Θοδωρής
Κολοκυθάς

Αρκετά υψηλό καταγράφεται το ενδιαφέρον στην Ελλάδα για μονάδες που είτε αφορούν αποκλειστικά είτε περιλαμβάνουν και αποθήκευση ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο διάστημα αρκετές αιτήσεις “τρέχουν” την αδειοδοτική διαδικασία για να υλοποιήσουν επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας.

Οι νέες επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα

Αναλυτικότερα στα σκαριά βρίσκεται μονάδα στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα στο Κιλκίς. Το έργο της εταιρείας GREENTOP ENERGY SYSTEMS ισχύος 197,34 MW αναμένεται να κατασκευαστεί στη θέση “ΑΤ 390 ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑΣ” κοντά στην κωμόπολη του Πολυκάστρου.

Άλλο project “τρέχει” στη Φθιώτιδα με την κατασκευή σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 200 MW της εταιρείας SAINT GEORGE II SOLAR FARM στη θέση “Λιθόπυργος” του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας στη Φθιώτιδα.

Επίσης σε φάση αδειοδότησης βρίσκονται και δύο έργα αποθήκευσης ενέργειας στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα πρόκειται για σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας AKUO ENERGY GREECE ισχύος 279,5 MW στη θέση “Αλχανί” του Δήμου Φαρσάλων στη Λάρισα και για σταθμό της εταιρείας HELIOTHEMA ENERGY SINGLE MEMBER ισχύος 150 MW στη θέση “Λυκοφωλιά” στον Δήμο Τυρνάβου επίσης στη Λάρισα.

Τέλος άδεια έλαβε και ένα υβριδικό έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Κορινθία το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 60MW της εταιρείας DIREEN στη θέση “Χλογός” στον Δήμο Κορινθίων.

Σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν και μεγάλες εταιρείες σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς πρόσφατα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε την επιτυχημένη συμμετοχή της στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ενέργειας με δύο έργα συνολικής χωρητικότητας 98 MW κοντά σε ΑΗΣ του Ομίλου στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δρομολογεί νέο υβριδικό έργο στη Μαγνησία εγγυημένης χωρητικότητας 119,0 MWh.

Αποθήκευση ενέργειας και οφέλη

Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντική καθώς με την αποθήκευση της μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταγενέστερα και όταν κριθεί σκόπιμο. Συνήθως σε ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες είτε είναι πολύ υψηλές ή χαμηλές.

Επιπλέον οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης των ανισορροπιών που προκαλούνται από την αύξηση του μεριδίου των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, η παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων καθώς η παραγωγή και η χρήση ενέργειας ευθύνονται για το 79% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Πως λειτουργούν

Οι συσσωρευτές αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε χημική μορφή και μετατρέπουν την ενέργεια αυτή σε ηλεκτρισμό. Οι συσσωρευτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας, για διαστήματα ωρών και ημερών, παραδείγματος χάριν για τη μεταβαλλόμενη ημερήσια αιχμή της ζήτησης. Για παράδειγμα να ενισχύσουν το σύστημα τις ώρες αιχμής που η ζήτηση είναι αυξημένη και να τεθούν εκτός λειτουργίας τις βραδινές ώρες που πέφτει η ζήτηση.

Ωστόσο, παρουσιάζουν και μειονεκτήματα καθώς μετά τη φόρτιση, δεν μπορούν να διατηρήσουν την αποθηκευμένη ενέργεια για εβδομάδες ή μήνες χωρίς σοβαρές απώλειες. Ήδη οι κατασκευαστές επεξεργάζονται εναλλακτικές λύσεις, όπως τους συσσωρευτές λιθίου στερεάς κατάστασης με στόχο να μειώσουν τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν .

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV