Νίκος
Καραγιάννης

Με βελτιωμένες συχνότητες λειτουργεί η γραμμή 1 του Μετρό το τελευταίο διάστημα. Αιτία, όπως αναφέρει ο Χάρης Δαμάσκος, προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ στο ypodomes.com, είναι πως καθημερινά στη γραμμή Πειραιάς-Κηφισιά είναι πως κυκλοφορούν 18-19 τρένα, έναντι 15. Όπως σημειώνει οι συχνότητες διαμορφώνονται πλέον σε επίπεδο 6-7 λεπτών στις ώρες αιχμής. Αυτό επαναφέρει ουσιαστικά τους συρμούς στους προβλεπόμενους για τη γραμμή 1 χρόνους.

Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει η προσθήκη των συρμών πρώτης γενιάς των γραμμών 2 και 3 του Μετρό. Σε σχέση με τους συρμούς πλεόν κυκλοφορούν τρεις συρμοί οι οποίοι συνδράμουν τις ώρες αιχμής βοηθώντας στη βελτίωση των επιδόσεων της γραμμής. Οι συρμοί που εντάχθηκαν σταδιακά από το περασμένο Φθινόπωρο άλλαξαν και την εικόνα της γραμμής 1 στην οποία οι επιβάτες είχαν “εκπαιδευτεί” σε συρμούς γεμάτους γκράφιτι εσωτερικά και εξωτερικά.

Σε εξέλιξη όμως είναι και η προσπάθεια επαναλειτουργίας των συρμών 11ης σειράς από την ΣΤΑΣΥ. Σε σχέση με τις επισκευές τους, όπως αναφέρει ο κ.Δαμάσκος, υπάρχει κάποια αναμονή λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε ανταλλακτικά. Εκτίμηση είναι πως το επόμενο διάστημα θα μπορέσουν να φτάσουν στο αμαξοστάσιο και να ξεκινήσει η επισκευή των συρμών. Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι το επόμενο τρίμηνο να έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον συρμοί και μέχρι το τέλος του έτους συνολικά να έχουν φτάσει τους επτά.

Από τη στιγμή που ο αριθμός των συρμών θα έχει φτάσει τους 22 η καθημερινή λειτουργία θα γίνεται πιο εύρυθμα και με το κατάλληλα backup συρμών. Μαζί με τους “γαλλικούς” συρμούς των γραμμών 2 και 3 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη πυροσβεστική παρέμβαση.

Ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των συρμών

Σε σχέση με τον διαγωνισμό των συρμών, ο επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ αναφέρει ότι τρέχει η διαγωνιστική διαδικασία και στόχος είναι μέχρι το τέλος της Άνοιξης να μπορέσει να ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος του έργου. Να θυμίσουμε πως το έργο διεκδικούν οι Alstom και CAF.

Στη συνέχεια εφόσον δεν προκύψουν ενστάσεις η σύμβαση θα μπορέσει να υπογραφεί μέσα στο Φθινόπωρο και τα έργα να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Είναι η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για την ανάταξη του στόλου και ιδιαίτερα συρμών που έχουν κλείσει πάνω από 35 χρόνια λειτουργίας.

Συνολικά η προκήρυξη περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αναβάθμιση 14 συρμών, 8ης σειράς. Στόχος είναι να μπορέσουν να ενταχθούν στο λειτουργικό στόλο για 25 χρόνια από τότε που θα ολοκληρωθεί η ανακαίνιση τους. Συνολικά απαιτείται χρόνος 34 μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, με τους συρμούς να παραδίδονται σταδιακά προς χρήση στη ΣΤΑΣΥ.

Ο πρώτος ανακαινισμένος συρμός θα παραδοθεί στους 19 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, άλλους 4 στους 25 μήνες, 5 ακόμη στους 30 μήνες και τους εναπομείναντες 4 στους 34 μήνες. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Ενδεικτικά, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την αντικατάσταση παραθύρων, καθισμάτων, συντήρηση του συστήματος κλιματισμού, τοποθέτηση νέου δαπέδου και πλευρικών τοιχωμάτων, εγκατάσταση φωτισμού LED, νέου κλειστού κυκλώματος καμερών και οθονών πληροφόρησης κοινού.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn