Η Κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση των επενδύσεων, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας και η έξοδος από την κρίση εξ ορισμού ταυτίζεται με την ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων. Τα στοιχεία του 2017 απαντούν σε όσους έχουν αμφιβολίες για τη δυναμική των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, που δείχνουν την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών στην χώρα και είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που αναζητούν να μετατραπούν τα κόμματά τους σε γραφεία επενδύσεων, όπως ο κ. Μητσοτάκης.
Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή της ΕΡΤ «Καλοκαιρινή ενημέρωση». Όπως είπε ο ίδιος, υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, ο τουρισμός, με την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στην Αθήνα. Εξίσου ισχυρός δείκτης για το πώς κινούνται οι επενδύσεις είναι και η έκδοση ομολογιακών δανείων από βιομηχανίες, με πολύ καλό επιτόκιο, για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων τους.
«Η Κυβέρνηση με τον αναπτυξιακό νόμο δίνει το στίγμα της», τόνισε ο κ. Σταθάκης, «δείχνει ποιες κατηγορίες επενδύσεων θέλει να ενισχύσει. Ο προηγούμενοι αναπτυξιακοί χρηματοδοτούσαν κυρίως μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και αιολικά πάρκα, ενώ ο νέος ενισχύει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παραγωγικές επενδύσεις και καινοτομία. Είναι σαφής η αλλαγή προσανατολισμού».
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις ο Υπουργός ανέφερε και τα εξής:
Για τη ΔΕΗ. Η Συμφωνία για την παραχώρηση ενός μέρους του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι πολύ σαφής. Δεν περιλαμβάνει πώληση υδροηλεκτρικών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει αυτό. Η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του.
Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο και τις ΥΚΩ. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο, με τις νέες κλίμακες που καθιερώνει, θα γίνει πιο κοινωνικό, θα διασφαλίζει, δηλαδή, περισσότερα οφέλη σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Οι πολύ φτωχοί θα έχουν φθηνό ρεύμα, σχεδόν δωρεάν. Εισάγονται, επίσης, εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ, που είναι πιο αντικειμενικά. Για την περίπτωση απένταξης από το ΚΟΤ λόγω αυξημένης κατανάλωσης, προβλέπεται ένα ποσοστό ασφαλείας κατανάλωσης, ώστε να αποτρέπεται κάτι τέτοιο. Για τις ΥΚΩ, το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού ήταν ανορθολογικό και άδικο. Η ΡΑΕ προτείνει ένα τρόπο τιμολόγησης πολύ πιο ομαλό. Και για τα δύο αυτά ζητήματα, ΚΟΤ και ΥΚΩ, θα ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις.
Για αυξήσεις στα τιμολόγια. Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι χρεώσεις για ΥΚΩ παλαιότερων ετών θα ανακτηθούν σε βάθος πενταετίας, μέχρι το 2022. Πρόθεση μας είναι να αποπληρωθεί το χρέος των ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ, αλλά με τρόπο που δεν θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Για το σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον. Για πρώτη φορά εισάγονται ισχυρά κοινωνικά κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους των προστίμων για τα αυθαίρετα, ώστε να μπορούν ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα να ενταχθούν στο νόμο. Η διαφορά ανάμεσα στο σημερινό σχέδιο νόμου και τα προηγούμενα νομοσχέδια έγκειται στο τι κάνουμε εμείς με όλα τα θέματα που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή αυθαιρέτων. Αυθαίρετα θα παράγονται όσο δεν ξέρουμε ποια είναι τα δάση, δεν έχουμε Κτηματολόγιο, δεν έχουμε πολεοδομικό σχεδιασμό για το σύνολο της χώρας.
Η κυβέρνηση έχει επιδείξει αποφασιστικότητα για να απαντήσει και στα τρία αυτά ζητήματα. Είναι η πρώτη Κυβέρνηση που αναρτά δασικούς χάρτες και οριοθετεί οριστικά και αμετάκλητα τα δάση. Οι δασικοί χάρτες οριστικοποιούν το Κτηματολόγιο. Εμείς ψηφήσαμε το νόμο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, άρα οι Δήμοι της χώρας καλούνται να φτιάξουν καθολικούς πολεοδομικούς σχεδιασμούς. Συνεπώς, δημιουργούνται όλα τα κρίσιμα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την αιτία του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης.
Για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός. Αποφασίσαμε να πάμε σε διαιτησία, για να σταματήσει η διελκυστίνδα που υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Έχουμε μία σύμβαση η οποία πρέπει να αποσαφηνίσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις και των δύο πλευρών. Η διαιτησία θα ξεκινήσει άμεσα, στις 15 Σεπτεμβρίου, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, και θα έχει τρίμηνη διάρκεια.
Για τον ΔΕΣΦΑ. Θέλουμε ανταγωνισμό κι αυτό επιτεύχθηκε από το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ. Προσδοκούμε ένα τίμημα που να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της εταιρείας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε κι αυτό.
Για τους υδρογονάνθρακες. Οι προηγούμενοι διαγωνισμοί είχαν μικρό ενδιαφέρον, είχαν προκηρυχθεί 20 θαλάσσια οικόπεδα και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο για 3. Η διαφορά τώρα είναι η αλλαγή κλίμακας, έρχονται πολύ μεγάλες εταιρείες πλέον και προκρίνουν νέα οικόπεδα που δεν υπήρχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό. Εμείς ως Κυβέρνηση ανταποκριθήκαμε άμεσα, προκηρύξαμε την παραχώρηση τριών νέων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη και σε αυτή τη φάση αναμένουμε τη δημοσίευση των διαγωνισμών στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα τέλη Σεπτεμβρίου, για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας