοστολόγησης των εξόδων, οι ίδιες πηγές απαντούν στο ypodomes πως πρόκειται για «εύπεπτο λαϊκισμό». «Όλα τα στοιχεία ελέγχονται ενδελεχώς από την ΕTEπ (σε διμηνιαία βάση με τον έλεγχο που πραγματοποιείται από τον διεθνή οίκο Jacobs υπό την ιδιότητα του ως Τεχνικού Συμβούλου τη Δανείστριας Τράπεζας της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, από τη διεθνή εταιρεία PricewaterhouseCoopers Α.Ε. (υπό την ιδιότητά της ως ορκωτού ελεγκτή της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τη διεθνή εταιρεία Ernest & Young Α.Ε. (υπό την ιδιότητά της ως ελεγκτή του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τους εκάστοτε βεβαίως Συμβούλους του Ελληνικού Δημοσίου και από την αρμόδια Εποπτεύουσα Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» σημειώνουν σκωπτικά.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η προεκλογική ΠΝΠ, σηκώνει πολλή κουβέντα καθώς εκτός από «μονομερής ενέργεια» (χωρίς την πρότερη συνεννόηση δηλαδή με τον παραχωρησιούχο), είναι αμφίβολη η νομιμότητα της. Αυτό καθώς σύμφωνα με τους ιδίους, ενώ θα έπρεπε να έχει οριζόντιο χαρακτήρα (να αφορά για παράδειγμα όλες τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων και για σπουδαίο γεγονός), στρεφόταν μόνο εναντίον της Αττικής Οδού Α.Ε.

«ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ»

Σχετικά με την εφαρμογή μίας τέτοιας ΠΝΠ, οι ίδιες πηγές, εμφανίζονται προβληματισμένες. «Και στους 2 ομίλους (σσ που συμμετέχουν στην Αττική Οδό, δηλαδή ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ) ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών ανήκει σε ξένους επενδυτές. Πιστεύουμε ότι μία εφαρμογή της ΠΝΠ, θα ήταν ένα κακό προηγούμενο, ένα κακό μήνυμα για τους επενδυτές.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ;

Η κάθετη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλήςς, με συνεχείς δηλώσεις σχετικά με μία ενδεχόμενη αύξηση στα διόδια της Αττικής Οδού, δεν φαίνεται προς το παρόν να αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μάλιστα η θέση αυτή είχε διατυπωθεί και πριν τις εκλογές από τον ίδιο στο 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών δείχνοντας από τότε τις διαθέσεις του.

Το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι να πάμε σε μία αποκλιμάκωση καθώς η πόρτα που ανοίγει η Αττική Οδός για να γίνει ένας διάλογος ίσως τελικά να αποτελέσει την αρχή του τέλους για το θέμα της αύξησης. Επιπλέον έχοντας μπροστά μας, τόσο το θέμα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, όσο και τη λήξη της σύμβασης σε 5 χρόνια από σήμερα, δείχνει ότι οδεύουμε σε μία περίοδο όπου θα περιμένουμε να ληφθούν συνολικές αποφάσεις τόσο για την παρούσα περίοδο, όσο και για το αύριο της παραχώρησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα