Newsroom

Η ανθεκτικότητα των υποδομών και η συστηματική παρακολούθηση με ψηφιακά συστήματα της ασφάλειας και συντήρηση των υφιστάμενων και νέων έργων αποτελούν προτεραιότητες πρώτης γραμμής στο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση των έργων συμφώνησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ Γιώργος Στασινός σε θεματική συζήτηση τους, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τίτλο: “Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο”.

Παράλληλα ο Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης τόνισε στο Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ ότι το νέο ΕΣΠΑ, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφορά μόνο ΜμΕ και παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα πράσινης μετάβασης.

Στη θεματική ενότητα του Συνεδρίου «Υποδομές- αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Κλιματική Κρίση», ο κος Σταϊκούρας τόνισε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαχειρίζεται 2,5 δισ. ευρώ από το RRF, πόροι που διοχετεύονται ισορροπημένα σε υποδομές και βιώσιμες μεταφορές και συντήρηση έργων ενώ ανακοίνωσε ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν από τα 320 στα 500 εκατ. ευρώ οι διαθέσιμοι πόροι του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας την ελληνικής οικονομίας.

Να αναλάβει δράση η κυβέρνηση και το υπουργείο, ώστε όλοι οι φορείς της διοίκησης και αυτοδιοίκησης να καταχωρήσουν τα στοιχεία όλων των υποδομών ευθύνης και αρμοδιότητας τους στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών, έργο που αποφάσισε η κυβέρνηση και υλοποίησε το ΤΕΕ, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Ο κος Στασινός ανακοίνωσε παράλληλα ότι το ΤΕΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία να καταρτίσει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο και τις τεχνικές λύσεις για προστασία από τη διάβρωση των ελληνικών ακτών, φαινόμενο που κοστίζει 2,5 δις ευρώ ετησίως στην οικονομία.

Χρ. Σταϊκούρας: Ενισχύεται το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

Στην ενίσχυση του εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την υλοποίηση υφιστάμενων, αλλά και νέων έργων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για τις Υποδομές, την αξιοποίηση πόρων RRF και την κλιματική αλλαγή. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκε στη σημασία του Τεχνικού Κόσμου, στη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των έργων.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, προανήγγειλε την δρομολόγηση υλοποίησης των έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και του Φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο, ενώ έκανε γνωστό ότι αύριο περνάει από τη βουλή το μεγάλο οδικό έργο Ιωάννινα – Κακαβιά.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι ο τομέας των Υποδομών και των Μεταφορών για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, έχει τεθεί ως κορυφαία προτεραιότητα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Έτσι, το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από τα 330 εκατομμύρια φθάνει πλέον στα 500 εκατομμύρια, προκειμένου να προωθηθούν υφιστάμενα έργα του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για την κατασκευή νέων, πέρα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

«Με την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, το εθνικό πρόγραμμα αυξάνεται σημαντικά και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εκτελέσουμε τα υφιστάμενα έργα και να σχεδιάσουμε καινούρια. Αυτό προκύπτει από τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε.

«Εξαντλούμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να είμαστε συνεπείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και επανέλαβε ότι απαιτούνται συνολικά περί τα 3,5 δισεκατομμύρια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, στην κεντρική Ελλάδα, εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφών.

Όσον αφορά τον τομέα των Μεταφορών, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέχρι του 2020, το 40% των εκπομπών αερίων θα προκύπτει από τον συγκεκριμένο κλάδο, άρα χρειάζονται πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση τους προκειμένου να ενισχύσουμε τους όρους βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Όπως επεσήμανε, το σύνολο των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων είναι ήδη στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ όπως έκανε γνωστό, έχουμε υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης από το CEF2 για παρεμβάσεις στον σιδηρόδρομο. «Ήδη ανακοινώσαμε το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, ενώ προωθούμε και τα πράσινα καύσιμα στις αεροπορικές μεταφορές». «Πρέπει να ισορροπούμε, ανάμεσα σε υποδομές και μεταφορές με ασφάλεια και αποτελεσματική συντήρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

«Οι πόροι από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον εθνικό προϋπολογισμό, πρέπει να κατανέμονται ορθολογικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «πρέπει πάντα με σύνεση να επιδιώκουμε το καλύτερο, ενώ πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τον ιδιωτικό τομέα».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV