Νίκος
Καραγιάννης

«Αναβαθμίζουμε τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης του ΤΕΕ, με νέες καινοτόμες υπηρεσίες και δυναμικές συνεργασίες, που στόχο έχουν να γίνουν πόλος έλξης και να προσφέρουν σύγχρονες και χρήσιμες υπηρεσίες για το επιστημονικό και επαγγελματικό έργο των μηχανικών». Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, απευθύνοντας χαιρετισμό στη σεμνή τελετή τριπλών εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου 2019 στα γραφεία της Βιβλιοθήκης του ΤΕΕ (Λέκκα 23-25) στο κέντρο της Αθήνας, σηματοδοτώντας την έναρξη λειτουργίας των τριών νέων δραστηριοτήτων, που θέτει σε εφαρμογή το ΤΕΕ, οι οποίες είναι:

– Η δορυφορική εστία τεχνολογικής πληροφόρησης, ως τμήμα του ευρύτερου δικτύου των PATLIB (PATent LIBraries – Patent information centers) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EPO και του ΟΒΙ, μία νέα υπηρεσία καινοτομίας στο κέντρο της Αθήνας, αναπτύσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας , που θεμελιώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), με στόχο τη διευκόλυνση των μηχανικών να αναπτύξουν και να κατοχυρώσουν την εφευρετική τους δραστηριότητα.

– Το «Αναγνωστήριο Πραγμάτων στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ» για την ανάπτυξη της Καινοτομίας. Μια ακόμη νέα υπηρεσία που προσφέρει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία κατά την εκπαιδευτική διαδικασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, που αφορά ένα εξοπλισμένο Fab Lab που δημιουργήθηκε από το ΤΕΕ σε συνεργασία με το FAB LAB ATHENS, που είναι μέρος του παγκόσμιου δικτύου των Fab Labs και έχει στόχο την βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη, την διάχυση και διάδοση τεχνολογιών ψηφιακής παραγωγής και κατασκευής, μέσα από την λειτουργική, εκπαιδευτική, τεχνική και μελετητική υποστήριξη.

– Η Έκθεση Αφίσας, με θέμα: «ο 20ος αιώνας μέσα από τις διαφημίσεις στα περιοδικά του ΤΕΕ», που ετοίμασαν και παρουσιάζουν οι υπηρεσίες του το ΤΕΕ, με δωρεάν είσοδο το διάστημα από 16 έως 31 Ιανουαρίου 2019 στο χώρο της Βιβλιοθήκης ΤΕΕ. Η έκθεση λειτουργεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η έκθεση βασίζεται στα τεκμήρια που έχουν ψηφιοποιηθεί και διατίθενται με ελεύθερη πρόσβαση στη διεύθυνση http://teediaf.omeka.net όπου φιλοξενείται βάση δεδομένων που δημιούργησε η Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ με την ονομασία «Διαφημίσεις σε ελληνικά τεχνικά περιοδικά», η οποία περιλαμβάνει περίπου 3.000 διαφημίσεις από τα περιοδικά Έργα, Τεχνικά Χρονικά και Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ.

«Η διαρκής αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου του ΤΕΕ αποτελεί σταθερό σκοπό μας και βρίσκεται στο κέντρο των δραστηριοτήτων μας τα τελευταία χρόνια, ώστε να προσφέρουμε υπηρεσίες και εφαρμογές χρήσιμες και αντάξιες του επιστημονικού και επαγγελματικού έργου των μηχανικών, να τις γνωρίζουν, να τις επισκέπτονται και να τις χρησιμοποιούν συστηματικά», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, σημειώνοντας ότι «οι νέες δραστηριότητες που λειτουργούν στην Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ αξιοποιούν τόσο τον πολύτιμο ιστορικό πλούτο, που διαθέτει το ΤΕΕ, όσο και νέες δυναμικές εφαρμογές, που είναι σε θέση να αναπτύξει το ΤΕΕ, ώστε να καλύπτουν ευρύτατο φάσμα τεχνικής ενημέρωσης και τεχνολογικών λύσεων».

Επίσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι «αποτελεί σταθερή επιλογή μας, οι συνεργασίες του ΤΕΕ με άλλους φορείς να μην μένουν στα χαρτιά αλλά να υλοποιούνται με συγκεκριμένα έργα και περιεχόμενο προς όφελος των μηχανικών και μόνον τότε να ανακοινώνονται», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεργασία του ΤΕΕ με τον ΟΒΙ, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν σε λειτουργία υπηρεσίες καινοτομίας στο κέντρο της Αθήνας, με περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης τους σε πανελλαδική κλίμακα.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε:

Για τη συνεργασία ΤΕΕ και ΟΒΙ ότι: «οι ευρεσιτεχνίες, η προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και η κατοχύρωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, αποτελούν για κάθε επιχείρηση και κάθε επιστήμονα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Είναι γνωστό σε όλους μας το ελληνικό παράδοξο, ότι ενώ παράγουμε πολλά ερευνητικά αποτελέσματα η χώρα μας υστερεί στους δείκτες καινοτομίας που αφορούν τις εφευρέσεις που περνούν στην αγορά, επιτυχημένα.

Με τη συνεργασία ΤΕΕ και ΟΒΙ που ξεκινάμε, φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε έμπρακτα στο να αλλάξει η εικόνα αυτή και να φέρουμε περισσότερα αποτελέσματα για τη χώρα και τους μηχανικούς. Με τη δύναμη της γνώσης και της έρευνας μπορούμε να συμβάλλουμε στην οικονομική πρόοδο του καθενός αλλά και όλων μαζί».

«Με το Αναγνωστήριο Πραγμάτων στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ, τόνισε ο Γ. Στασινός δίνουμε την ευκαιρία σε μηχανικούς και δημιουργικούς ανθρώπους να πειραματιστούν σε πρότυπα ή πρωτότυπα δημιουργήματα. Να φτιάξουν, για παράδειγμα με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, αυτό που η έρευνα τους οδήγησε να σχεδιάσουν. Φιλοδοξούμε μέσα από αυτή την προσπάθεια, που έχει ως βάση τον πλούτο, ψηφιακό και όχι μόνο, της Βιβλιοθήκης του ΤΕΕ, να δώσουμε κίνητρα δημιουργικότητας σε νέους επιστήμονες, να συμβάλλουμε πρακτικά στην ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων μέσα από ιδέες που θα δοκιμαστούν στην πράξη.

Στηρίζουμε, με πράξεις, χωρίς μεγάλα λόγια, την έρευνα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, μέσα από δράσεις όπως αυτό το Fab Lab ή το Prototype by TEE. Κάνουμε ότι μπορούμε για να ενισχύσουμε τα ανήσυχα πνεύματα της επιστήμης και κάθε μηχανικό, ώστε να επιχειρήσει, να δημιουργήσει, να παράγει. Συμβάλουμε για να μείνουν στη χώρα μας τα καλύτερα μυαλά και να προκόψουμε όλοι μαζί».

«Η Ιστορία της χώρας μας στον 20ο αιώνα είναι μια ιστορία επιτευγμάτων, ιδίως στον τεχνικό τομέα», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφερόμενος στην Έκθεση Αφίσας της Βιβλιοθήκης του ΤΕΕ σημειώνοντας επίσης ότι: «Μέσα σε έναν αιώνα περάσαμε από την εποχή των εμπειροτεχνών στον αιώνα της γνώσης και της επιστήμης. Οι Έλληνες Μηχανικοί στήριξαν όσο λίγοι την ανάπτυξη της χώρας, την εκβιομηχάνιση, τον εξηλεκτρισμό.

Παράγουμε και χτίζουμε πάνω στις βάσεις που έθεσαν οι μηχανικοί στη χώρα μας τον 20 αιώνα. Αυτά τα επιτεύγματα της μηχανικής, όπως καταγράφονται μέσα από μια εφαρμοσμένη τέχνη, τη τεχνική διαφήμιση στα περιοδικά του ΤΕΕ, αποφασίσαμε να μοιραστούμε με όλους σε μια έκθεση που νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα προκαλέσει συζητήσεις και γόνιμους προβληματισμούς τόσο για το χθες όσο, κυρίως, για το σήμερα και το αύριο».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε με θερμά λόγια για την εξαιρετική συμβολή, «με πάθος, μεράκι και εθελοντική προσφορά», όπως σημείωσε, ώστε να αναπτυχθούν οι νέες δραστηριότητες στην Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ, του Λάμπρου Πυργιώτη, Μέλους της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ και εκπροσώπου του ΤΕΕ στο ΔΣ του ΟΒΙ. Τόνισε επίσης τη συμβολή της γενικής διευθύντριας του ΤΕΕ Δήμητρας Κανέλλου, της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Βιβλιοθήκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Λίνας Μετινίδου και όλων των υπαλλήλων της υπηρεσίας.

Ιωάννης Καπλάνης, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Μιλώντας στην τελετή των τριπλών εγκαινίων στην Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Ιωάννης Καπλάνης, τόνισε πως «έχουμε την πεποίθηση ότι η νέα συνεργασία με το ΤΕΕ και η πρόσβαση των υπηρεσιών του ΟΒΙ στο μεγάλο αριθμό των μελών του, θα είναι ένα επιπλέον πολύτιμο στοιχείο σε μία δυναμική πορεία με κύριο στόχο την ενίσχυση της εφευρετικής δραστηριότητας και της δημιουργικότητας στη χώρας μας, και την οικονομική τους αξιοποίηση».

Και συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την καλύτερη δυνατή δικτύωσή του τόσο με τον επιχειρηματικό κόσμο και τα επιμελητήρια, όσο και με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα, ώστε να προωθήσει τη διασύνδεση της καινοτομίας με την οικονομική παραγωγή, και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Το αναπτυξιακό σχέδιο του ΟΒΙ για την προώθηση της καινοτομίας στο σύνολο της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Καπλάνης, περιλαμβάνει τη δημιουργία 13 συνολικά γραφείων – ένα ανά περιφέρεια – τα οποία θα λειτουργούν ως υπηρεσίες μιας στάσης, ως ΚΕΠ Διανοητικής Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Ήδη λειτουργούν Περιφερειακά Γραφεία στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης, τα οποία καλύπτουν τις αντίστοιχες Περιφέρειες, ενώ σχεδιάζεται η λειτουργία κατά το επόμενο διάστημα νέων Γραφείων στα Ιωάννινα, τον Βόλο και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η Διοίκηση του Οργανισμού βρίσκεται επιπλέον σε φάση υλοποίησης δυο κομβικών τομών για τη Βιομηχανική Ιδιοκτησία στην Ελλάδα: την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας κατάθεσης για τη διευκόλυνση των καταθετών και τη δημιουργία Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, η οποία θα αναλάβει και την πιστοποίηση εξειδικευμένων συμβούλων ευρεσιτεχνιών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Χαιρετισμοί

Η Λίνα Μετινίδου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υπογράμμισε πως το ΤΕΕ φιλοδοξώντας να επεκτείνει και να αναβαθμίσει τις παροχές του προς την κοινότητα των μηχανικών, εγκαινιάζει τις νέες καινοτόμες υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης, παρουσιάζοντας αναλυτικά το περιεχόμενο και τη σημασία τους.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος πρώην πρύτανης ΕΜΠ, ενώ σε σύντομες παρεμβάσεις τους τόνισαν:
Ο Γεώργιος Παρμενίδης καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, ότι η Δημιουργία Μονάδας Ψηφιακής Κατασκευής στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ συνδυάζεται με την εκπαιδευτική διαδικασία νέων μαθημάτων της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, σε προωθημένες συνθήκες τρισδιάστατου σχεδιασμού. Και
Ο Λάμπρος Πυργιώτης Χημικός Μηχανικός, Δρ. Οικονομολόγος – Περιφερειολόγος, ότι οι νέες ιδέες και εφαρμογές μέσω της συνεργασίας ΤΕΕ και ΟΒΙ μπορούν πλέον στο κέντρο της Αθήνας, όχι μόνον να σχεδιαστούν αλλά και να διασφαλιστούν ως προς την κυκλοφορία τους.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV