Τον Οκτώβριο αναμένεται η παρουσίαση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα δήλωσε η η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου σε ειδική εκδήλωση για τα υπεράκτια αιολικά που έλαβε χώρα χθες στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, σχολιάζοντας ότι αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για την διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.
Όπως τόνισε η κα Σδούκου, τα επόμενα χρόνια, οπότε και αναμένεται μία «έκρηξη» επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, η επίτευξη των απαιτητικών στόχων που προβλέπονται στο ΕΣΕΚ δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς τα υπεράκτια αιολικά.
Τα νούμερα και το περιθώριο που υπάρχει για τέτοιου είδους επενδύσεις είναι αρκετά ενδιαφέροντα καθώς σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ, που εκπονεί μελέτη για τις προοπτικές των υπεράκτιων ΑΠΕ και του υπεράκτιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσόγειο, προβλέπει για την Ελλάδα δυναμικότητα πλωτών αιολικών πάρκων 840 TWh/χρόνο, που «μεταφράζεται» σε ισχύ 2 GW στο σύστημα.
Η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπει σοβαρά στη συζήτηση για το ρυθμιστικό πλαίσιο που παρουσιάζεται τον Οκτώβριο λέγοντας πως με αυτό το έναυσμα, πρέπει και εμείς να διαμορφώσουμε έγκαιρα το δικό μας ρυθμιστικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6-7 χρόνια έως ότου αρχίσουν να παράγουν ρεύμα αυτές οι δομές.
Η ημερίδα με τίτλο «Παρουσίαση του πλωτού μετεωρολογικού ιστού Float Mast» οργανώθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης καμπάνιας μετρήσεων ανεμολογικών δεδομένων για υπεράκτια αιολικά πάρκα στον Ελλαδικό χώρο από τις ελληνικές εταιρείες ΕΤΜΕ και STREAMLINED.
Η καινοτομία FloatMast® αποτελεί την πρώτη ελληνική υποδομή υπεράκτιων αιολικών που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από την ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα. Τον Ιούνιο του 2017 επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση μέσω του SME Instrument Phase 2 (Project FloatMastBlue).
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης που δήλωσε ότι «Στηρίζουμε τις ερευνητικές πρωτοβουλίες ιδιωτών για την ανάπτυξη ελληνικής τεχνογνωσίας στο χώρο των ΑΠΕ και αναμένουμε τα αποτελέσματα και τα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον σχεδιασμό πολιτικών για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα».
Στην ημερίδα συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι της βιομηχανίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ-ELPEDISON, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, ΡΟΚΑΣ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ) που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και συμφώνησαν στον κοινό συντονισμό των προσπαθειών.
Παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον στη νέα τεχνολογία
Επαφές για την υιοθέτηση της τεχνολογίας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είχαν πραγματοποιηθεί και επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει το ΥΠΕΝ από κοινού με τη Νορβηγική Πρεσβεία και την ΕΛΕΤΑΕΝ την άνοιξη του περασμένου έτους, είχε μάλιστα εξεταστεί η ανάπτυξη ενός αρχικού πιλοτικού έργου στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο Πέλαγος, σε γειτνίαση με υφιστάμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για τον ελλαδικό χώρο, τα πλωτά αιολικά ενδείκνυνται για τις ελληνικές θάλασσες όπου τα βάθη είναι αρκετά μεγάλα, καθιστώντας απαγορευτικά τα κόστη για την πάκτωση των ανεμογεννητριών στον πυθμένα της θάλασσας, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 50 μέτρα.
Το δε Αιγαίο διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο αιολικό δυναμικό, το οποίο σε συνδυασμό με τα χαμηλά κύματα που παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το καθιστά ιδανική περίπτωση για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV