«Οι Έλληνες Μηχανικοί στηρίζουν, ανέκαθεν, στην πράξη, τόσο την ελληνική ναυτιλία όσο και την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα από τη στιγμή, που η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες αλλαγές και προκλήσεις, που αφορούν τόσο τη ναυτιλία όσο και το περιβάλλον» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας με χαιρετισμό του τις εργασίες της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΤΕΕ, με θέμα: «Προστασία των ελληνικών θαλασσών από τη διακίνηση καυσίμων: Τεχνολογικές δυνατότητες για μια πιο αποτελεσματική διαχείριση», την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και θα συζητήθηκαν επίκαιρα επιστημονικά θέματα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, τα μέτρα και οι τεχνολογίες πρόληψης, ταυτοποίησης και αντιμετώπισης της ρύπανσης των θαλασσών από πετρελαιοειδή.
«Δουλειά των μηχανικών, σε επιστημονικό και επαγγελματικό επίπεδο είναι να κάνουν την παραγωγή και μεταφορά των ορυκτών πόρων, και ιδίως του πετρελαίου που συζητούμε σήμερα, πιο ασφαλή, πιο αποδοτική, με λιγότερες επιπτώσεις. Και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν, σε επίπεδο σχεδιασμού των δραστηριοτήτων αλλά και εφαρμογής, ότι προστατεύεται αποτελεσματικά το περιβάλλον» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, τονίζοντας ότι:
«Αυτός είναι απαράβατος όρος κάθε σύγχρονης αναπτυξιακής πολιτικής, γιατί χωρίς διασφάλιση του περιβάλλοντος υποθηκεύουμε το μέλλον μας – και το μέλλον των παιδιών μας», υπογραμμίζοντας ότι:
«Ευτυχώς η χώρα μας, και ιδιαίτερα ο κλάδος των μηχανικών, που έχει παράδοση στη ναυτιλία αλλά και στον τομέα του περιβάλλοντος, ξέρουν και μπορούν να διασφαλίσουν αυτή την ισόρροπη, βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη».
Παράλληλα ο Γιώργος Στασινός ανέδειξε την ευθύνη και το ρόλο της Πολιτείας να αντιμετωπίσει σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο τα σχετικά ζητήματα, «κυρίως όσον αφορά τα μέτρα και τις τεχνολογίες πρόληψης, ταυτοποίησης και αντιμετώπισης της ρύπανσης των θαλασσών από πετρελαιοειδή», ενώ έθεσε με έμφαση την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας, τόσο για την ξηρά όσο και για τη θάλασσα, σημειώνοντας ότι «τη σημασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, τώρα φαίνεται η Πολιτεία να συνειδητοποιεί, υπό την πίεση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
Ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας και στη στεριά και στη θάλασσα
Τονίζοντας ότι «ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός είναι ουσιαστική προϋπόθεση ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος και καρδιά του λεγόμενου επιτελικού ρόλου του κράτους», ο Γ. Στασινός αποδίδοντας διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις στο βαθμό που τους αναλογούν σημείωσε ότι «στο ζήτημα της οργάνωσης των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού δηλαδή, που είναι μια σχετική μεν, αλλά διαφορετική υπόθεση, για την οποία δεν έχουμε, ως χώρα, τόσο καλό παρελθόν.
Και είναι κρίσιμο να έχουμε σχεδιάσει τι και που μπορεί να γίνει. Το γνωρίζουμε για τις δραστηριότητες ξηράς. Τώρα η Πολιτεία το συνειδητοποιεί, υπό την πίεση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και για τις θάλασσές μας. Το ΤΕΕ με συνέπεια και συνέχεια έχει αναδείξει –και συνεχίζει- την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας και στη στεριά και στη θάλασσα. Και αυτό το τελευταίο αφορά ιδιαιτέρως μια νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα».
Ενιαίος χάρτης θεσμικών γραμμών και για τις ελληνικές θάλασσες
«Να υπάρξει ενιαίος χάρτης θεσμικών γραμμών και για τις ελληνικές θάλασσες, με τους περιορισμούς και τις διαφοροποιήσεις που χρειάζεται το θαλάσσιο περιβάλλον» πρότεινε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σημειώνοντας ότι:
«Πρότεινα πρόσφατα και το ΤΕΕ συνεχώς προωθεί τους τελευταίους μήνες, μία τομή στον χωρικό σχεδιασμό. Μία πραγματικά αναπτυξιακή μεταρρύθμιση, με δική μας, εθνική, πρωτοβουλία. Το ΤΕΕ προτείνει μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας.
Πιστεύω βαθιά ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα κάνει «κτήμα» κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης τον χωροταξικό – και όχι μόνο – σχεδιασμό. Διότι στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με αυξημένη τυπική ισχύ, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.
Αν συνυπολογίσουμε ότι από τη μία πλευρά τώρα η χώρα μας προχωρά τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και αφετέρου αυξάνονται και στον θαλάσσιο χώρο τα υπαρκτά γεωχωρικά δεδομένα –όπως έγινε πριν λίγες εβδομάδες με τις νέες θαλάσσιες περιοχές natura ή όπως γίνεται σταδιακά με τις ιχθυοκαλλιέργειες– μπορούμε να ζητήσουμε να επεκταθεί ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης και στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Με βάση τη δουλειά που διεκδικούμε και πιστεύουμε ότι θα γίνει σε επίπεδο χερσαίας επιφάνειας και με την ωρίμανση των μελετών και την αύξηση των δεδομένων που προβλέπεται τα επόμενα χρόνια, είναι ρεαλιστικός στόχος να ζητήσουμε να υπάρξει και ενιαίος χάρτης θεσμικών γραμμών και για τις ελληνικές θάλασσες. Με τους περιορισμούς και τις διαφοροποιήσεις που χρειάζεται το θαλάσσιο περιβάλλον».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας