Θοδωρής
Κολοκυθάς

Ακόμα ένα έργο ΑΠΕ βρίσκεται στα σκαριά στη χώρα μας και συγκεκριμένα πρόκειται για σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο Κιλκίς.

Συγκεκριμένα το project αφορά σε κατασκευή σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης χωρητικότητας 572,416 MWh στη θέση “ΑΤ 390 ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑΣ” της Δημοτικής Ενότητας Πολυκάστρου του Δήμου Παιονίας στο Κιλκίς.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή το έργο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 08/09/2023 από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Φορέας υλοποίησης του έργου στο Κιλκίς είναι η εταιρεία GREENTOP ENERGY SYSTEMS.

Ταυτότητα του έργου

Το έργο που εξετάζεται αφορά σε κατασκευή νέου Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 197,34 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 197,34 MW, μετά των συνοδών έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης, στη θέση «ΑΤ 390 ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑΣ» Αγροκτήματος Ποντοηράκλειας στον Δήμο Παιονίας (Δ.Ε. Πολυκάστρου), Π.Ε. Κιλκίς, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες κατάλληλα ομαδοποιημένες τοποθετούνται σε οικίσκους αποθήκευσης. Ο Σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί εντός γηπέδου συνολικής επιφάνειας 21.374,82 m2.

Ηλεκτρική διασύνδεση

Ο εξεταζόμενος Σταθμός Αποθήκευσης προτείνεται να συνδεθεί με το δίκτυο μέσω υπόγειας διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς Μ.Τ. (33 kV), μήκους περίπου 600 m, που θα εκκινεί από τους οικίσκους διασύνδεσης και θα καταλήγει σε αδειοδοτημένο Υ/Σ όπου η μέση τάση των 33 kV θα ανορθώνεται στα 400 kV. Η λειτουργία του Σταθμού έρχεται να συνδράμει στην ασφάλεια τροφοδοσίας του συστήματος, στη θωράκισή του έναντι ακραίων διακυμάνσεων των τιμών ενέργειας και στη σταδιακή απεξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας. Παράλληλα, μέσω της λειτουργίας του, θα συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια ένταξης περισσότερων Α.Π.Ε. στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα δίνοντας απάντηση στο βασικό πρόβλημα της στοχαστικότητας της παραγωγής, που εισάγουν οι μη συμβατικές μορφές ενέργειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV