Νίκος
Καραγιάννης

Δυναμικά προχωρά η «Αριάδνη Interconnection» την προώθηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Η εταιρεία ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle ή SPV) που προς το παρόν είναι 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι την επίσημη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, επί των τεχνικών προδιαγραφών, για τα βασικά τμήματα του συνολικού έργου (Υποσταθμοί και Σταθμοί Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική και καλωδιακά μέρη).

Ο διαγωνισμός για το κομβικό ενεργειακό έργο, που έχει εξελιχθεί σε «μήλον της Έριδος» και σημείο τριβής με τον Euroasia Interconnector και τις Βρυξέλλες, ως προς τον καθορισμό του φορέα υλοποίησης (η επιλογή του οποίου θα επηρεάσει αναλόγως και τις δυνατότητες χρηματοδότησης) είχε νωρίτερα ανακοινωθεί και επίσημα από τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, κο Μανούσο Μανουσάκη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το προηγούμενο διάστημα το SPV, που είναι σταθερά προσηλωμένο στην ταχεία δρομολόγηση του έργου από το οποίο εξαρτάται η ενεργειακή ασφάλεια του μεγαλύτερου νησιού της χώρας, ολοκλήρωσε πλήρως τις μελέτες του βυθού και κατέθεσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, 2 ιδιαίτερα σημαντικά προπαρασκευαστικά βήματα.

Επίσης, στο πλαίσιο των επαφών της «Αριάδνης» με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, αναδείχθηκε η προοπτική να απαιτηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 200 εκατ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται σοβαρά από τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, του έως τώρα μοναδικού μετόχου της εταιρείας, καθώς οδηγεί σε βελτίωση του χρηματοοικονομικού προφίλ του έργου, κάτι που είναι προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Η διασύνδεση, με προϋπολογισμό που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει υποβρύχιο καλώδιο, μήκους 380 χλμ. συνεχούς ρεύματος (2×350 MW) και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022. 

Πάντως, είναι δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα φώτα στην Κρήτη καθίσταται ολοένα και πιο ρεαλιστικό, γεγονός που εκτιμάται ότι μοιραία θα επιταχύνει τις εξελίξεις κατά τη νέα χρονιά.

Εκτός αυτού, ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας που επιτάσσει την δρομολόγηση του μεγάλου καλωδίου είναι και η αδιαμφισβήτητα υψηλή οικονομική αξία του έργου, με δεδομένο ότι το κόστος της «μεγάλης διασύνδεσης» ο χρόνος απόσβεσης υπολογίζεται σε βάθος 20ετίας, από τις χρεώσεις χρήσης συστήματος που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές.

Η διαγωνιστική διαδικασία

Όπως ανακοίνωσε ο Διαχειριστής, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα έχουν πρόσβαση στις σημαντικές προδιαγραφές καθώς και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών, με σκοπό την έγκαιρη αξιολόγηση των προσφορών.

Η διαδικασία διαβούλευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2019 ώστε να ακολουθήσει η ανάρτηση των τευχών δημοπράτησης και να επιτευχθεί η συμβασιοποίηση του έργου, το ταχύτερο δυνατό.

Ο διαγωνισμός που σχεδιάζει η «Αριάδνη Interconnection» πρόκειται να διεξαχθεί ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας Cosmoone.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV