Νίκος
Καραγιάννης

Στους τρεις πυλώνες στους οποίους βασίζεται η πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα αναφέρθηκε ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο Athens Energy Forum 2017. Ο μεγάλος μετασχηματισμός που προωθείται, γίνεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, θα ωφεληθεί η οικονομία, σε συνδυασμό με ισχυρή κοινωνική μέριμνα και θα αποτελέσει προνομιακό τομέα προσέλκυσης επενδύσεων.

«Μέχρι το 2020 θα έχουμε μια διαφορετική αγορά ενέργειας στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σταθάκης. «Θέλουμε μια πιο ανταγωνιστική αγορά, φθηνότερη ενέργεια για τους καταναλωτές και ειδική μέριμνα για τα φτωχά νοικοκυριά, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην ενέργεια για όλους, διασυνοριακή συνεργασία, ασφάλεια και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και αλλαγή του ενεργειακού μίγματος, με αιχμή του δόρατος τις ΑΠΕ». Ειδικά για το τελευταίο, ο Υπουργός ανέφερε ότι ο στόχος για 30% ΑΠΕ θα έχει επιτευχθεί πολύ πριν από το 2030, με βάση το ρυθμό επενδύσεων που δρομολογούνται σήμερα.

Η στρατηγική που έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΝ έχει επίκεντρο μια ισχυρή ΔΕΗ, υπογράμμισε ο Υπουργός. Η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, γι αυτό και αποφασίσθηκε, αντί του μοντέλου που προϋπήρχε, μέσω του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ», να γίνει αποκλιμάκωση του μεριδίου της Επιχείρησης, μέσα από το μηχανισμό για τα ΝΟΜΕ.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή δημοπρασία ενέργειας, η επιτυχία της οποίας συνιστά απόδειξη, όπως είπε, ότι υπάρχει ανταγωνισμός και ενδιαφέρον, συνεπώς, αναμένεται να διευκολυνθεί η επέκταση των ιδιωτών στην αγορά και να δημιουργηθεί πιο ομαλό σύστημα μετάβασης στον επιδιωκόμενο στόχο. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το target model, που θα ισχύσει από 1/1/2018.

Εξάλλου, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που προωθείται από το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ενεργειακή κάλυψη της νησιωτικής Ελλάδας. «Θέτουμε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε τα νησιά να μεταβούν σε ένα σύστημα διασυνδεδεμένο, από το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν σήμερα». Η σύνδεση του ηπειρωτικού συστήματος με τις Κυκλάδες και την Κρήτη περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό αυτό.

Στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΕΝ συμπεριλαμβάνονται, ακόμη, η κατάθεση σχεδίου νόμου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων για τους υδρογονάνθρακες, με τη σύμβαση για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 να υπογράφεται άμεσα με την κοινοπραξία Total-ΕΛΠΕ, καθώς και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΕΔΕΥ, ώστε να επωφεληθεί από τα έσοδα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης. «Είμαστε στη μέση του Προγράμματος 2015-2018. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο ισχυρής προόδου. Στο τέλος της ημέρας, όλα κρίνονται από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Το 2016 καταγράφηκαν τρία θετικά πρόσημα, στο πεδίο της δημοσιονομικής σταθερότητας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Και το 2017 θα είναι έτος θετικής ανάκαμψης της οικονομίας, με ρυθμό 2,5-3%.

Συνεπώς, η συμφωνία έχει καλύψει τους βασικούς στόχους μέχρι στιγμής. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες με τους θεσμούς, προφανώς, η διαπραγμάτευση σήμερα εμπλέκει δύσκολα θέματα, που αφορούν στη μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος περίοδο.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μια συμφωνία-πλαίσιο με αυξημένες εγγυήσεις προς τους θεσμούς. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να περιλαμβάνει την προκαταβολική θεσμοθέτηση μέτρων έναντι του μέλλοντος, τα οποία ξεφεύγουν από το πλαίσιο μιας εύλογης συμφωνίας. Για μας, η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει, την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τι θα γίνει μετά το 2018 και το χρέος. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και σύντομα θα έχουμε συμφωνία χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV