Νίκος
Καραγιάννης

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), η οποία προβλέπει την προμήθεια αζερικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, θα ξεκινήσει στα τέλη του 2018, δήλωσε ο Rosen Simitchiev, σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, στις 13 Ιουνίου, στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε στο Μπακού με τίτλο «Νότιος Αγωγός Φυσικού Αερίου και Ενεργειακή Ασφάλεια στη Νοτιανατολική Ευρώπη».

Πρόσθεσε επίσης ότι η εταιρεία που αναπτύσσει το έργο της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, εργάζεται αυτή την περίοδο για την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών σχετικά με την προμήθεια των σωλήνων και την κατασκευή του ίδιου του αγωγού μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2018, επισημαίνοντας ότι η εμπορική λειτουργία έχει προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το συνολικό κόστος του IGB εκτιμάται σε 220 εκατ. ευρώ με το έργο να έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση 45 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Πρόγραμμα Ανάκαμψης (European Energy Programme for Recovery – EEPR) και περίπου 39 εκατ. από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία για τη Βουλγαρία ενώ, όπως είπε ο κος Simitchiev, η Βουλγαρική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει την παροχή κρατικής εγγύησης ύψους 110 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2018.

Ο κος Simitchiev συμπλήρωσε ότι το παραπάνω χρηματοδοτικό πλαίσιο θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να λάβει δάνειο με ευνοϊκούς όρους από την ΕΤΕπ, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την υπογραφή της δανειακής σύμβασης μέχρι το τέλος του έτους.

Περιγραφή του έργου

Το έργο του ελληνο-βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας).

Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow). 

Προβλέπεται η μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου της τάξης των 3 δισ. κυβ. μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.
 
Ο αγωγός IGB είναι ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο καθώς θα επιτρέψει τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων παρέχοντας στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη πρόσβαση στο αέριο της Κασπίας και άλλων πηγών, καθώς και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών ΥΦΑ.
 
Τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία του Έργου έχει αναλάβει η Εταιρεία ICGB AD, που έχει την έδρα της στη Βουλγαρία και ιδρύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011. Οι Μέτοχοι της ICGB AD είναι η Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η Ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.
 
 
ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV