Connect with us

Επικαιρότητα

Σταύρος Καλογιάννης: ένας παλιός γνώριμος των Δημοσίων Έργων στο νέο Υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών

Δημοσιεύθηκε

στις

Είχε διατελέσει Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ για πάνω από 5 χρόνια στις κυβερνήσεις Καραμανλή

Ένα γνώριμο πρόσωπο από το χώρο των δημοσίων έργων ανέλαβε τα καθήκοντά του στο νέο Υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών με τη νέα κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Πρόκεται για τον κο Σταύρο Καλογιάννη, διατελέσαντα επί χρόνια Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

Η τοποθέτησή του ως Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών μπορεί να ερμηνευθεί ως στοιχείο για την άμεση επανεκκίνηση των μεγάλων δημοσίων έργων που έχουν “παγώσει” πλέον για χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (αφορά κυρίως τους 4 μεγάλους αυτοκινητόδρομους με συμβάσεις παραχώρησης). Οι ελπίδες είναι πολλές και υπάρχει αδήριτη ανάγκη ο κος Καλογιάννης να φροντίσει ώστε να ξεμπλοκάρουν άμεσα τα μεγάλα έργα.

Η διττή ιδιότητά του ως Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης αλλά και Υποδομών στο νέο Υπερ-υπουργείο αναμένεται να δώσει αυξημένη ευελιξία στον κο Καλογιάννη αλλά και στον Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, για να “τρέξουν” τις διαδικασίες και διαπραγματεύσεις για τα μεγάλα έργα, καθώς αυτά απαιτούν πλέον κονδύλια και εμπλοκή χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καλογιάννης επί πεντέμισι χρόνια, από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, διετέλεσε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, ενώ τη διετία 2010-2012 διετέλεσε τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας. Όταν δημιουργήθηκε η διακομματική επιτροπή για τους αυτοκινητοδρόμους, ο κ. Καλογιάννης τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των έργων στους αυτοκινητοδρόμους.

Διαβάστε παρακάτω το βιογραφικό του κου Καλογιάννη

Ο Σταύρος Ελ. Καλογιάννης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1961. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο Πατρών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάννης (ΕΡFL) σε θέματα αστικού περιβάλλοντος και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain-la-Neuve (UCL) στο Βέλγιο, σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων.

Εργάσθηκε στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως σύμβουλος μηχανικός και ως μελετητής έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος της πόλεως των Ιωαννίνων (1991). Εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ιωαννίνων από το 2000.

Επί πεντέμισι χρόνια, από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό εκπροσώπησε τη χώρα μας σε πενήντα διεθνή Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος (Ε.Ε, ΟΗΕ, ΟΟΣΑ, Ευρωμεσογειακή συνεργασία, κ.α.).

Το 2007 ορίστηκε απο τον Κώστα Καραμανλή εθνικός εκπρόσωπος για την Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Τη διετία 2010-2012 διετέλεσε Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων κλάδων της οικονομίας μας.

Έχει συντάξει, και κατέθεσε στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2012, πρόταση νόμου «για την προστασία και αειφόρο χρήση του εδάφους». Γνωρίζει γαλλικά και αγγλικά.

Ασχολείται ερασιτεχνικά με την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία. Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά το βιβλίο του ΟΟΣΑ με τίτλο “Mieux comprendre nos villes. Le rôle des indicateurs urbains”. Είναι παντρεμένος με την Νατάσσα Χρ. Ιωάννου, Πολιτικό Μηχανικό και έχουν δύο κόρες και ένα γιο.

Είναι μέλος:

  • του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
  • της Association Générale des Hygiénistes Techniciens Municipaux (Παρίσι)
  • του Fondation Jean Monnet pour l’ Eyrope (Λωζάννη)
  • της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης, κ.α

Διαβάστε εδώ τα Πεπραγμένα του κου Καλογιάννη κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Μάρτιος 2004 – Σεπτέμβριος 2009)

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα