Μαρίνα
Ξυπνητού

Μελέτη για να… τρέξει το πρώτο έργο δέσμευσης άνθρακα στη χώρα, δηλαδή στον Πρίνο, αναθέτει η ΡΑΑΕΥ. Ειδικότερα, η Αρχή προχώρησε στην έγκριση πραγματοποίησης δαπάνης ύψους 31.000 ευρώ η οποία αφορά σε μελέτη και ανάλυση τεχνολογιών, πλαισίου εφαρμογής και βέλτιστων πρακτικών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 12 Αυγούστου, η δέσμευση άνθρακα από σημειακές πηγές πραγματοποιείται με την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού, και η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από διάφορα κριτήρια και παραμέτρους, όπως το είδος της βιομηχανίας ή εγκατάστασης, η διαθεσιμότητα τεχνολογιών, η αποδοτικότητα και το κόστος.

«Η ΕΕ, αναγνωρίζοντας την τεχνολογία CCS ως κρίσιμη για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών θερμοκηπίου έως το 2050, έχει αναπτύξει το πλαίσιο για να υποστηρίξει την εφαρμογή της μέσω της Οδηγίας 2009/31/ΕΚ, καθορίζοντας τη νομική βάση για ασφαλή γεωλογική αποθήκευση CO2. Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς ερευνάται το δυναμικό αποθήκευσης CO2 στην ελληνική επικράτεια, κρίνεται σκόπιμη η διερεύνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου εφαρμογής της τεχνολογίας CCS στην Ελλάδα, το οποίο θα συμβάλει στην κατανόηση των τεχνολογιών που δύναται να εφαρμοστούν κατά περίπτωση, στην καταγραφή του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της τεχνολογίας και στην ανάδειξη προτύπων και οδηγιών για τη βέλτιστη εφαρμογή των εν λόγω τεχνολογιών» επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΡΑΑΕΥ.

Το έργο στον Πρίνο

Στο μεταξύ, το έργο στον Πρίνο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Ήδη η Energean «τρέχει» την διαδικασία για την μετατροπή της άδειας έρευνας που διαθέτει σε άδεια αποθήκευσης, έχει ανατεθεί σε ανεξάρτητη εταιρεία η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την 1η φάση του έργου και βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές τεχνικές μελέτες για τον σχεδιασμό της εγκατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, εντός του έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό market test, ώστε έως το πρώτο τρίμηνο του 2025 να έχουν υπογραφεί δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις που θα επιλεγούν και να ληφθούν οι Τελικές Επενδυτικές Αποφάσεις και από τις δύο πλευρές.

Η εταιρεία προγραμματίζει να πραγματοποιήσει την απαιτούμενη γεώτρηση στον Πρίνο περί τα τέλη του επόμενου έτους, με στόχο να λάβει στη συνέχεια την άδεια λειτουργίας και να έχει καταστεί η μονάδα αποθήκευσης CO2 λειτουργήσιμη έως το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Η λεκάνη του Πρίνου θεωρείται ιδανική για την ασφαλή αποθήκευση CO2 για μια σειρά από λόγους σχετικούς με την γεωλογία και την ύπαρξη εγκαταστασεων στην περιοχή. Στην 1η φάση ανάπτυξης θα έχει αποθηκευτική δυναμικότητα 1 εκατ. τόνους CO2 ετησίως, ενώ στην 2η φάση ανάπτυξης, από το 2028 και μετά, η δυναμικότητα θα αυξηθεί στα 2,5 με 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο έχει ενταχθεί στην 6η λίστα των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV