Νίκος
Καραγιάννης

Στη γραμμή εκκίνησης της κατασκευαστικής φάσης θα βρεθεί πολύ σύντομα ο IGB έπειτα από την ολοκλήρωση της τελευταίας «βαριάς» διαγωνιστικής διαδικασίας που εκκρεμούσε και η οποία αφορούσε την κατασκευή και προμήθεια των σωλήνων του αγωγού που θα διασυνδέσει το ελληνικό με το βουλγαρικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, μεταξύ Κομοτηνής και Στάρα Ζαγόρα.

«Νικήτρια» αναδείχθηκε η ελληνική Σωληνουργεία Κορίνθου, μέλος του Ομίλου Βιοχάλκο, με την τελική  αξία της σύμβασης  να ανέρχεται σε 58.229.759,16 ευρώ, η οποία αντιπροσωπεύει τη συνολική σταθερή τιμή της προσφοράς. Όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία ICGB που αναπτύσσει το έργο, η Σωληνουργεία Κορίνθου «συμμορφώνεται πλήρως με τις τεχνικές προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης πλεονεκτημάτων που βελτιώνουν σημαντικά τις ελάχιστες απαιτήσεις του αναθέτοντα φορέα».

Επιβεβαιώνονται έτσι οι προσδοκίες για την ανάδειξη του έργου σε μια πρωτίστως «ελληνική υπόθεση», αν συνυπολογιστεί και η μειοδοσία της ΑΒΑΞ στο σκέλος του EPC, με την κατάθεση προσφοράς ύψους 144,85 εκατ. ευρώ, πριν από λίγες εβδομάδες.

Η διπλή ελληνική παρουσία στο σημαντικό ενεργειακό project, εκτός από το ότι καλλιεργεί μια εικόνα εξωστρέφειας σε ένα πεδίο τεχνικά απαιτητικών έργων, επιπρόσθετα συμβάλλει στην ανάταση της κατασκευαστικής αγοράς και την τόνωση της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής.

Το σημαντικό έργο της προμήθειας των σωλήνων από την ελληνική εταιρεία, θα εκτελεστεί σε μία περίοδο 12 μηνών, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται 4 μήνες από την έναρξη της σύμβασης.

Όπως είναι αναμενόμενο, θα εφαρμοστούν ιδιαίτερα υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την κατασκευή, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων διασφάλισης της ποιότητας των σωληνώσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο αγωγός φυσικού αερίου πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας και τις πλέον ορθές τεχνικές πρακτικές.

Η προμήθεια αφορά ολόκληρη τη διαδρομή του αγωγού, τόσο στην επικράτεια της Βουλγαρίας όσο και στην Ελλάδα. 

Ο σχετικός διαγωνισμός είχε ανακοινωθεί στο τέλος του 2017 και διεξήχθη ως κλειστή διαδικασία και σε 2 φάσεις: την προκαταρκτική επιλογή (για την διαμόρφωση της shortlist) και την υποβολή των προσφορών. Στην πρώτη φάση της διαδικασίας υποβλήθηκαν 11 υποψηφιότητες συμμετοχής, 3 από τους οποίες έγιναν δεκτές για συμμετοχή στη δεύτερη φάση: 1.  Erciyas Celik Boru Sanayi A.S. (Τουρκία) 2. Toplivo-2 EOOD (Βουγλαρία) και 3. Corinth Pipeworks Industry S.A.

Υπενθυμίζεται ότι για Owner Engineer έχει αναδειχθεί από το προηγούμενο διάστημα η ΤΙΒΕΙ, μία κοινοπραξία ξένων και βουλγαρικών εταιρειών, μειοδοτώντας για το βασικό πακέτο υπηρεσιών του εν λόγω υποέργου, με 5,67 εκατ. ευρώ.

Πηγές χρηματοδότησης του IGB, με συνολικό κόστος που αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ, είναι η άμεση στήριξη της κοινοπραξίας ICGB AD με 46 εκατ. ευρώ, ενώ θα λάβει επιπλέον 45 εκατ. ευρώ από το European Energy Programme for Recovery (EEPR), 110 εκατ. ευρώ από δάνειο της ΕΤΕπ και 39 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καινοτομία και Ανάπτυξη» 2014-2020 της Ε.Ε., μέσω του Βουλγαρικού προϋπολογισμού.

Ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το Β΄εξάμηνο του 2020.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV