Connect with us

Επικαιρότητα

Σταθάκης: Διαρκής εμπλουτισμός του φάσματος των διαδικασιών που καλύπτει το Taxis

Δημοσιεύθηκε

στις

Η προώθηση της χρήσης σύγχρονων εφαρμογών στις λειτουργίες του Δημοσίου και ευρύτερα στην οργάνωση της οικονομίας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χτες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε πρόταση του ΤΕΕ για τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη «OneCLICK Land Information System», ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις Γεωχωρικές Θεσμικές Γραμμές για μια ενιαία Αδειοδότηση και θα είναι προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες.

Ο Υπουργός εμφανίστηκε θετικός να αναλάβουν δραστηριότητες ψηφιοποίησης φορείς πέραν της δημόσιας διοίκησης, πλην όμως υπογράμμισε δύο σημαντικούς περιορισμούς: την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και θεσμικά όρια, όπως η αδυναμία έκδοσης κανονιστικών πράξεων από τους φορείς αυτούς.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε σημαντικές δραστηριότητες που πλέον έχουν πάρει «ηλεκτρονική μορφή», όπως είπε χαρακτηριστικά, και στάθηκε στις «…υπηρεσίες Taxis που διαρκώς εμπλουτίζονται και καλύπτουν ευρύτερο φάσμα διαδικασιών, την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, για τη ρύθμιση οφειλών, την ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα και την προσπάθεια που γίνεται για να υπάρξουν διασυνδέσεις ανάμεσα σε όλες αυτές τις πλατφόρμες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα «Εξοικονομω κατ΄οίκον ΙΙ»: «Από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε η λειτουργία του, την περασμένη Δευτέρα, μέσα σε τρεις ημέρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται. Συγκεκριμένα πάνω από 20.000 νοικοκυριά μπήκαν στην πλατφόρμα, περίπου 12.000 αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί.

Έχει απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού, 172 εκατ. ευρώ, το οποίο προσαυξήσαμε κατά 20% λόγω της αυξημένης ζήτησης. Στο αντίστοιχο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 1» που λειτουργούσε με… το χέρι, είχαν χρειαστεί 18 μήνες για να δεσμευτεί το αντίστοιχο ποσό. Το νέο σύστημα αποδείχθηκε ταχύτερο, αποτελεσματικότερο, διαφανές, ακυρώνοντας κάθε πιθανότητα επιλογής με αδιαφανή μέσα. Επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε με ορθολογικό τρόπο όλα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί» είπε ο Υπουργός.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το Κτηματολόγιο ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που προωθείται με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών. «Στον ηλεκτρονικό χάρτη της Επικράτειας σύντομα θα προστεθούν τα εμπράγματα δικαιώματα του κάθε ενός σημείου. Έτσι ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και ο εμπλουτισμός των υπηρεσιών «e-πολεοδομία 3» όπου κάθε δήμος αποτυπώνει την πολεοδομική του κατάσταση».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός τόνισε: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλαβε την οργάνωση όλων των διαθέσιμων δεδομένων, τόσο για τη χωροταξία όσο και τα γεωφυσικά δεδομένα, υπό το καθεστώς μιας ειδικής γραμματείας που ιδρύθηκε με αποκλειστικό αντικείμενο την αξιοποίηση των ψηφιακών δεδομένων, όλων των κατηγοριών. Είναι ενδιαφέρον και εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι στην ιδέα μιας εθνικής στρατηγικής σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες».

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα