«Εντός του επόμενου μήνα θα νομοθετήσουμε την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των χρεώσεων Υ.Κ.Ω., ώστε να γίνουν πιο ομαλές. Ακόμη, προχωράμε άμεσα σε αλλαγές ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο με στόχο να ενισχύσουμε σημαντικά τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία θα λάβουν σημαντικές εκπτώσεις, καθώς και να διορθώσουμε τυχόν αδικίες, μέσω της προσθήκης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ένταξης», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», σήμερα το πρωί.
Αναλυτικότερα αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα:
Στον τρόπο τιμολόγησης του ρεύματος
Ο τρόπος με τον οποίο τιμολογείτο το ρεύμα είχε τη μορφή μιας σκάλας με απότομα σκαλοπάτια, όπου εντοπίσαμε ειδικά τον προηγούμενο χειμώνα, καθώς λόγω της αυξημένης κατανάλωσης υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια. Ακόμη και μία οριακή αύξηση της τάξεως του 5 ή του 10%, σε ένα νοικοκυριό άλλαζε την κλίμακα χρέωσης. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τον πάγιο αυτό τρόπο τιμολόγησης και να τον καταστήσει πιο ομαλό. Έχουμε λάβει την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και θα νομοθετήσουμε την αλλαγή των χρεώσεων Υ.Κ.Ω. εντός του επόμενου μήνα. Ακόμη, οι χρεώσεις Υ.Κ.Ω. θα μειωθούν σταδιακά μόλις αρχίσουν οι διασυνδέσεις των νησιών.
Έχουμε ξεκινήσει τη διασύνδεση των Κυκλάδων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων. Στη συνέχεια ακολουθούν οι δύο διασυνδέσεις της Κρήτης το 2020 και το 2023. Άρα εμείς προσδοκούμε ότι μετά το 2020 οι χρεώσεις Υ.Κ.Ω. θα μειωθούν στο μισό και από τα 700 εκατ. θα μετακινηθεί στα 350 εκατ. Τέλος, μετά το 2023 δεν θα υπάρχουν πλέον χρεώσεις Υ.Κ.Ω., θα έχουν μηδενιστεί.
Στο εάν είναι μνημονιακή δέσμευση η μεταφορά καταναλωτών της Δ.Ε.Η. σε ιδιώτες
Δεν ισχύει αυτό. Μνημονική δέσμευση είναι μόνο η μείωση του μεριδίου της Δ.Ε.Η. στη λιανική αγορά, η οποία γίνεται μέσω των ΝΟΜΕ. Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2018, θα πρέπει να βρεθεί ένας νέος μηχανισμός για τη μείωση του μεριδίου της. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο τελικό πόρισμα για αυτό το σχέδιο από τη Δ.Ε.Η. Είναι μια πρόωρη συζήτηση που δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη.
Στη διαπραγμάτευση για την αποεπένδυση των μονάδων της Δ.Ε.Η.
Είναι κατηγορηματικό το όχι για τα υδροηλεκτρικά. Τα ζητήματα που τίθενται είναι πρώτον, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, όπου επιτάσσεται να γίνει πιο ανταγωνιστική και συνεπώς θα μειωθεί το μερίδιο της Δ.Ε.Η. στη λιανική αγορά. Δεύτερο, αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ παράγει το 50% της ενέργειας και η υπόλοιπη παραγωγή καλύπτεται από Α.Π.Ε. και φυσικό αέριο που παράγεται από ιδιώτες. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την μονοπωλιακή πρόσβαση της Δ.Ε.Η. στο λιγνίτη είναι οριστική και άρα πρέπει να παραχωρηθεί το 40% του λιγνιτικού δυναμικού σε τρίτους. Τρίτον, αυτή τη στιγμή αλλάζει η ενεργειακή αγορά και το ενεργειακό μείγμα, καθώς εισάγουμε την τομή των Ενεργειακών Κοινοτήτων, μέσω των οποίων δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να παράγουν οι ίδιοι ενέργεια και να δημιουργήσουν μία νέα δυναμική για την αγορά.
Στο ρόλο της Δ.Ε.Η.
Αυτή τη στιγμή διανύουμε μία μεταβατική περίοδο, όπου περνάμε από το μονοπώλιο της Δ.Ε.Η. σε ένα διαφορετικό σύστημα. Παρόλα αυτά η Δ.Ε.Η. θα παραμείνει ο κεντρικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και θα διατηρήσει το 50%, ακόμη και μετά από αυτή τη μετάβαση. Παράλληλα, βιώνουμε ένα μεγάλο μετασχηματισμό στον τομέα της ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του του λιγνιτικού μεριδίου και την αύξηση των Α.Π.Ε.
Στο κοινωνικό μέρισμα και τις οφειλές προς τους ιδιώτες
Πρόθεση μας είναι να υπάρξει ένα ισχυρό κοινωνικό πακέτο, το οποίο και θα δοθεί στο τέλος του χρόνου. Οι οφειλές προς τους ιδιώτες έχει αποκλιμακωθεί, καθώς που από εκεί που προσέγγιζαν κατά μέσο όρο 7 δισ το 2012, το 2013, 2014, 2015 κτλ, τώρα αγγίζουν τα τρία δισ. και κινούνται πολύ χαμηλότερα. Είχαμε κάποιες δεσμεύσεις που ήταν σε συνάρτηση με τις δόσεις την προηγούμενης συμφωνίας της δεύτερης αξιολόγησης. Επιμένω ότι στο τέλος του χρόνου, θα έχουμε ένα ισχυρό κοινωνικό πακέτο με πολλά μέτρα και πιο σύνθετο από πέρυσι. Υπάρχει μια δεδομένη πορεία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που αποτελεί τη δέσμευσή μας. Για πλεόνασμα, πάνω από τους στόχους, υπάρχει μία διαδικασία, μία συζήτηση για το πώς θα κατανεμηθεί αυτό. Έγινε πέρυσι, θα γίνει και φέτος με ένα συντεταγμένο τρόπο.
Στη συνάντηση με τον Τραμπ
Η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αυτό μας δημιουργεί δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε. Το ταξίδι στην Αμερική, ουσιαστικά επικυρώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή οικονομικά, αμυντικά, γεωπολιτικά, και μόνο καλό μπορεί να προκύψει από αυτό. Το φάσμα των θεμάτων που συζητήθηκαν περιελάμβανε το χρέος, τις επενδύσεις, τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, που συνεπάγεται πολλά έργα υποδομών με τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία.
Αναπόφευκτα περιελάμβανε και θέματα άμυνας, όπου η αναβάθμιση των εξοπλισμών που έχουμε και ειδικότερα των F- 16, θα είναι 2,6 δισ αλλά στην ουσία θα κοστίσει μόνο 1,1 δισ για την Ελλάδα, καθώς τα υπόλοιπα θα καλυφθούν έναντι αντισταθμιστικών οφειλών για την Ελλάδα. Έχουμε μειώσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα θα μείνει έκθετη.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας