Connect with us

Λοιπά Έργα

Στερεά Ελλάδα: Διαβουλευση για την αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστων

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρέμβαση στην διαβούλευση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών, δημοσίευσε ο Σύλλογος Γρανιτσιωτών, καταθέτοντας συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις. Αναλυτικά:

1. Τελικές ενέργειες για τη Θέσπιση ανταποδοτικού «πράσινου» τέλους ύδατος από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. σύμφωνα με το Ν. 3468/2006 ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται

Για το θέμα της θέσπισης των ανταποδοτικών, που ξεκίνησε από την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών συμφωνούν,

– Η Επίτροπος Ανταγωνισμού, κ. Vestager, που σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Γραμματικάκη, ήταν ξεκάθαρη απαντώντας  ότι  «η επίμαχη επιβάρυνση αποτελεί ειδική εισφορά που αποδίδεται από παραγωγούς ενέργειας ανεξάρτητα από το μέγεθός τους». Για την θέσπιση ανταποδοτικού τέλους από τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού των Κρεμαστών, συνηγορούν επίσης το ΤΕΕ, η ΚΕΔΕ και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έγγραφά τους προς τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών..
Απομένει η νομοθετική ρύθμιση και σε περίπτωση κωλυσιεργίας η προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Για το θέμα έχουν ενημερωθεί όλα τα πολιτικά κόμματα.
 
2. Το βασικό πρόβλημα της λίμνης είναι η στάθμη των νερών

Όπως είναι φυσικό η στάθμη των νερών εξαρτάται από την ποσότητα που μπαίνει και από την ποσότητα που βγαίνει. Συνεπώς τα ελεγχόμενα φράγματα στον Αχελώο όπως αυτό της Μεσοχώρας μπορούν να καθορίσουν  μερικώς την ποσότητα των νερών που θα εισρέουν στη λίμνη. Από την άλλη η ΔΕΗ δεν πρέπει να συνεχίζει να κάνει υπεράντληση των νερών αγνοώντας τις μεγάλες διακυμάνσεις. Επίσης είναι γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο Πατρας  διαπιστώνει μεγάλες διαρροές νερού που αγγίζουν το 36% και συστήνει στη ΔΕΗ έργα για τον περιορισμό της που προφανώς λόγω κόστους δεν γίνονται.
 
3. Ποιότητα νερών

Για την ποιότητα των νερών της λίμνης που μπορέσει να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα απαιτείται έρευνα και διαπίστευση από σχετικό φορέα Διεθνούς κύρους. Οι ενδεχόμενες μολύνσεις των ποταμών που καταλήγουν στη λίμνη, εφόσον υπάρχουν πρέπει να περιοριστούν για να εξασφαλιστεί  η ποιότητα των νερών. Η καθαρότερη λίμνη της Ευρώπης δεν αρκεί να το λέμε, πρέπει να είναι διαπιστευμένο, γιατί αυτό θα είναι και το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα.
 
4. Η συγκρότηση ενιαίου φορέα

Η συγκρότηση ενιαίου φορές διαχείρισης της λίμνης και των πολλών ποταμιών είναι αναγκαία, γιατί και τα ποτάμια μας είναι ένας πλούτος που ακόμα παραμένει αναξιοποίητος. Μοναδική όαση κινητικότητας για την αξιοποίηση των ποταμιών, είναι η προσπάθεια ανάδειξης της κοιλάδας του Αχελώου που τον τελευταίο χρόνο το σύνολο των ΜΜΕ ασχολείται επισταμένα.
 
5. Πολιτιστική εκδήλωση με επίκεντρο τη λίμνη

Με επίκεντρο τη λίμνη και ίσως κάποιο νησάκι της λίμνης, ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας πανελλαδικής ή και πανευρωπαϊκής εμβέλειας και προβολής που θα αναδείξει και θα προβάλλει την λίμνη και την περιοχή. (όπως πχ στις Πρεσπες κ.λπ.) .
 
6. Επίστρωση πλαζ

Στις όχθες που θα επιλεγούν για να γίνουν πλαζ για τους λουόμενους και αφού υπάρχει το μεγάλο ανεβοκατέβασμα, θα πρέπει να εξετασθεί το στρώσιμό τους με χαλίκι που θα διευκολύνει τους λουόμενους και θα βελτιώσει  την σημερινή καλοκαιρινή εικόνα.
 

7. Διοργάνωση αγώνα δρόμου με επίκεντρο τη λίμνη

Να καθιερωθούν αθλητικοί αγώνες δρόμου γύρω από τη λίμνη, όπως γίνεται στον Όλυμπο, στην Ελασσόνα, στο Μέτσοβο κ.λπ. Πολλά ιδρύματα όπως π.χ. το Ίδρυμα Νιάρχου χρηματοδοτούν τέτοιες προσπάθειες. Εφόσον επιτραπεί και κωπηλατικοί αγώνες μπορούν να γίνουν στη λίμνη.
 
8. Ανάπτυξη ιχθυοκαλλιέργειας
 
 Εφόσον αποδειχθεί η καταλληλότητα των νερών και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρήσεις και στον τομέα αυτό. Είναι φυσικό ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον εφόσον υπάρξει και κέρδος.
 
9. Η προσβασιμότητα στη λίμνη
 
Η προσβασιμότητα στη λίμνη πρέπει να διευκολυνθεί με δρόμους για να μπορεί να φθάσει ο επισκέπτης. Πρέπει, να εξεταστεί και η κατασκευή κάθετων δρόμων σε επιλεγμένα σημεία.
 
10. Μοναστήρι Τατάρνας

Σε συνεργασία με τους θρησκευτικούς φορείς να καθοριστούν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις  που θα αναδείξουν το μοναστήρι και την περιοχή.
 
 
«Σημαντική προσπάθεια, εφόσον υπάρξουν αποτελέσματα. Για το Σύλλογό μας δεν υπάρχει δεν γίνεται. Με δουλειά και απλή λογική όλα γίνονται», δήλωσε κλείνοντας την παρέμβαση των 10 σημείων, ο κος Αλέξης Καρδαμπίκης, Πρόεδρος Αδελφότητας Γρανιτσιωτών.

 

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα