Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Στη σέντρα αύριο τρία οδικά έργα για Λ.Κύμης, ΒΟΑΚ και Παράκαμψη Χαλκίδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash

Στη σέντρα τίθενται αύριο 22 Φεβρουαρίου τρία μεγάλα οδικά έργα που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών  που αφορά στην επέκταση της Λ.Κύμης, το ανατολικό τμήμα του ΒΟΑΚ, Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος και η Παράκαμψη Χαλκίδας. Τα έργα αναμένεται να γίνουν πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας.

Τα έργα που έχουν συνολικό προϋπολογισμό με ΦΠΑ 750 εκατ. ευρώ ενισχύουν και συμπληρώνουν οδικές υποδομές που ήδη προϋπάρχουν. Σημαντικότερο έργο θεωρείται η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης η οποία αποτελεί την πρώτη επίσημη επέκταση της Αττικής Οδού. Στα έργα της Λ.Κύμης και του τμήματος του ΒΟΑΚ θα κατασκευαστούν τμήματα κλειστού αυτοκινητόδρομου.

Σημαντικό στοιχείο θα αποτελέσει η συμμετοχή και ποιους θα προσελκύσει. Η συμμετοχή των μεγάλων ομίλων είναι όπως φαίνεται βέβαιη και μένει να δούμε ποιοί ακόμα συνασπισμοί θα δημιουργηθούν. Να θυμίσουμε πως στον διαγωνισμό για το οδικό τμήμα Μπράλος-Άμφισσα την περασμένη Τρίτη, ύψους 285 εκατ. ευρώ, μειοδότησε η κοινοπραξία CMC-ΤΕΚΑΛ-ΙΝΤΕΡΚΑΤ. Ήταν το πρώτο από ένα πακέτο συνολικά τεσσάρων οδικών έργων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης

Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, είναι έργο ύψους 352,3 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Αντικείμενο του είναι η ολοκλήρωση της Λεωφόρου Κύμης, στο τμήμα από την Αττική Οδό έως τον Α/Κ Καλυφτάκη της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, και αφορά στην μελέτη και κατασκευή οδικού άξονα διατομής κλειστού αυτοκινητοδρόμου, συνολικού μήκους περίπου 3,8 χλμ. Η ολοκλήρωση με την σύνδεση ΕΟ Νο1 κόμβου Καλυφτάκη αποτελεί αντικείμενο της Σύμβασης προαίρεσης. Το συνολικό μήκος του έργου εκτιμάται σε 4,2χλμ μαζί με την προαίρεση.

Η προαίρεση ύψους 32,53 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που περιλαμβάνεται στο συνολικό κόστος του έργου αφορά στη ολοκλήρωση του Α/Κ Καλυφτάκη. Οι εργασίες περιλαμβάνουν:

• Δυο γέφυρες μήκους περίπου 260 m εκάστη, με πλάτος φορέα ~10 m, όπου διέρχονται οι δυο κατευθυντήριοι κλάδοι του ΑΚ

• Οι προσβάσεις των γεφυρών με κατασκευή τοίχων αντιστήριξης των απαιτούμενων επιχωμάτων

• Έργα κατασκευής νέων οδικών τμημάτων και κλάδων, που θα υποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου

Επίσης, περιλαμβάνονται και όλα τα επιμέρους έργα (οδοστρωσία, ασφαλτικά, αποχετευτικοί τάφροι και αγωγοί, οδοφωτισμός, σήμανση, ασφάλιση κλπ.).

Το τμήμα του ΒΟΑΚ, Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

Η δημοπράτηση του ανατολικού τμήματος του ΒΟΑΚ από τη Νεάπολη μέχρι και την πόλη του Αγίου Νικολάου μήκους 14,5 χιλιομέτρων είναι ένα κομμάτι ακόμα του παζλ του κυοφορούμενου νέου αυτοκινητοδρόμου. Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται σε 186 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά στη βελτίωση – διαπλάτυνση του υφιστάμενου τμήματος Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος σε 4ιχνη αρτηρία με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, διαχωρισμένου καταστρώματος κυκλοφορίας, συνολικού πλάτους 22,50 m.

Στο έργο περιλαμβάνεται, ως προαίρεση, η βελτίωση διατομής και γεωμετρίας της Π.Ε.Ο. Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος, για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου.

Το έργο έχει διάρκεια σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού 36 μήνες και στόχος είναι η ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2025. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών

Το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών, αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια. Έχει κόστος με ΦΠΑ 210 εκατ. ευρώ και θεωρείται πως θα λύσει το σημαντικό κυκλοφοριακό πρόβλημα της Χαλκίδας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συγκεκριμένα αντικείμενο του έργου, είναι η πλήρης μελέτη και κατασκευή:

1) Του τμήματος αυτοκινητόδρομου διατομής α4vσ: Ν. Λάμψακος – Σήραγγα Βαθροβουνίου (Χ.Θ. 4+080 – 6+000). Σημειώνεται ότι από τη Χ.Θ. 4+960 έως τη Χ.Θ. 5+400 γίνεται προσαρμογή της παραπάνω τυπικής διατομής αυτοκινητοδρόμου (α4νσ) σε τυπική διατομή δύο λωρίδων κυκλοφορίας β2σ, η οποία και εφαρμόζεται για το σύνολο του υπολειπόμενου οδικού άξονα,

2) Του τμήματος αρτηρίας κλειστού τύπου διατομής β2σ: Σήραγγα Βαθροβουνίου – Ψαχνά (Χ.Θ. 6+000 – 20+760)

3) Των τμημάτων της προαίρεσης α) το τμήμα πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα, δηλαδή το τμήμα «Α. Κ. Σχηματαρίου – Νέα Λάμψακος», μήκους 4,0 χλμ. περίπου, β) το τμήμα της παράκαμψης Ψαχνών και γ) το τμήμα της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας με το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια.

Η διάρκεια των έργων για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης και την Παράκαμψη Χαλκίδας, έχει οριστεί σε 48 μήνες από την ημέρα της υπογραφής τους. Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και της περιόδου κατασκευής και με την προϋπόθεση να υπογραφούν εντός του 2022, τα έργα αυτά θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα