Βαγγέλης
Θάνος

Αποφασισμένη να αναδειχθεί σε έναν διεθνή ενεργειακό κόμβο είναι η Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί και με κατάλληλες κινήσεις να καλύψει το κενό μέσω διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μεταβατική φάση, πάνω σε μια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ανάγκη για ενέργεια και ειδικά για πράσινη ενέργεια είναι επιτακτική με του ευρωπαίους να αναζητούν λύσεις και υποδομές που αφενός θα κρατήσουν το σύστημα σταθερό και αφετέρου θα πληρούν τις προϋποθέσεις της Πράσινης Συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλούσιο αιολικό δυναμικό αλλά στερούνται ηλιοφάνειας. Σε αυτό το σημείο έρχονται οι ελληνικές προτάσεις να καλύψουν το κενό μέσω διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Η Ελλάδα προωθεί μια σειρά διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που θα μεταφέρουν “καθαρή” ενέργεια τόσο προς την Ελλάδα όσο και εκτός.

Ελλάδα -Κεντρική Ευρώπη

Το πιο πρόσφατο σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας είναι η επιθυμία και η πρόταση που κατατέθηκε από Ελληνικής πλευράς να υπάρξει ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας-Αυστρίας-Γερμανίας. Τα σχέδια για τη συγκεκριμένη υποδομή βρίσκονται σε πολύ αρχικό και θεωρητικό στάδιο. Οι εμπλεκόμενες πλευρές, ωστόσο, συζητούν και εξετάζουν αν είναι εφικτή η υλοποίηση ενός τόσο κολοσσιαίου πρότζεκτ.

Την αποκάλυψη της πρότασης έκανε πριν από μερικές ημέρες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέροντας πως σε πρώτο στάδιο η διασύνδεση θα έχει μεταφορική ικανότητα 3 GW, ενώ μελλοντικά θα μπορούσε να αναβαθμιστεί φτάνοντας την τεράστια ισχύ των 9 GW.

Στόχος της διασύνδεσης είναι η μεταφορά “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας προς την κεντρική Ευρώπη, από χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η συγκεκριμένη γραμμή θα αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις διασυνδέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η Ελλάδα ήδη έχει σε προχωρημένο στάδιο δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις με στην ΝΑ Μεσόγειο. Η πρώτη αφορά τη διασύνδεση με την Αίγυπτο. Η εκκίνηση αυτού του έργου θα μπορούσε να γίνει ακόμα και μέσα στο 2023, δεδομένου των διαδικασιών που τρέχουν με γρήγορες διαδικασίες και το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός ΠΕΝ, σήμερα βρίσκεται στην Αίγυπτο, συνοδεύοντας των πρωθυπουργό τα πλαίσια της 27ης Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή , που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022 στο Sharm El Sheikh της Αιγύπτου.

Δεν αποκλείεται λοιπόν στο περιθώριο της διάσκεψης να υπάρξει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Το δεύτερο πρότζεκτ είναι ο EuroAsia Interconnector που προβλέπει τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η ολοκλήρωση αυτού το έργου, εκτός των άλλων, αναμένεται να βγάλει από την “ενεργειακή απομόνωση” Κύπρο και Ισραήλ. Επιπροσθέτως θα δώσει την δυνατότητα να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναπτύσσονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και το Ισραήλ.

Διασυνδέσεις στα Βαλκάνια

Εκτός από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις πέρα από τη Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει και μια σειρά διασυνδέσεων με τους Βαλκάνιους γείτονες της. Με τις περισσότερες γειτονικές χώρες υπάρχουν ήδη γραμμές μεταφοράς που είτε θα αναβαθμιστούν για μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα είτε θα κατασκευαστούν και δεύτερες.

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η γραμμή με τη Βουλγαρία. Η εν λόγω γραμμή είναι μέρος της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας. Η σύμβαση με τον ανάδοχο (Mytilineos), για το ελληνικό τμήμα 30 χιλιομέτρων, υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό του 2023.

Το έργο αφορά στην υλοποίηση δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταξύ των συστημάτων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που θα πραγματοποιηθεί με εναέρια διασυνδετική Γ.Μ. 400 kV μεταξύ του ΚΥΤ Ν. Σάντας και του Υποσταθμού Maritsa East.

Δεύτερη γραμμή μεταφοράς δρομολογείται και με την Ιταλία. Το έργο βρίσκεται στη φάση εκπόνησης μελετών σκοπιμότητας βρίσκεται η σχεδιαζόμενη νέα διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας. Με την ολοκλήρωση των μελετών, οι διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και TERNA θα αποφασίσουν από κοινού την πλέον ενδεδειγμένη τεχνοοικονομική λύση για την υλοποίηση της δεύτερης διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Κλείνοντας, όσον αφορά τη διασύνδεση με τη γειτονική Αλβανία, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μελέτη νέας διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Ήδη από το φθινόπωρο του 2021 ο ΑΔΜΗΕ έχει συγκροτήσει, από κοινού με τον Διαχειριστή του Συστήματος της Αλβανίας, επιχειρησιακή ομάδα για τη μελέτη της νέας διασύνδεσης.

Η νέα διασύνδεση αναμένεται να τριπλασιάσει τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών. Σε τεχνικό επίπεδο, η ηλεκτρική διασύνδεση που εξετάζεται αφορά σε εναέρια Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV. Τέλος , σύμφωνα με το σχέδιο ο ΑΔΜΗΕ θα συνδράμει στην χρηματοδοτική διευκόλυνση του έργου στην αλβανική πλευρά.

Τέλος, στο κάδρο υπάρχει και η αναβάθμιση τη υφιστάμενης γραμμής με τη Βόρεια Μακεδονία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV