Νίκος
Καραγιάννης

Τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται για την προώθηση μεγάλων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, αλλά και το σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή, υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist.

«Στην περσινή μας συνάντηση σε αυτό εδώ το Forum είχα αναφερθεί στη σημασία της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και στη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει, σε κάθε ευκαιρία, τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Νομίζω ότι οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και η συμφωνία που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα με την FYROM έρχονται να επιβεβαιώσουν εκείνες τις θέσεις», τόνισε ο Υπουργός.

«Ο χώρος το Βαλκανίων θα αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνατότητες που ανοίγονται με την προώθηση μεγάλων επενδύσεων και στον ενεργειακό τομέα».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σημείωσε ότι αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας και «όλες πλέον οι χώρες κινούμαστε προς μια ενιαία κατεύθυνση στα ενεργειακά, που είναι λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη», βάσει της «Συμφωνίας του Παρισιού» και τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου μια σειρά χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, υποστηρίζουν την επίτευξης φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων για το 2030.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών διαφάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεση αυτή για αυξημένο στόχο, στο 32%, τόσο για το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο που δεσμεύει την ενεργειακή στρατηγική προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Για την Ελλάδα οι παραπάνω στόχοι συνεπάγονται σημαντική αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, επισήμανε ο κ. Σταθάκης ώστε:

α) το μερίδιο των ΑΠΕ να αυξηθεί,

β) το μερίδιο του λιγνίτη να σταθεροποιηθεί μειώνοντας σταδιακά το ειδικό του βάρος και

γ) το φυσικό αέριο να παίξει πιο διευρυμένο ρόλο για λόγους ασφάλειας και σταθερότητας.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ είπε ο Υπουργός, ενώ στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Υπό αυτό το πρίσμα η Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα καταρτίζει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με τους δυο βασικούς άξονες, της ενίσχυσης των ΑΠΕ και της ενεργειακής απόδοσης, στο επίκεντρο.

Επιπλέον στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τα βήματα που γίνονται με την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ και το νέο θεσμικό πλαίσιο που αλλάζει το μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ μέσω ανταγωνιστικών διαγωνισμών σε τιμές που πλησιάζουν το κόστος των συμβατικών καυσίμων. Σε λίγες ημέρες, σημείωσε, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί με το ενδιαφέρον των επενδυτών να αναμένεται αυξημένο. Συνολικά την προσεχή τριετία θα προκηρυχθούν έργα ΑΠΕ ισχύος 2.600 MW, που αφορούν σε επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ.

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον κοινό βηματισμό με την Ευρώπη στο θεσμικό πλαίσιο, το target model της ΕΕ, το οποίο εναρμονίζει τον τρόπο λειτουργίας των αγορών ενέργειας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από λίγο καιρό το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που θα ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα το 2019. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που περιλαμβάνουν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και τη διαμόρφωση ενός καθαρού τοπίου.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε «διατηρήσαμε τη βασική αρχή της ενεργειακής πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης αυτό συνέβη και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ και στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, με τις υποδομές να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο και τα εμπορικά τμήματα να προχωρούν σε αποκρατικοποιήσεις μέσα σε αυτό το καθαρό θεσμικό πλαίσιο».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των ενεργειακών διασυνδέσεων τόσο στο φυσικό αέριο (π.χ. αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB, EastMed), όσο και στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο σταδιακά όλες οι αγορές της περιοχής να συνδεθούν μεταξύ τους. Στάθηκε, επίσης, στην επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στο εσωτερικό και στη μεγάλη σημασία της διασύνδεσης των νησιών (Κυκλάδων και Κρήτης) με το ηπειρωτικό σύστημα, οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά που τελικά δεν θα συνδεθούν, ανέδειξε τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που προωθούνται, ώστε να αποτελέσουν μοντέλα μετάβασης σε αυτόνομα ενεργειακά συστήματα καθαρής μορφής ενέργειας, σε συνεργασία με την Κομισιόν και με ενδιαφέρον από το χώρο των επιχειρήσεων.

Τέλος ο κ. Σταθάκης τόνισε πως η περιβαλλοντική κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, καθώς ο κόσμος θα κινηθεί προς μια κατεύθυνση. Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο τμήμα αυτής της διαδικασίας και ο ενεργειακός τομέας ένα προνομιακό πεδίο προσέλκυσης επενδύσεων που θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα από την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας