Πλαίσιο συναίνεσης και συμφωνίας, μεταξύ Κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ΤΕΕ για την αναγκαιότητα προώθησης των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων στη χώρα διαμορφώθηκε κατά την παρουσίαση της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας του ΤΕΕ για τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές, με τίτλο: «ONEclickLIS – μια εθνική μεταρρύθμιση για το αύριο της χώρας».
Πρωτοβουλία του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, που έθεσε υπό την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την ειδική εκδήλωση του ΤΕΕ, που πραγματοποιήθηκε με ομιλητές τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Μαρτίου 2018 στην Παλαιά Βουλή.
Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης να ενταχθεί σε μία ενιαία εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Η αναπτυξιακή πρόταση του Προέδρου του ΤΕΕ έτυχε κοινής αποδοχής τόσο από την πλευρά των αρμοδίων Υπουργών της Κυβέρνησης, όσο και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς όλων των ομιλητών.
Το πλαίσιο της συναίνεσης για τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο την πρόταση του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη αναδείχθηκε από την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεωργίου Σταθάκης , ο οποίος δήλωσε: «Η προώθηση της χρήσης σύγχρονων εφαρμογών στις λειτουργίες του Δημοσίου και ευρύτερα στην οργάνωση της οικονομίας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε στην ομιλία του «…πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του ΤΕΕ και ένα συμβολικό άλμα στο μέλλον, που θα καταδείξει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τις της χώρα μας δεν συνδέονται κατ’ ανάγκην με τις μειώσεις συντάξεων ή την αύξηση των φόρων ή άλλες δημοσιονομικού τύπου παρεμβάσεις».
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και η ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία αποτελεί πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο ασχέτως της διαφορετικής φιλοσοφίας που μπορεί κάποιος να έχει για την ίδια την ανάπτυξη. »
Στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης του ΤΕΕ πραγματοποιήθηκε επίσης ανοιχτή διαλογική συζήτηση με συνομιλητές τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινού. Στην διάρκεια της διαλογικής συζήτησης επισφραγίστηκε το πλαίσιο συνεννόησης και συμφωνίας Κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ΤΕΕ τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη που προτείνει το ΤΕΕ και τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα. Ταυτοχρόνως από τους κκ Σ. Φαμέλλο και Γ Στασινό εξειδικεύτηκε το πλαίσιο συνεργασίας με νέες συγκεκριμένες αναπτυξιακές δραστηριότητες, που συμφωνήθηκε δημόσια μεταξύ τους να αναπτύξουν από κοινού το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ.
Συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος προχώρησε σε πρόταση συνεργασίας, η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, να αναλάβει το ΤΕΕ πρωτοβουλίες και να προετοιμάσει προτάσεις για την υλοποίηση του κομβικού έργου της Ηλεκτρονικής Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.
Ακόμα ο κ. Φάμελλος συμπεριέλαβε στην πρόταση νέας συνεργασίας προς το ΤΕΕ, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεδομένων στο πλαίσιο των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει το ΤΕΕ στην ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ΥΠΕΝ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, για την υλοποίηση των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων όπως επίσης ότι προωθεί το έργο και έχει και προτάσεις για την χρηματοδότηση του. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ από την πλευρά του έθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και ανέλαβε δημόσια δέσμευση εντός εξαμήνου το ΤΕΕ να διαμορφώσει ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων προς το ΥΠΕΝ για την Ηλεκτρονική Περιβαλλοντική Αδειοδότηση και τα ψηφιακά Τοπικά Χωρικά Σχέδια.
Γιώργος Στασινός: Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης βασικό εργαλείο για την υλοποίηση εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας την αναπτυξιακή πρόταση του ΤΕΕ για τον νέο ενιαίο ψηφιακό χάρτη τόνισε ότι:
«Αυτή τη μεταρρύθμιση ουσιαστικά τη θέλει ο κάθε πολίτης που ταλαιπωρείται στις υπηρεσίες. Τη θέλει η αγορά που δυσκολεύεται να αδειοδοτήσει μια επένδυση. Τη χρειάζεται στην πραγματικότητα η πατρίδα. Μπορεί να αποτελέσει μια μεταρρύθμιση κοινό τόπο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις δείχνοντας και στους πολίτες ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει η ωριμότητα του πολιτικού προσωπικού για κοινή πορεία και συνεννόηση. Μπορεί επιτέλους να είναι μια εθνική πρωτοβουλία και να μην είναι μια μνημονιακή υποχρέωση όπως έχουμε συνηθίσει. Μπορεί, τέλος, να είναι μια πρωτοβουλία που θα περιλαμβάνεται ως ένα σύγχρονο και βασικό εργαλείο για την υλοποίηση ενός ζητήματος που συζητάμε σήμερα της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής».
Ο ψηφιακός χάρτης που προτείνει το ΤΕΕ και ονομάζεται «ONEclickLIS», θα είναι κοινός για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και για τους πολίτες, και θα περιέχει όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης. Στόχος του «ONEclickLIS», είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από τον υπολογιστή του, να πάρει λοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται ή όχι, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που θέλει. Η μεταρρύθμιση αυτή που προτείνει το ΤΕΕ, όπως τόνισε ο Γιώργος Στασινός, «ίσως είναι σημαντικότερη και από τις ασφαλιστικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αφού θα βοηθήσει να «ξεκολλήσουν» επενδύσεις ετών και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη».
Ο Γιώργος Στασινός περιέγραψε την χρονοβόρα και παράλογη διαδικασία που απαιτείται σήμερα για να εκδοθεί μια άδεια δόμησης είτε είναι για μια απλή κατοικία ή για μια ξενοδοχειακή επένδυση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ θα χρειαστεί κάποιος για μια άδεια δόμηση να αποταθεί σε ένα πλήθος δημόσιων υπηρεσιών, που δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα όλη αυτή η διαδικασία να χρειαστεί από 5 έως 30 μήνες. Όλα αυτά όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, έχουν σαν αποτέλεσμα την διόγκωση της γραφειοκρατίας, την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς, και έτσι πολλοί επενδυτές είτε εγκαταλείπουν την προσπάθεια τους είτε αποθαρρύνονται και αποφασίζουν να επενδύσουν σε άλλες χώρες.
«Οι συνέπειες είναι οι γνωστές στην γραφειοκρατία, το μεγάλο κόστος, η διαφθορά, άνιση μεταχείριση, ταλαιπωρία. Και στο τέλος, απλά δεν γίνεται η επένδυση» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και σημείωσε ότι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης που προτείνει το ΤΕΕ εάν ξεκινήσει σήμερα θα μπορεί να είναι έτοιμος το 2020, καλύπτοντας σε ποσοστό το 70 έως 80% των δεδομένων. Σημείωσε επίσης ότι ο ψηφιακός χάρτης διαρκώς θα επικαιροποιείται και θα συμπληρώνεται, ενώ προχωρούν με προοπτική να ολοκληρωθούν την επόμενη τριετία το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, καθώς επίσης εντός του 2018 προβλέπεται να παραδοθεί το αρχαιολογικό κτηματολόγιο.
Ο Γ. Στασινός επισήμανε ιδιαίτερα ότι σήμερα λειτουργούν 12 ψηφιακά συστήματα τα οποία έχουν κοστίσει πάνω από 1 δις ευρώ, χωρίς να συνδέονται μεταξύ τους. Πράγμα που θα επιτύχει ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, που προτείνει το ΤΕΕ, ο οποίος μπορεί αν υλοποιηθεί με εύλογο κόστος της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ και να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οφέλη για το δημόσιο, τους πολίτες και τους επενδυτές.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε επίσης ότι το ενδιαφέρον του επιμελητηρίου είναι ναι γίνει το έργο και δεν τον ενδιαφέρει αν θα το αναλάβει το ΤΕΕ, αρκεί αυτό να γίνει από κάποιον. Όμως όπως τόνισε το ΤΕΕ έχει την τεχνογνωσία για να το κάνει καλύτερα από τον καθένα και με κόστος ελεγχόμενο.
Για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη θα χρειαστεί αρχικά πολιτική βούληση τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Στην συνέχεια είπε ότι θα πρέπει να γίνει σύνταξη των προδιαγραφών του έργου από το ΤΕΕ. Η χρηματοδότηση του έργου μπορεί να γίνει με ένταξη του στο ΕΣΠΑ, ενώ μπορούν να αναζητηθούν και συγχρηματοδοτούμενοι πόροι. Στην συνέχεια θα πρέπει να εκδοθούν εγκύκλιοι από το αρμόδια υπουργεία για την αναγκαία συνεργασία με το ΤΕΕ.
«Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία σαν Τεχνικό Επιμελητήριο ώστε με πρακτικό, σύγχρονο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο να λυθούν χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας τόσο εμείς οι μηχανικοί όσο και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Ταυτοχρόνως, εξαίροντας την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Γιώργος Στασινός τόνισε:
«Σε αυτή την προσπάθεια θεωρούμε ότι θα βρούμε συμπαραστάτες, εκτός από όλους τους πολίτες της χώρας που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, όλους τους ανθρώπους της αγοράς, αλλά θεωρούμε και το πολιτικό σύστημα και όλους τους ανθρώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου και όλου του πολιτικού συστήματος ότι θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να γίνει μία τέτοια μεταρρύθμιση η οποία, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι σημαντικότερη ακόμα και από μία φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση διότι θα ξεκολλήσει το θέμα των επενδύσεων για τις οποίες όλοι μιλάμε».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας