Νίκος
Καραγιάννης

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκη.

Ο κος Σταθάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με την διασύνδεση του νησιού μέσω του μικρού υποθαλασσίου καλωδίου λέγοντας: 
 
«Είναι εν εξελίξει ο διαγωνισμός για την μικρή διασύνδεση. Την άλλη εβδομάδα θα υπάρχουν δεσμευτικές προσφορές. Άρα φιλοδοξούμε ότι η μικρή διασύνδεση η οποία είναι καθοριστική , θα καλύπτει ένα σημαντικό κενό από τα τέλη του 2020 και μετά». 

Ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε και στο επόμενο βήμα για την ενεργειακή διασύνδεση του νησιού μέσω του μεγάλου καλωδίου, λέγοντας πως «η μεγάλη διασύνδεση δρομολογείται τώρα, δηλαδή εκκρεμεί η οριστική απόφαση της ΡΑΕ τον Σεπτέμβριο, οπότε θα δρομολογηθεί και αυτή. Είναι ένα έργο όμως, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο και θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2022.

Στο ενδιάμεσο διάστημα από το 2020 έως το 2022, το ισοζύγιο το οποίο έχουμε υπολογίσει με βάση τις μελέτες της ΡΑΕ, δείχνει ένα μικρό έλλειμμα, το οποίο θα αντιμετωπισθεί με σταδιακή απόσυρση των μονάδων και όχι κλείσιμο όλων των μονάδων που υπάρχουν στην Κρήτη το 2020.

Θα υπάρξει μια σταδιακή χρήση των μονάδων που είναι νεώτερες και περιβαλλοντικά πιο συμβατές».

Η «μικρή» διασύνδεση

Το κόστος του έργου της λεγόμενης «μικρής» διασύνδεσης ανέρχεται σε 384,53 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 310,10 εκατ.) και Φορέας Υλοποίησης είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.

Το καλώδιο θα ξεκινά από την Νεάπολη Βοιών και θα καταλήγει στα Νωπήγεια Χανίων. Το αντικείμενο του τμήματος Β’ περιλαμβάνει ακόμη την προμήθεια, εγκατάσταση, καθώς και δεκαετή (10 έτη) εγγύηση καλής λειτουργίας, καθώς και ισόχρονη δεκαετή (10 έτη) τεχνική υποστήριξη για όλα τα εγκατεστημένα καλώδια ενός πλήρους συστήματος DTS (Distributed Temperature Sensing) και DCR (Dynamic Cable Rating).

Το έργο της «μικρής» διασύνδεσης είναι αναμφίβολα στρατηγικής σημασίας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στη μεγαλόνησο αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα υψηλό μιας και οι τοπικοί σταθμοί χρησιμοποιούν πετρέλαιο και μαζούτ, καύσιμα τα οποία επιβαρύνουν τους καταναλωτές όλης της χώρας με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι όμως η «μικρή» διασύνδεση Κρήτης και από τεχνικής άποψης καθώς σε αυτή θα χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, με μήκος 176 χλμ., «σπάζοντας» το ρεκόρ από το δεύτερο, σε μήκος, αντίστοιχο καλώδιο κατά 33 ολόκληρα χλμ. (143 χλμ.).

Η «μεγάλη» διασύνδεση

Η λεγόμενη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική περιλαμβάνει υποβρύχιο καλώδιο, μήκους 380 χλμ. συνεχούς ρεύματος (2×350 MW).

Η ταχεία υλοποίηση του έργου κρίνεται ως ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια τροφοδοσίας της Κρήτης ήδη από τις αρχές του 2020, με δεδομένο ότι οι ώρες λειτουργίας για πλήθος συμβατικών μονάδων του νησιού θα μειωθούν δραστικά μετά το 2019 λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που επιτάσσει την δρομολόγηση της διασύνδεσης είναι και η αδιαμφισβήτητα υψηλή οικονομική αξία του έργου, με δεδομένο ότι το κόστος της «μεγάλης διασύνδεσης» υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ και ο χρόνος απόσβεσης εκτιμάται σε βάθος 20ετίας, από τις χρεώσεις χρήσης συστήματος που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές.

 

ypodomes.com (με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV