Newsroom

Προχωράει με σταθερό ρυθμό άλλο ένα έργο ΑΠΕ το οποίο αφορά αιολικό σταθμό συνολικής ισχύος 60 MW. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του γερμανικού ομίλου BayWa r.e και έκανε ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά την διαδρομή των αδειοδοτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το πρότζεκτ είδε να ανάβει το “πράσινο φως” από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους, για την κατασκευή και λειτουργία του. Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την  κατασκευή και λειτουργία αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βήμα στο παζλ των αδειών.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 60 ΜWκαι στα συνοδά έργα πρόσβασης και ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Φορέας υλοποίησης είναι η BOREADS WIND ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. συγγενική της BAyWA. RE.

Ταυτότητα έργου

Η εγκατάσταση του σταθμού πραγματοποιείται στη θέση «Μαυροράχη», του Δήμου Μακρακώμης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει 10 ανεμογεννήτριες.

Τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του Α/Π αφορούν στην υπόγεια σύνδεση των Α/Γ μεταξύ τους, μέσω της κατασκευής υπόγειας όδευσης γραμμής Μέσης Τάσης . Η διασύνδεση των Α/Γ θα καταλήγει σε έναν οικίσκο ελέγχου, εντός του γηπέδου του αιολικού σταθμού.

Από τον οικίσκο ελέγχου θα ξεκινάει υπόγεια γραμμή Μέσης Τάσης και θα καταλήγει σε νέο υποσταθμό ανύψωσης τάσης. Το συνολικό μήκος των καναλιών Μ.Τ. που συνδέει ηλεκτρικά τις Α/Γ με τον οικίσκο ξεπερνάει τα 6 χλμ, ενώ το μήκος των καλωδίων Μ.Τ. από τον οικίσκο ελέγχου στο νέο υποσταθμό είναι συνολικού μήκους σχεδόν 20 χλμ.

Ο σταθμός θα κατασκευαστεί για την διασύνδεση του ΑΣΠΗΕ στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας , σε γήπεδο από το οποίο θα διέρχεται γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης.

Το πρότζεκτ εκτός από τις εργασίες που αφορούν κάθε αυτό τον σταθμό προβλέπει και συνοδά έργα, κυρίως για την πρόσβαση σε αυτόν.

Μην ξεχνάμε πως οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται σε σημεία δύσβατα, στις κορυφές των βουνών για την βέλτιστη αξιοποίηση των καιρικών συνθηκών και πρόσβαση σε τέτοια σημεία αποτελεί σημαντικό κομμάτι του έργου. Πρόσβαση για τη μεταφορά υλικών, εξοπλισμού και ανθρώπων.

Με αυτά τα δεδομένα, στα συνοδά έργα πρόσβασης περιλαμβάνονται η διαμόρφωση τμημάτων της υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης στον αιολικό σταθμό και η διάνοιξη νέας οδοποιίας πρόσβασης για την προσέγγιση στις θέσεις εγκατάστασης κάθε Α/Γ.

Ισχυρή παγκόσμια θέση

Η BayWa r.e με παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες, βρίσκεται σχεδόν 1ο χρόνια στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου με σταθερά βήματα. Τα σχέδια της προβλέπουν αιολικά και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος που αγγιζει τα 2 GW.

Η εταιρεία μέσα από διάφορες συγγενικες της όπως , η Boreads Wind και η Iliako Power έχει καταφέρει να “κλειδώσει” άδειες από τη ΡΑΕ για νέα πρότζεκτ.

Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία κατέχει ισχυρή θέση στις ΑΠΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το φάσμα των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά έργα, αιολικά, υβριδικά, βιοενέργεια, ενώ καταγράφει παρουσία και στη θάλασσα με πλωτά φωτοβολταϊκά και υπεράκτια αιολικά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV