Νίκος
Καραγιάννης

Ακόμα ένα πολύ μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ είναι στα σκαριά, αυτή τη φορά από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την υποβολή πρότασης με τίτλο: «Υλοποίηση έργου φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δ.Π.Θ. με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 105εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Πρόκειται για ένα μεγάλο σύμπλεγμα κτιριακών έργων που περιλαμβάνει: φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές κατοικίες, μία νέα κεντρική βιβλιοθήκη, ένα ερευνητικό κέντρο και διάφορα άλλα κτίρια. Η πρόταση προωθήθηκε προς έγκριση στην Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και Στρατηγικών Επενδύσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, οι σχετικές εγκρίσεις δεν πρόκειται να αργήσουν και στόχος είναι να φτάσουμε στη δημοπράτηση ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως σημείωσε η Μαρία Μιχαλοπούλου, αντιπρύτανης έρευνας και δια βίου μάθησης στο ypodomes.com, ουσιαστικά ήταν μονόδρομος η επιλογή των ΣΔΙΤ. “Παρά του ότι έχουμε ένα σημαντικό πεδίο έργων σε εξέλιξη, έπρεπε να πάμε σε κάτι διαφορετικό λόγω μεγέθους των αναγκών. Τα βάλαμε κάτω μαζί με τον πρύτανη κ.Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και τον αντιπρύτανη οικονομικού προογραμματισμού κ.Φώτη Μάρη και είδαμε ότι δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες για αυτά τα έργα. Θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια για να μπορέσουμε όλα αυτά τα έργα να τα υλοποιήσουμε” λέει χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Το Πανεπιστήμιο Θράκης “απλώνεται” σε 4 πόλεις και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται να δημιουργηθούν ταυτόχρονα υποδομές σε διαφορετικές περιοχές. Το αντικείμενο των έργων αυτού του νέου μεγάλου ΣΔΙΤ περιλαμβάνει αναλυτικά ανά πόλη:

Αλεξανδρούπολη: 4 κτίρια φοιτητικών εστιών (12.194,34 τ.μ. για 350 άτομα), ένας χώρος σίτισης φοιτητών (3.776,75 τ.μ. για 1500 άτομα) και πανεπιστημιακές κατοικίες (12 χώροι τουλάχιστον 4 ατόμων, 1.440,00 τ.μ.).

Κομοτηνή: 2 κτίρια φοιτητικών εστιών (9.667,36 τ.μ. εσωτερική επιφάνεια και 3.551,8 τ.μ. υπαίθριοι χώροι για 350 άτομα), ένας χώρος σίτισης φοιτητών (6.000 τ.μ. για 2.500 φοιτητές), ένας ξενώνας φιλοξενίας (660 τ.μ. για 28 άτομα), πανεπιστημιακές κατοικίες (24 κατοικίες με τμήματα των 4 κατοικιών, 2.880 τ.μ.). Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή μιας νέας Κεντρικής Βιβλιοθήκης/Αναγνωστήριο– Πολύ λειτουργική Εγκατάσταση εκδηλώσεων (1 κεντρικό κτίριο που θα συστεγάζει τη βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και διάφορους χώρους εκδηλώσεων, 6.000 τ.μ., 17.000 τ.μ. συνολικό εμβαδόν χώρων).

Ξάνθη: Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας (1 κεντρικό κτίριο με εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα 10.000 τ.μ., και 5.000 τ.μ. υπαίθριοι χώροι).

φοιτητικές εστίες κομοτηνή

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ

Ένα έργο με το μέγεθος αυτό, στην περιοχή της Θράκης, θα έχει πολλή μεγάλη επίδραση στην οικονομία της περιοχής. Το γεγονός ότι θα υπάρξουν κατασκευαστικές εργασίες σε τρεις πόλεις ταυτόχρονα, θα αναζωογονήσει τον κατασκευαστικό κλάδο και θα δώσει απασχόληση σε πολλές εταιρείες της περιοχής. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι θα είναι το μεγαλύτερο κτιριακό σύμπλεγμα έργων μέσω της ΣΔΙΤ στη Θρακή εδώ και πολλά χρόνια.

Για τον ευρύτερο τεχνικό κλάδο, το συγκεκριμένο έργο σημαίνει, ένα μεγάλο έργο-ανάσα για τους μεγάλους τεχνικούς ομίλους της χώρας που βλέπουν να υπάρχει μία παρατεταμένη ανομβρία σε έργα.

Όπως σημειώνεται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, “Ο σχεδιασμός για τη βιώσιμη ανάπτυξή του ΔΠΘ στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα αποτελέσει πυλώνα ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου στην περιοχή και σημαντικό σημείο της ιστορίας του”.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΔΙΤ

Όπως αναφέρει η κα Μιχαλοπούλου, υπήρξε μία εξαιρετική συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ. Μάλιστα αποκαλύπτει πως “όχι μόνο μας στήριξαν όταν τους παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, αλλά μας ενέπνευσαν να προχωρήσουμε. Το Πανεπιστήμιο μας έχει ανάγκη να λύσει θέματα, καταφέραμε να φέρουμε εις περας ένα όνειρο για εμάς. Τώρα περιμένουμε τις εγκρίσεις για να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του σπουδαίου για την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλη τη Θράκη έργο”.

Η αντιπρύτανης έρευνας και δια βίου εκπαίδευση παραδέχεται πως με τα σημερινά δεδομένα, το κόστος για την κάλυψη της συντήρησης όλων αυτών των υποδομών είναι δυσβάσταχτο. “Οι εστίες πρέπει να συντηρούνται επαρκώς, κάθε χρόνο δαπανάμε 635.000 ευρώ μόνο για μισθώσεις χώρων για τη διαμονή των φοιτητών μας. Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο διαφορετικό τρόπο για την υλοποίηση όλων αυτών των υποδομών που θα ανεβάσουν σημαντικά το επίπεδο του πανεπιστημίου μας. Επιπλέον με αυτή τη μέθοδο εξασφαλίζουμε συνθήκες καλής εκτέλεσης του έργου και καλύτερη ποιότητα στο αποτέλεσμα, ενώ η συντήρηση θα είναι εξασφαλισμένη” σημειώνει καταλήγοντας.

Με το έργο θα λυθούν σημαντικά προβλήματα όπως η στέγαση φοιτητών αλλά και καθηγητών, η λειτουργία μίας πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης η οποία θα είναι στην πραγματικότητα ένας πολυ-λειτουργικός χώρος ενώ το ερευνητικό κέντρο θα ωθήσει την ερευνητική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου και θα προσελκύσει εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φοιτητικές εστίες Αλεξανδρούπολη

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV