Νίκος
Καραγιάννης

Τρία έργα οδεύουν προς υπογραφή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθώς σε παρουσία του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ έκανε γνωστό ότι περνάνε σήμερα από τη βουλή τα έργα Ιωάννινα-Κακαβιά, η ύδρευση Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας και το Φράγμα Τσικνιά.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, τα τρία έργα θα υπογραφούν μέσα στο καλοκαίρι. Ανάδοχος για το οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά που ολοκληρώνει τον άξονα της Ιόνιας Οδου είναι η ΑΒΑΞ, για τα έργα ύδρευσης Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας η ΤΕΡΝΑ και για το Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο η ΑΚΤΩΡ.

Αναφορικά με τα έργα αποκατάστασης στην Κεντρική Ελλάδα με επίκεντρο τη Θεσσαλία, ο υπουργός ΥΠΟΜΕ μίλησε για ένα κονδύλι 3,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,4 δισ. ευρώ αφορούν την αποκατάσταση υποδομών. Πιο συγκεκριμένα, 900 εκατ. ευρώ είναι οι οδικές αποκαταστάσεις, 463 εκατ. ευρώ οι σιδηροδρομικές και περίπου 40 εκατ. ευρώ οι αποκαταστάσεις σχολείων.

Παράλληλα ο κ.Σταϊκούρας σημείωσε πως η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας βοήθησε στο να ανέβει το κονδύλι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από 330 εκατ. ευρώ σε πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. «Με την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, το εθνικό πρόγραμμα αυξάνεται σημαντικά και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εκτελέσουμε τα υφιστάμενα έργα και να σχεδιάσουμε καινούρια. Αυτό προκύπτει από τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως «Οι πόροι από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον εθνικό προϋπολογισμό, πρέπει να κατανέμονται ορθολογικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «πρέπει πάντα με σύνεση να επιδιώκουμε το καλύτερο, ενώ πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τον ιδιωτικό τομέα».

Όσον αφορά τον τομέα των Μεταφορών, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέχρι του 2020, το 40% των εκπομπών αερίων θα προκύπτει από τον συγκεκριμένο κλάδο, άρα χρειάζονται πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση τους προκειμένου να ενισχύσουμε τους όρους βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Όπως επεσήμανε, το σύνολο των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων είναι ήδη στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ όπως έκανε γνωστό, έχουμε υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης από το CEF2 για παρεμβάσεις στον σιδηρόδρομο. «Ήδη ανακοινώσαμε το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, ενώ προωθούμε και τα πράσινα καύσιμα στις αεροπορικές μεταφορές». «Πρέπει να ισορροπούμε, ανάμεσα σε υποδομές και μεταφορές με ασφάλεια και αποτελεσματική συντήρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Στασινός: Ο τεχνικός κλάδος εξελίσσεται στην πορεία του χρόνου

Στον ρόλο των μηχανικών στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός. «Είμαστε ο βασικότερος κλάδος για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μηχανικοί και βιώσιμη ανάπτυξη είναι έννοιες ταυτόσημες», τόνισε.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες έτσι ώστε ακόμα και όταν υπάρχουν λιγότερα χρήματα να υπάρχουν δουλειές, και επενδύσεις, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε την δύσκολη δεκαετία», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Στασινός, «τα έργα πρέπει να γίνονται εντός χρονοδιαγράμματος. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη ένταση και ενέργεια για την επίτευξη των στόχων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε έργα που αφορούν τις γέφυρες, διαβάσεις, τον προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτιρίων. Όπως είπε το ΤΕΕ έχει ολοκληρώσει το εθνικό μητρώο υποδομών, ενώ απαιτείται αναζήτηση ικανοποιητικών πόρων αλλά και προγραμμάτων, για έργα συντήρησης.

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στην διάβρωση των ακτών για τις οποίες, όπως είπε, απαιτούνται έργα ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, επεσήμανε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται εξαιτίας της γραφειοκρατίας και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι όσο δεν φτιάχνουν οι συνθήκες θα λείπουν συνεχώς χρήματα.

Τέλος ο Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει παράλληλα και πράσινο πρόσημο. Αναφερόμενος σε έργα που εξελίσσει το ΤΕΕ, όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η Ψηφιοποίηση των Αρχείων των Πολεοδομιών αλλά και το επικείμενο έργο για την ψηφιοποίηση της οριοθέτησης ρεμάτων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι όχι μόνο ψηφιοποιούνται και βρίσκονται πλέον ηλεκτρονικά όσα ήταν κρυμμένα στο χαρτί αλλά παράλληλα εξοικονομούνται πόροι και μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Αρανίτης: Να γίνει επαναπροσδιορισμός του σχεδιασμού των έργων

Ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Intrakat, Αναστάσιος Αρανίτης, ανέφερε ότι η ανθεκτικότητα των υποδομών αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται να εξεταστεί ο τρόπος, ο σχεδιασμός, η ταχύτητα και η ποιότητα της κατασκευής.

Όσον αφορά την τελευταία, ο Α. Αρανίτης δήλωσε ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν αρκετά υψηλό επίπεδο, ειδικά από τη στιγμή που έχουν αναλάβει ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις καθώς σε αυτές εκτός από την κατασκευή εντάσσεται η λειτουργία και η διαχείριση των υποδομών.

Για τις προτεραιότητες που αφορούν την ανθεκτικότητα τόνισε ότι πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός του σχεδιασμού των έργων και να δούμε ποια από τα υφιστάμενα θα ενισχυθούν.

Για την επέκταση του Ομίλου στη Ρουμανία ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι το ανεκτέλεστο της Intrakat βρίσκεται σε υψηλό σημείο στην Ελλάδα, υπάρχει η κρίση ότι στη χώρα μας υπάρχουν συνεχείς κρίσεις και ότι στο μέλλον θα υπάρξει δυστοκία. Αυτός ήταν ένας εκ των βασικών λόγων για τη στροφή στη γειτονική χώρα.

Τόνισε ότι και στη Ρουμανία υπάρχει το θέμα της έλλειψης προσωπικού, εξοπλισμού και υπεργολάβων, αλλά η χώρα είναι πιο ελαστική σε σχέση με την Ελλάδα όσον αφορά την εισαγωγή εργατών από το εξωτερικό.

Σχετικά με το ανεκτέλεστο στην Ελλάδα τόνισε ότι πρόκειται για μία περίοδο ευκαιρίας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ωρίμανση των εταιριών, καθώς διαθέτουν τη νοοτροπία, τη στελέχωση και την κεφαλαιακή επάρκεια για να μεγαλώσουν.

Χαρακτήρισε ως θετικό την απουσία ξένων εταιρειών, καθώς δίνει στους ελληνικούς Ομίλους τη δυνατότητα μεγέθυνσης.

Α.Μιτζάλης: Ο κλάδος έχει πλέον περισσότερα εφόδια

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου ΑΒΑΞ, Αντώνης Μιτζάλης, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στην κλήση για την Εθνική Οδό το προηγούμενο Σαββατοκύριακου.

Πρόσθεσε ότι ο κλάδος έχει πλέον τα εφόδια ώστε να ετοιμαστεί για την αλλαγή του κύκλου καθώς κάποτε τα έργα θα τελειώσουν. Για το μέλλον τόνισε ότι οι όμιλοι πρέπει να στραφούν στη ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Σχετικά με τη διάρκεια της ΑΒΑΞ στο χρόνο ανέφερε ότι κατάφερε να αντέξει στο χρόνο παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον μεγάλοι όμιλοι με κινητικότητα μετόχων και στελεχών.

Όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις επισήμανε ότι παίρνουν το δρόμο τους και ο κλάδος αυτός θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των κατασκευών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV