Νίκος
Καραγιάννης

Σημαντικά βήματα προς την επίλυση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, επιχειρεί η Σαντορίνη μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Θήρας και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. 

Σε αυτό το εγχείρημα ο ρόλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα είναι ο πλέον καθοριστικός εφόσον η εταιρεία θα συμβάλει στη μελέτη και τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων της περιοχής, καθώς και στην ανάπτυξη και κατασκευή μονάδας αξιοποίησής τους με το βέλτιστο, περιβαλλοντικά και οικονομικά, σύστημα διαχείρισης. Η σχεδιαζόμενη μονάδα θα αποβλέπει και στην παραγωγή ενέργειας, καθιστώντας το τουριστικό νησί πρότυπο, και όχι άλλο ένα απογοητευτικό παράδειγμα διάθεσης αποβλήτων, πλήρως εναρμονισμένο τόσο με την Εθνική όσο και με την Ευρωπαϊκή πολιτική. 

Για την ώρα, εκκρεμεί η απαλλοτρίωση της περιοχής όπου θα εγκατασταθεί η μονάδα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων με αξιοποίηση των υπολειμμάτων μετά την ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.λπ. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού το 2019 και λειτουργία της μονάδας έως το 2021. Με δεδομένο ότι η παραγωγή απορριμμάτων στη Σαντορίνη έχει ξεπεράσει τους 20.000 τόνους ετησίως, υπάρχει αισιοδοξία για δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα με την χρήση συγκεκριμένων τεχνολογιών στη μονάδα.

Γεωθερμία

Αναφορικά με την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού του νησιού, το επόμενο βήμα θα είναι η διεξαγωγή επιφανειακών ερευνών και γεωτρήσεων αμέσως μετά την διευθέτηση των σχετικών αδειοδοτήσεων από την Περιφέρεια. Σημειώνεται πως, από νομικής άποψης, τα γεωθερμικά της Σαντορίνης, τα οποία εκτείνονται σε μία επιφάνεια 25 τ.χλμ. δεν θεωρούνται ακόμα βεβαιωμένα, ωστόσο σύμφωνα με γεωτρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί 50-250 μ., έχουν διαπιστωθεί πεδία χαμηλών βαθμών (30-65o C).

Όπως επεσήμανε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ, κος Μοναχολιάς, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, η γεωθερμία αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση για την ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης και γενικότερα των νησιών που διαθέτουν τέτοια πεδία, εφόσον μπορούν να λειτουργήσουν ως μονάδες βάσης με συνεχή παροχή ενέργειας, 24 ώρες το 24ωρο, εν αντιθέσει με την στοχαστικότητα των αιολικών και των φωτοβολταϊκών των οποίων η απόδοση εξαρτάται από τις επικρατούσες συνθήκες του περιβάλλοντος. 

Η γεωθερμία είναι ιδιαίτερα φιλική μορφή ενέργειας για το περιβάλλον με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες εφόσον μπορεί να αξιοποιηθεί για μία ευρεία σειρά χρήσεων (εκτός της ηλεκτροπαραγωγής) όπως η τηλεθέρμανση, η υποβοήθηση της αγροτικής παραγωγής (θερμοκήπια), η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού αλλά και τουριστικά με την ανάπτυξη θερμών λουτρών–spa.

Στην περίπτωση δημιουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος από 5 MW, ένα «όριο» εγκατεστημένης ισχύος πάνω από το οποίο έχει νόημα η ύπαρξη της μονάδας, ο Δήμος Σαντορίνης θα έχει όφελος περί τα 100.000 ευρώ ετησίως, ενώ ποσό ίσο με το 1% επί της αξίας της παραγόμενης ενέργειας, περί τα 58.000 ευρώ ετησίως, θα διατίθεται για τη μείωση των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος των κατοίκων της Σαντορίνης.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com (με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV